Ειδήσεις

Τιμητική εκδήλωση βράβευσης μαθητών


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020 στην αίθουσα συνεδρίων του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας τιμητική εκδήλωση βράβευσης των μαθητών που συμμετείχαν στον Τοπικό και Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Εργαστηριακών ασκήσεων Φυσικών Επιστημών, για την επιλογή ομάδων μαθητών που θα συμμετάσχουν στη 18η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2020. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΕΚΦΕ Καρδίτσας, που ήταν και η διοργανώτρια αρχή του τοπικού Μαθητικού Διαγωνισμού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μιχάλης Παπανούσκας, ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου Φυσικών επιστημών κ. Νικόλαος Διαμαντής, ο διευθυντής του ΓΕΛ Μουζακίου κ. Γεώργιος Φιλίππου, μαθητές καθώς και εκπαιδευτικοί Θετικών Επιστημών των Λυκείων και υπεύθυνοι σχολικών εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών με πρόσκληση του ΕΚΦΕ Καρδίτσας στα πλαίσια των ενημερωτικών και επιμορφωτικών συναντήσεων τους.

Την εκδήλωση χαιρέτησε στην αρχή ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  κ. Μιχάλης Παπανούσκας, που αφού συνεχάρη τους μαθητές για το ενδιαφέρον και το ζήλο τους για τις θετικές επιστήμες ανέφερε με παραδείγματα από άλλους μεγάλους Φυσικούς επιστήμονες πόση σημασία έχει η έρευνα και η πειραματική διαδικασία στην εξέλιξη της Επιστήμης. Συνέχισε με την ευχή ότι τέτοιες ευκαιρίες πρέπει να υπάρχουν πάντα στην εκπαίδευση διότι βοηθούν τους μαθητές να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δημιουργικότητα.

Στην συνέχεια ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου κ. Νικόλαος Διαμαντής -ο οποίος είχε πάρει μέρος και στην διαδικασία ως επιτηρητής και διορθωτής στον Διαγωνισμό- εξήγησε στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι που δεν έχασαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σ’ έναν διαφορετικό διαγωνισμό που λίγοι κατέχουν πολύ καλά και στον οποίο χρειάζονται πολλά ταλέντα εκτός των θεωρητικών γνώσεων.

Ο υπεύθυνος ΕΚΦΕ Καρδίτσας κ. Αριστείδης Γκάτσης (Φυσικός) έκανε μια παρουσίαση για την 15 ετών ιστορία του διαγωνισμού αναφέροντας στατιστικά στοιχεία για την πορεία του και μετέφερε τις απόψεις από άλλα ΕΚΦΕ για το πως βίωσαν τον διαγωνισμό επισημαίνοντας τα οφέλη στους μαθητές από τον συνδυασμό της θεωρίας με την πειραματική διαδικασία. Μίλησε επίσης και έδειξε σκηνές από την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO που κάθε χρόνο γίνεται και σε διαφορετική χώρα.

Τέλος έκανε μνεία σε όσους πήραν μέρος στην φετινή διαδικασία του διαγωνισμού, ο οποίος, όπως ανέφερε, είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική συνεισφορά των εμπλεκομένων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση των βεβαιώσεων συμμετοχής των μαθητών καθώς και αναμνηστικών δώρων που ήταν μία εργαστηριακή ποδιά (προσφορά των σχολείων που συμμετείχαν) για κάθε μαθητή, ενός ειδικού σημειωματάριου για σκίτσα και ενός τετράχρωμου στυλό (δωρεά της Ανακύκλωσης Δυτικής Θεσσαλίας Π.Α.ΔΥ.Θ).

Ακολούθησε μπουφέ (προσφορά υπευθύνου ΕΚΦΕ) με ελεύθερη συζήτηση.

Στο τοπικό διαγωνισμό συμμετείχαν τριμελείς ομάδες μαθητών Β’ τάξης από τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ): 1ο Καρδίτσας, 3ο Καρδίτσας, 4ο Καρδίτσας, 5ο Καρδίτσας και Μουζακίου. Προκρίθηκε η ομάδα του 3ο ΓΕΛ Καρδίτσας (αποτελούμενη από τους μαθητές Σαμπρίνα Γκοζίνα, Παρασκευή Παπαγιάννη, και Κωνσταντίνο Χαντζόπουλο) στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (Πανελλήνιος), η οποία για τα σχολεία της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων και της Βορείου Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη. Εκεί η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Καρδίτσας κατέλαβε την 13η θέση από 21 σχολεία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και το διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του ΕΚΦΕ Καρδίτσας (ekfe.kar.sch.gr) , καθώς και στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης ΕΚΦΕ (www.panekfe.gr)

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση για την πρόληψη της υγείας στα σχολεία
Επόμενο άρθρο Ευχές και προτροπές στην κοπή πίτας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας