Τα ΣΔΕ Καρδίτσας και Σοφάδων στη Θεσσαλονίκη


Την Παρασκευή, 5-12-2014, το ΣΔΕ Καρδίτσας και το Παράρτημα Σοφάδων, πραγματοποίησαν την πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη εκτός έδρας στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την εξοικείωση με την τεχνολογία των παλαιοτέρων εποχών αλλά και της σημερινής.

 

Φθάσαμε στη Θεσσαλονίκη στις 11:30. Οι εκπαιδευόμενοι, συνοδευόμενοι από καθηγητές του σχολείου, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ».

Στις 12:20 παρακολούθησαν στο Κοσμοθέατρο προβολή 3D ταινίας με τίτλο «Δεινόσαυροι». Το Κοσμοθέατρο ή κινηματογράφος γιγαντοοθόνης, είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές αίθουσες του “ΝΟΗΣΙΣ” και μία από τις καλύτερες αίθουσες προβολής στην Ευρώπη.

Σχετικά με την ταινία: Αν δεν είχε συμβεί μία σειρά από κατακλυσμικά γεγονότα, με σημαντικότερο την πρόσκρουση ενός μετεωρίτη, ο πλανήτης μας θα βρίσκονταν ακόμη υπό την κυριαρχία των δεινοσαύρων. Οι δεινόσαυροι μας συναρπάζουν τόσο πολύ, που πολλοί άνθρωποι εύχονται να υπήρχαν ακόμη ανάμεσά μας. Παρακολουθώντας την τρισδιάστατη ταινία «Δεινόσαυροι: οι γίγαντες της Παταγονίας», που προβάλλεται στην γιγαντοοθόνη του Κοσμοθεάτρου, θα μπορέσετε να βρεθείτε στον ίδιο χώρο με αυτά τα εκπληκτικά πλάσματα. Ακολουθώντας τον Δόκτωρα Rodolfo Coria, έναν διεθνούς φήμης Αργεντινό παλαιοντολόγο, επισκεπτόμαστε τοποθεσίες όπου έχουν γίνει σημαντικές ανακαλύψεις και ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο για να δούμε αυτά τα φανταστικά τέρατα να ζωντανεύουν. Στην Παταγονία βρέθηκε το μεγαλύτερο ζώο που έχει περπατήσει ποτέ πάνω στη Γη: ο γιγαντιαίος φυτοφάγος Αργεντινόσαυρος, και ο αντίπαλός του ο Γιγαντόσαυρος, ένα δίποδο σαρκοβόρο, που θα μπορούσε εύκολα να μονομαχήσει με τον διάσημο T-Rex.

 

Στις 14:00 και στις 14:45 παρακολούθησαν προβολές δυο (2) διαδοχικών ταινιών στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Κέντρου «ΝΟΗΣΙΣ», με τίτλους «Τα Θαύματα του Σύμπαντος» και «Ταξίδι στο άπειρο». Στην πανοραμική, θολωτή οθόνη του Πλανηταρίου, ένας καινούργιος, μαγικός κόσμος, ξεδιπλώνεται μπροστά στο θεατή. Ένας κόσμος οικείος και φιλικός. Το πλανητικό μας σύστημα. Ο γαλαξίας μας. Το Σύμπαν. Με θόλο εξωτερικής διαμέτρου 25m και εσωτερικής 18m, με 150 επικλινείς θέσεις και εξοπλισμένο με προβολικά μηχανήματα και ηλεκτρoνικούς υπολογιστές της τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας, το Πλανητάριο του “ΝΟΗΣΙΣ” εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες για ένα μαγικό ταξίδι μακριά από τους νόμους της βαρύτητας της Γης.

Σχετικά με τις προβολές:

Η ταινία πλανηταρίου «Τα Θαύματα του Σύμπαντος» δίνει τη δυνατότητα στους θεατές να κοιτάξουν βαθιά μέσα στο Διάστημα, μέσα από τα «μάτια» του Hubble Space Telescope, να ταξιδέψουν δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο και να γίνουν μάρτυρες της γέννησης του Σύμπαντος. Σε αυτήν την εξόρμηση που κόβει την ανάσα, θα παρακολουθήσετε το σχηματισμό γαλαξιών και θα εξερευνήσετε ορισμένα από τα πιο θαυμαστά νεφελώματα και αστρονομικές δομές που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί. Καθώς το ταξίδι συνεχίζεται, θα βρεθείτε στο εσωτερικό του δικού μας Γαλαξία και μέσα από μία ανεπανάληπτη περιήγηση στο Ηλιακό Σύστημα θα επιστρέψετε στο σπίτι μας, τη Γη.

Το «Ταξίδι στο άπειρο» παρασύρει τον θεατή σ” ένα θαυμαστό ταξίδι από την ανακάλυψη του ηλιακού συστήματος μέχρι τη χαρτογράφηση του Σύμπαντος. Μερικές από τις καλύτερες υπηρεσίες διαστημικής έρευνας και σχεδιασμού από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Space Telescope Science Institute και Centre for Astrophysics and Supercomputing στο Swinburne University of Technology, συνέβαλαν στην παραγωγή και στη διαμόρφωση του σεναρίου, που αναπτύχθηκε από το συγγραφέα και ειδικούς επιστήμονες από το Smithsonian’s National Air and Space Museum. Το «Ταξίδι στο άπειρο» είναι μια καθηλωτική εμπειρία προβολής σε θολωτή οθόνη 360 μοιρών. Πρόκειται για έναν θαυμαστό συνδυασμό της επιστήμης με την τέχνη και την ψυχαγωγία, που μεταδίδει στο θεατή με θεατρικό τρόπο εντυπωσιακές ανακαλύψεις που αφορούν στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε το Σύμπαν.

 

Στις 15:30 μεταβήκαμε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για φαγητό.

Στις 19:30 (μετά το τέλος της επίσκεψης) αναχωρήσαμε για επιστροφή σε Καρδίτσα-Σοφάδες.

Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία και ο εκπαιδευτικός στόχος της επίσκεψης εξυπηρετήθηκε απόλυτα καθώς τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας έχουν ως βασικό μοχλό τη βιωματική μάθηση. Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι εκπαιδευτικές επισκέψεις κάθε σχολική χρονιά γίνονται χωρίς καμιά οικονομική συμμετοχή των μαθητών μας. Συνοδοί ήταν ο διευθυντής του ΣΔΕ κ. Βασίλειος Σουφλάκος και ο υπεύθυνος του παραρτήματος Σοφάδων κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος.

 

 

 

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Υπο κατάληψη τελεί το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ο Δήμος Καρδίτσας ξέχασε το .....Δημοτικό Μουσείο