Πανελλαδικές Εξετάσεις : Αντίστροφη μέτρηση για τους 1.040 υποψήφιους της Καρδίτσας


Η αντίστροφη µέτρηση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις άρχισε, καθώς αποµένει ένα μόλις εικοσαήμερο έως την έναρξή τους και πολύ λιγότερο έως τη λήξη των µαθηµάτων που έχει οριστεί για τις 13 Μαΐου.

Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 18 Μαϊου και ήδη στάλθηκε σε όλα τα σχολεία εγκύκλιος στην οποία τονίζεται ότι «η σωστή οργάνωση, η διεξαγωγή και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση των εξετάσεων αυτών είναι ευθύνη όλων µας.

Στο πλαίσιο αυτό σας παρακαλούμε να προβείτε στις αναγκαίες και επείγουσες ενέργειές σας για καλύτερο συντονισμό και οργάνωση των εξετάσεων».

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καρδίτσας, λοιπόν, είναι καθόλα έτοιμη για τη διεξαγωγή τους.

Οι φετινοί υποψήφιοι αριθμούν τους 1.040 (αριθμός μικρότερος σε σχέση με πέρυσι). Οι 767 από αυτούς είναι της Γενικής Παιδείας και οι υπόλοιποι 273 της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Όπως μας ανέφερε ο Δ/ντής της Δ/νσης Β ΄ θμιας Εκπ/σης κ. Θωμάς Καρανίκας τα Εξεταστικά Κέντρα θα είναι, και αυτή τη φορά, 12 στον αριθμό, 10 για τα μαθήματα της Γενικής Παιδείας και 2 για τα μαθήματα της Τεχνικής Εκπ/σης. Υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα τηρείται κανονικά.

 

 

Στις αρχές Μαΐου το δελτίο εξεταζομένου

Το σημαντικότερο είναι ότι στις αρχές Μαΐου όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ θα πάνε στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση τον Φεβρουάριο και θα πάρουν το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων.

Στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.

Οι υποψήφιοι με τα ΕΠΑΛ (Ομάδας Β’) προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή σε σχολές και τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να είναι κάτοχοι απολυτηρίου και βεβαίωσης πρόσβασης. Σε περίπτωση που δεν αποκτήσουν το απολυτήριο τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η συμμετοχή τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις θεωρείται άκυρη και δεν τους χορηγείται βεβαίωση πρόσβασης.

Στα μέσα Ιουνίου όλοι οι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο λύκειο τους εξυπηρετεί.

 

Υποβολή μηχανογραφικού
Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου.

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων – πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους.

Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Λυκειακές επιτροπές
Οι υπεύθυνοι των λυκειακών επιτροπών πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις ισχύουσες διατάξεις ως προς τις υποχρεώσεις των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Η τυχόν απόφαση της λυκειακής επιτροπής για μηδενισμό γραπτού δοκιμίου υποψηφίου πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη σε πρακτικό που συντάσσεται και υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο μέλη και τον γραμματέα της λυκειακής επιτροπής, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους μηδενίζεται το γραπτό δοκίμιο.

Σε περίπτωση που υπάρχουν στοιχεία τα οποία συλλαμβάνεται να κατέχει ο υποψήφιος, αυτά επισυνάπτονται στο πρακτικό που συντάσσει η λυκειακή επιτροπή, η οποία και βαθμολογεί το γραπτό δοκίμιο με τον κατώτερο βαθμό μηδέν.

 

Οι επαναληπτικές εξετάσεις

Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης λόγω ξαφνικής ασθένειας υποψήφιος ΓΕΛ αναγκαστεί να διακόψει την εξέτασή του, η λυκειακή επιτροπή, αφού συντάξει σχετικό πρακτικό, φυλάσσει το γραπτό δοκίμιο στο εξεταστικό κέντρο και αποστέλλει αντίγραφο του πρακτικού στο βαθμολογικό κέντρο ενημερώνοντας για την απουσία του υποψηφίου. Ο υποψήφιος θα λάβει μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις στο μάθημα που διέκοψε την εξέτασή του, εφόσον ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία.

 

Η βαθμολόγηση των γραπτών

Η επιτροπή κάθε βαθμολογικού κέντρου μετά την παραλαβή των γραπτών κάθε μαθήματος, αφού καταγράψει σε σχετική κατάσταση τον αριθμό των γραπτών που παρέλαβε από κάθε λύκειο – εξεταστικό κέντρο, αναμειγνύει τα γραπτά των λυκείων, τα ταξινομεί κατά 25 σε φακέλους στην πλάτη των οποίων αναγράφεται ο τίτλος του μαθήματος και τα τοποθετεί στον ειδικό χώρο που έχει προετοιμάσει για πρώτη βαθμολόγηση.

Εν συνεχεία ένα ή δύο δέματα των 25 γραπτών, κατά την κρίση και με ευθύνη του μέλους που είναι συντονιστής των βαθμολογητών για το μάθημα την επόμενη ημέρα από αυτήν που εξετάστηκε, βαθμολογούνται πειραματικά για τον συντονισμό και τη σύγκλιση της κρίσης των βαθμολογητών και αναβαθμολογητών.

 

Προηγούμενο άρθρο Τα προβλήματα του κλάδου απασχόλησαν την ετήσια Γ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Επιτροπή Ειρήνης Καρδίτσας: 1Η Μάη μέρα των εργατών σε όλο τον κόσμο