Τελευταία εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας


Ξεκίνησε τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας η 5η εβδομάδα, τελευταία του 1ου κύκλου, της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας που οργανώνει η αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «FutureLibrary», με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Γεωργίου», οι εθελόντριες  Ασπασία Ζάχου και Ιωάννα Παπαδάκου, διάβασαν στα παιδιά το βιβλίο «Ζώα της μέρας και της Νύχτας» και τους έδειξαν εικόνες από νυκτόβια ζώα στις 5 ηπείρους.

Έπαιξαν το παιχνίδι memory(που κατασκευάσαμε μόνοι μας) με τα ζώα της νύχτας, έμαθαν πληροφορίες γι’ αυτά και μετά προσπάθησαν να βάλουν τα νυκτόβια ζώα στη σωστή θέση και στο σωστό περιβάλλον.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρέλλα» της πλατείας «Δημ. Γιολδάση», ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης Κουρόγλου Θανάσης, με τη βοήθεια των εθελοντριών Βάσως Μαλλιαρού και Αγγέλας Φλώρου, μίλησαν στα παιδιά για το ζεστό και το κρύο.

Προσπαθήσαμε να πειραματιστούμε με διάφορα απλά υλικά και με σκεύη που μας παραχώρησε το καφέ «Gallery» του Κυρίου Φάνη Μακρή, πάνω στις ιδιότητες του ζεστού και του κρύου, κάποια πειράματα τα πετύχαμε, κάποια όχι (αυτό με το παγάκι ειδικά, έπιασε σ’ όλες τις πρόβες, αλλά όχι στην κανονική επίδειξη)!!!

Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν, κυρίως με το πείραμα όπου βάλαμε ένα αβγό μέσα σ’ ένα μπουκάλι με πολύ μικρότερο στόμιο από τον όγκο του αβγού, διασκέδασαν, συμμετείχαν και στο τέλος όλοι μαζί, χωρισμένοι σε δύο ομάδες,  παίξαμε το γνωστό παιχνίδι «Ζεστό – Κρύο», όπου η μια ομάδα έκρυβε και η άλλη προσπαθούσε να βρει, με τη βοήθεια του ζεστού (όταν πλησίαζε) ή του κρύου (όταν απομακρυνόταν.

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» η δράση δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω μικρού αριθμού παιδιών.

Οι δράσεις συνεχίζονται και σήμερα Τρίτη σε 3 παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Η μέρα του δίνω και του παίρνω

Η βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε ανταλλακτικό παζάρι κι όλοι δίνουμε και παίρνουμε βιβλία, ρούχα, αντικείμενα, τρόφιμα.

Για παιδιά 5 – 15 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Νικολάου”

 

Η μέρα των σκληρών και των μαλακών – η μέρα των σκαντζόχοιρων

Διαβάζουμε τα βιβλία της Ελένης Πριοβόλου, «Ο Τρυφεράκανθος» και της Ιωάννας Γιαννακοπούλου, «Ο σκαντζόχοιρος που ξέχασε να φοβηθεί» και στο τέλος φτιάχνουμε το δικό μας σκαντζόχοιρο.

Με την εκπαιδευτικό Ασπασία Ζάχου

Για παιδιά 5 – 15 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας “Λάκας Μαντζάρα”

 

Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους

Σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται.

Για παιδιά 7 – 15 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη  “Παυσιλύπου”

 

Όλες οι δράσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω.

Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Φέτος το καλοκαίρι… «Ότι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο»!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Φιλόνεικος City Camp: πολλές δραστηριότητες για παιδιά 5 ετών & άνω
Επόμενο άρθρο Τοποθέτηση αγροτικού ιατρού στο Ερμήτσι ζητά η Α. Σκόνδρα