Γ. Αναγνωστόπουλος: Με το ν/σ του Υπ. Παιδείας ανοίγει ο πίνακας αναπληρωτών και αποκαθίστανται οι αδικίες


Τέλος μπαίνει επιτέλους στην αγωνία χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών με το νομοσχέδιο που ήρθε χθες στη βουλή από τον υπουργό παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Με το νομοσχέδιο αποφασίζεται να «ξεκλειδώσει» ο πίνακας των αναπληρωτών ο οποίος παρέμεινε «κλειδωμένος», από τις 30 Ιουνίου 2010. Μάλιστα έκτοτε δεν προσμετράται η προϋπηρεσία όλων των αναπληρωτών που εδώ και τέσσερα χρόνια ενώ προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην παιδεία, με κόπο και προσωπικό κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, παρέμειναν στάσιμοι στον πίνακα χωρίς την προοπτική μόνιμου διορισμού.
Ως μέλος της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής διέκρινα εξ αρχής την αναγκαιότητα του «ξεκλειδώματος» του πίνακα των αναπληρωτών, όχι μόνο για την στελέχωση και την ομαλή λειτουργία των σχολείων των δυσπρόσιτων και «δύσκολων» περιοχών της Ελλάδας, αλλά και για την άρση της αδικίας που υπέστησαν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί τόσα χρόνια. Έτσι λοιπόν σήμερα η κυβέρνηση έρχεται να διορθώσει μια προφανή αδικία που έγινε σε βάρος πολλών εκπαιδευτικών αποδεικνύοντας την ευαισθησία της σε θέματα που άπτονται του εκπαιδευτικού κόσμου. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι δεν θεωρούμε τη λύση αυτή οριστική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην παιδεία. Είναι κοινή παραδοχή πως μετά τις πολλές συνταξιοδοτήσεις που είχαμε τα τελευταία χρόνια η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού καθίσταται αναγκαία. Εξάλλου κάτω από αυτή την αδήριτη ανάγκη έγιναν οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού παιδείας για προσλήψεις εκπαιδευτικών. Ακόμη θετική κρίνεται η διπλή μοριοδότηση για την υπηρεσία σε δυσπρόσιτα σχολεία, ωστόσο προσωπική εκτίμηση είναι πως θα έπρεπε να έχει αναδρομική ισχύ η διάταξη αυτή έτσι ώστε να αποκατασταθεί πλήρως το αίσθημα δικαίου.
Τέλος θεωρώ ότι η σύσταση ενός άτυπου συμβουλίου των πρώην υπουργών Παιδείας, (ΣΕΠΟΠ) θα λειτουργήσει θετικά στα θέματα της εκπαίδευσης καθώς η συσσωρευμένη εμπειρία τους, θα δώσει τη δυνατότητα στην εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου παιδείας να παράξει το καλύτερο δυνατό έργο.

Προηγούμενο άρθρο Μέρες Μουσικής & τα μομπίλ των αντιθέτων στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου
Επόμενο άρθρο Την καταβολή του ΦΠΑ στον κάθε αγρότη ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος