ΤΕΕ: Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σχετικά με το νόμο περί αυθαιρέτων


Με τη συμμετοχή εκατοντάδων μηχανικών αλλά και αρκετών πολιτών που θέλησαν να ενημερωθούν, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ν.Ε. Καρδίτσας του ΤΕΕ σχετικά με το νόμο 4014/2011» (… περί αυθαιρέτων και μεταβιβάσεων ακινήτων). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Κιέριον» και στη διάρκεια της αναλύθηκαν πολλά ζητήματα που αφορούν στην διαδικασία εφαρμογής του νόμου.

Οι ομιλητές στο πρώτο μέρος έδωσαν παραδείγματα εφαρμογής ένταξης στο σύστημα Διαχείρισης δηλώσεων και βεβαιώσεων του Ν.4014/2011» για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων» καθώς και εισαγωγής και έκδοσης «Βεβαίωσης νομιμότητας». Επίσης έδωσαν παραδείγματα εφαρμογής για τον προσδιορισμό της νόμιμης αμοιβής, στο «λογισμικό αμοιβών» του ΤΕΕ.

Ακολούθησαν στο δεύτερο μέρος διευκρινήσεις επί θεμάτων διαδικασίας Ν.4014/2011 (αυθαιρέτων και μεταβιβάσεων), αμοιβών μηχανικών, φορολογικών, κά καθώς και εκτενής διάλογος με τους συμμετέχοντες μηχανικούς και πολίτες.

Την όλη εκδήλωση συντόνιζε ο πρόεδρος της Ν. Ε. Καρδίτσας του ΤΕΕ κ Βασίλης Τσιώνας ενώ εισηγητές ήταν οι κκ Ντίνος Διαμάντος, Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας και οι κκ Ιωάννης Μαρκατάς και Δημήτριος Παπαγιαννούλης, μέλη «Δομής Αμοιβών» ΤΕΕ Κεντρ. & Δυτ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

Ο πρόεδρος της Ν.Ε Καρδίτσας του ΤΕΕ κ Τσιώνας στο τέλος της εκδήλωσης δήλωσε πως ήταν μια ουσιαστική διαδικασία, η οποία έγινε για να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια στους μηχανικούς, αλλά και στους άλλους επαγγελματίες που εμπλέκονται στο θέμα της νομιμοποίησης αυθαιρέτων, ώστε να κάνουν τη δουλεία τους με μεγαλύτερη επάρκεια. Επίσης τόνισε πως η πολιτεία οφείλει να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις όπου αυτό απαιτείται, για να μην υπάρχουν λάθη και καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία. Τέλος κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να διερευνούν σε συνεργασία με επαγγελματίες μηχανικούς, όλες τις παραμέτρους νομιμοποίησης του κτίσματος τους.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ Ντίνος Διαμάντος υπογράμμισε ότι στον σχετικό νόμο, υπάρχουν ακόμη αρκετές ασάφειες, τις οποίες ο κάθε μηχανικός καλείται με την επαγγελματική του επάρκεια να ερμηνεύσει και να ξεπεράσει, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά καθήκοντα της πολιτείας. Επίσης υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποιες περιπτώσεις στη τροποποίηση ορισμένων προστίμων, να βελτιώσει τον τρόπο καταβολής αυτών και να μεριμνήσει για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σε ότι αφορά τις αμοιβές των μηχανικών, είπε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι εύλογες και σαφώς χαμηλότερες σε σχέση με τις αμοιβές που θα πλήρωνε κάποιος στην περίπτωση που ακολουθούσε τη νόμιμη οδό. Πάντως και σε αυτή την περίπτωση, είπε πως υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπου οι αξίες των ακινήτων είναι χαμηλές και εκεί ίσως θα πρέπει να προσδιορισθεί εν νέου, η αμοιβή του μηχανικού.

 

Προηγούμενο άρθρο Αγώνας με φιλανθρωπικό πρόσωπο
Επόμενο άρθρο «Στηρίζουμε τη μεταβατική Κυβέρνηση Παπαδήμου - Ζητούμε εκλογές σε 100 ημέρες»