Την 1η Ιουλίου το θέμα των εργαζομένων


Για την 1η Ιουλίου μετατέθηκε η συζήτηση για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις αλλά και τη μορφή αυτών, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, όπου εν μέσω πιέσεων από την παρουσία των εργαζομένων στην αίθουσα, έγινε μια σύντομη ενημέρωση από τον Πρόεδρο των Εργαζομένων κ. Απ. Ταξιάρχη στο σώμα για τις προτάσεις και τις θέσεις του Συλλόγου. Αρχικά, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Τέγος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι εμπαίζει τους εργαζόμενους αφού ακόμη δεν έχει παρουσιάσει την πρότασή της, καθώς επίσης ότι διοχετεύει εντέχνως προς τα έξω ότι δεν μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι να περάσουν στο Δήμο. Ο κ. Τέγος πρότεινε δε, να προταχθεί το θέμα των εργαζομένων και να συζητηθεί με βάση τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ίδιος ο σύλλογος. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασισθεί να συγκροτηθεί επιτροπή αποτελούμενη από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Β. Νίκου και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Μ. Τσίπρα, ως εκπρόσωπο της μείζονος μειοψηφίας, Θωμά Καφφέ ως εκπρόσωπο της ελάσσονος μειοψηφίας, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού και Αναψυχής Καρδίτσας κ. Απ. Ξυδιά, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Αναπτυξιακής Μελετητικής Καρδίτσας κ. Ι. Γεννάδιο και εκπρόσωπο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, η οποία θα αναλάβει να εξετάσει τεχνικές λεπτομέρειες και επιμέρους ζητήματα για την εφαρμογή των όσων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο και να εισηγηθεί την πρότασή της  στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος. Αναφορικά λοιπόν με την επιτροπή αυτή, τόσο ο κ. Καφφές από την παράταξη του κ. Παλαμιώτη όσο και ο κ. Τσίπρας από την παράταξη του κ. Τέγου δήλωσαν την παραίτησή τους αφού όπως σημείωσαν, η επιτροπή δεν λειτούργησε ικανοποιητικά, με δεδομένο ότι ο μελετητής που ανέλαβε τη σύνταξη της μελέτης για τη μορφή της λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων, το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων κλπ, κινείται πάνω σε δική του κατεύθυνση χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις τους.

Ενημέρωση από τον Πρόεδρο των Εργαζομένων

Έπειτα από πρόταση του κ. Τέγου, όπως προαναφέραμε, ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Ταξιάρχη να παρουσιάσει τις προτάσεις και τις θέσεις του συλλόγου, χωρίς να γενικευθεί το θέμα, αφού ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βερίλλης επανέλαβε ότι ολοκληρωμένες προτάσεις από όλους θα ακουστούν στο Συμβούλιο της 1ης Ιουλίου.

Η απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων

«Από τη συζήτηση στο Δ.Σ. την 13/5 έχει περάσει ένας κρίσιμος μήνας χωρίς να γίνει ουσιαστικά καμία πρόοδος. Παρατηρούμε λοιπόν μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση από τη διοίκηση του Δήμου στην επεξεργασία προτάσεων και κατευθύνσεων για τον μετασχηματισμό των δημοτικών επιχειρήσεων ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ. Η καθυστέρηση αυτή μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Γι’αυτό προχωράμε στην επεξεργασία προτάσεων που μπορούν να αποτελέσουν τις κατευθύνσεις για τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Οι προτάσεις μας αυτές απαντούν στα ερωτήματα:

– Πως θα μετασχηματιστούν οι επιχειρήσεις ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ;

– Ποιες δραστηριότητες και ποια υπηρεσιακή δομή θα έχει η καινούρια κοινωφελής επιχείρηση;

– Τι προσωπικό θα έχει και πως θα αμείβεται στη νέα επιχείρηση;

– Που θα ενταχθεί το προσωπικό που θα μετακινηθεί στο Δήμο Καρδίτσας;

Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας αυτές είναι ολοκληρωμένες και μπορεί να επιταχύνουν σημαντικά τις διαδικασίες για τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων ώστε να είμαστε μέσα στα χρονικά περιθώρια που ορίζει ο νόμος.

Η συνέλευση των εργαζομένων αορίστου χρόνου στις επιχειρήσεις ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ αποφάσισε ομόφωνα:

Α. Να καταθέσουμε στο Δ.Σ. του Δήμου Καρδίτσας και στην επιτροπή που διερευνά τον μετασχηματισμό των δημοτικών επιχειρήσεων τις παρακάτω θέσεις ώστε να αποτελέσουν τις εγκεκριμένες από το Δ.Σ. κατευθύνσεις για τον μετασχηματισμό των δημοτικών επιχειρήσεων ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ

Β. Καλούμε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. να προχωρήσει στην άμεση σύγκλιση του Δ.Σ. με θέμα την έγκριση των κατευθύνσεων για τον μετασχηματισμό των δημοτικών επιχειρήσεων ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ

Γ. Προτείνουμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η απόφαση του Δ.Σ. για τη διάλυση και συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ να γίνει μέχρι την 30/6/08

Δ. Οι κατευθύνσεις για τον μετασχηματισμό των δημοτικών επιχειρήσεων ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ που προτείνουμε είναι οι εξής:

1. Συγχώνευση ΔΕΤΑΚ – ΔΗΑΜΕΚ σε μια κοινωφελή επιχείρηση

Προτείνουμε τη συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ σε μια νέα κοινωφελή επιχείρηση με την επωνυμία «Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καρδίτσας (ΔΕΚΠΑΚ)

Η νέα κοινωφελής επιχείρηση θα είναι διαρθρωμένη ως εξής:

Α. Διεύθυνση Α1 Γραφείο Διευθυντή Α2. Γραφείο Γραμματειακής Υποστήριξης

Β. Τμήμα Διοικητικών – Οικονομικών Υπηρεσιών Β1. Γραφείο Προισταμένου Τμήματος Διοικητικών – Οικονομικών Υπηρεσιών Β2. Γραφείο Λογιστηρίου Οικονομολόγος Β3. Γραφείο Γενικών Καθηκόντων (καθαριότητα, συντηρήσεις κλπ)

Γ. Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών Γ1. Γραφείο Προισταμένου Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών Γ2. Γραφείο ΚΔΑΠ Γ3. Γραφείο υποστήριξης ατόμων 3ης ηλικίας και προγράμματος ΒΣ Γ.4. Γραφείο υποστήριξης ειδικών ομάδων δημοτών.

Δ. Tμήμα Πολιτιστικών Yπηρεσιών Δ.1. Γραφείο Προϊσταμένου Tμήματος Πολιτιστικών Yπηρεσιών. Δ.2. Γραφείο Φεστιβάλ και Πολιτιστικών Eκδηλώσεων Δ.3. Γραφείο Eργαστηρίων και Eρασιτεχνικής Δημιουργίας  Δ.4. Γραφείο Kινηματογράφου  – Θεάτρου Δ.5. Γραφείο Nεολαίας & Kέντρο Πληροφόρησης Nέων

2) Mετακίνηση προσωπικού στον Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα Όλο το προσωπικό αορίστου χρόνου, σύμφωνα με το νόμο 3613/2007, μετακινείται στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα. Eάν υπάρχου άτομα που επιθυμούν να παραμείνουν στην νέα επιχείρηση παραμένουν, εφόσον υπάρχει θέση αντίστοιχης ειδικότητας. Eάν υπάρχουν άτομα που επιθυμούν να απασχοληθούν σε άλλον φορέα απολύονται ως πλεονάζον προσωπικό. Για την τοποθέτηση του προσωπικού αυτού στις νέες θέσεις στο Δήμο Kαρδίτσας καταθέτουμε στην επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο έναν πίνακα ο οποίος αποτυπώνει τις ρεαλιστικές επιθυμίες των εργαζόμενων και ο οποίος μπορεί να αποτελέσει τη βάση συζήτησης που θα καταλήξει στις τελικές επιλογές της διοίκησης του δήμου.

3) Mισθολογική εξομοίωση με υπαλλήλους των OTA Σύμφωνα με την ομόφωνη πρόταση της ΠOE OTA προτείνουμε να δοθεί η κατεύθυνση από το Δημοτικό Συμβούλιο στο ΔΣ των επιχειρήσεων να τροποποιηθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτές και εφεξής να αμείβονται όλοι οι εργαζόμενοι με τις συμβάσεις της ΠOE – OTA. Aυτό κρίνεται αναγκαίο γιατί αυτή τη στιγμή εργαζόμενοι που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά έχουν διαφορετικές συμβάσεις εργασίας και διαφορετικές αμοιβές.

4) Λειτουργία των εκμεταλλεύσεων Aνεξάρτητα με το πως θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο να λειτουργήσει τις εκμεταλλεύσεις των δημοτικών επιχειρήσεων, προτείνουμε όλο το προσωπικό αορίστου χρόνου που σήμερα απασχολείται στις εκμεταλλεύσεις αυτές να περάσει στον δήμο.

5) Πρόταση για τροποποίηση των εσωτερικών υπηρεσιών του Δήμου Όλοι οι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν στον δήμο και θα δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις. Για την καλύτερη όμως μελλοντική αξιοποίηση του προσωπικού αυτού και την ορθολογικότερη οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου Kαρδίτσας προτείνουμε στην μελλοντική τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικών υπηρεσιών του δήμου Kαρδίτσας να δημιουργηθεί Διεύθυνση Kοινωνικής και Πολιτιστικής Πολιτικής. H νέα αυτή διεύθυνση θα αποτελείται από δύο τμήματα, το Tμήμα Kοινωνικής Πολιτικής και το Tμήμα Πολιτιστικής Πολιτικής. Tα τμήματα αυτά, τα οποία θα στελεχωθούν μελλοντικά από τους σημερινούς εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις, θα αποτελούνται από Γραφεία που θα εξειδικεύουν την κοινωνική και πολιτιστική πολιτική του δήμου Kαρδίτσας.

6) Πρόταση για λειτουργία των προγραμμάτων KΔAΠ και Bοήθεια στο Σπίτι Προτείνουμε να λειτουργήσουν τα προγράμματα KΔAΠ και Bοήθεια στο Σπίτι μέσα από τον δήμο Kαρδίτσας (τα KΔAΠ) και από τα KAΠH (το πρόγραμμα Bοήθεια στο Σπίτι). 

Προηγούμενο άρθρο Αυλαία αύριο για το 41ο Διεθνές Φεστιβάλ "ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ"
Επόμενο άρθρο Σημαντική παρέμβαση η ανάπλαση της οδού Αβέρωφ