Την καταβολή του ΦΠΑ στον κάθε αγρότη ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος


Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τους Υπουργούς Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, ζήτησε την καταβολή του αναλογούντος ποσού ΦΠΑ, από τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων της παρελθούσης καλλιεργητικής περιόδου, στους δικαιούχους αγρότες ανεξάρτητα από το εάν έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ.

Ειδικότερα, η Ερώτηση του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:
«Με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή του αναλογούντος ποσού ΦΠΑ –από τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων της παρελθούσης καλλιεργητικής περιόδου – στους δικαιούχους αγρότες, διαπιστώνεται ότι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στα λειτουργικά έξοδα της καλλιεργητικής περιόδου που διανύουν.
Αναφέρω ότι οι αγρότες κατέθεσαν εμπρόθεσμα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά επιστροφής ΦΠΑ με συγκεντρωτικές καταστάσεις στις Δ.Ο.Υ. βάσει της οριζόμενης διαδικασίας. Κατ’ αρχήν, μέσω των αρμοδίων Δ.Ο.Υ., μετά τον απαιτούμενο έλεγχο των παραστατικών και την οριστικοποίηση των εκκαθαρίσεων επιστροφής Φ.Π.Α., καταβλήθηκαν σε ορισμένους δικαιούχους τα αναλογούντα ποσά ΦΠΑ.
Στη συνέχεια, η διαδικασία ελέγχου και εκκαθαρίσεως των δηλώσεων επιστροφής ΦΠΑ διεκόπη από τις Δ.Ο.Υ., με το αιτιολογικό ότι ορισμένοι δικαιούχοι αγρότες δεν έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ, και θα πρέπει να προηγηθεί αυτός ο έλεγχος ώστε να παρακρατηθούν τα οφειλόμενα ποσά και δια συμψηφισμού να οριστικοποιηθεί η εκκαθάριση επιστροφής Φ.Π.Α. για τον καθένα αγρότη.
Επισημαίνω ότι αυτή η νέα διαδικασία αδικεί τους αγρότες που δεν έχουν εκκρεμότητες με ασφαλιστικές εισφορές (είτε γιατί είναι συνταξιούχοι, είτε γιατί τις έχουν καταβάλλει), καθώς συμπεριλαμβάνονται στις ίδιες συγκεντρωτικές καταστάσεις επιστροφής ΦΠΑ, με όσους ενδεχομένως οφείλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Συνεπώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της ομαδικής κατάστασης των δικαιούχων, ώστε να καταβληθεί ο ΦΠΑ σε κάθε αγρότη ανεξάρτητα αν είναι υπόχρεος ασφαλιστικής οφειλής.
Σε αυτή λοιπόν τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, ο αγροτικός κόσμος πρέπει να στηριχθεί προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις στοιχειώδεις τρέχουσες οικονομικές του υποχρεώσεις.
Κατόπιν αυτών Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα εκκαθάρισης των δηλώσεων και την άμεση καταβολή του ΦΠΑ στους αγρότες ανεξάρτητα της ενδεχόμενης οφειλόμενης ασφαλιστικής εισφοράς των;
• Προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα εκκαθάρισης της ατομικής δήλωσης ΦΠΑ κάθε αγρότη και την άμεση καταβολή του δικαιούμενου ποσού μεμονωμένα;»

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Γ. Αναγνωστόπουλος: Με το ν/σ του Υπ. Παιδείας ανοίγει ο πίνακας αναπληρωτών και αποκαθίστανται οι αδικίες
Επόμενο άρθρο Στην ΕΑΣ Τρικάλων το εκκοκκιστήριο Παλαμά