Το ανταλλακτικό παζάρι ταξιδεύει στην γειτονιά της Αγ. Παρασκευής


Η ΟικόΣφαιρα συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για την προώθηση της ιδέας της ανταλλαγής, της επανάχρησης και της ανακύκλωσης, επισκέπτεται με το ανταλλακτικό παζάρι την γειτονιά της Αγ. Παρασκευής, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες που κατοικούν εκεί να έρθουν πιο κοντά και να κάνουν χρήσιμες ανταλλαγές.

Το «ταξίδι» του ανταλλακτικού παζαριού είναι μια ευκαιρία για όλους μας να μπούμε στη διαδικασία της επανάχρησης και της ανακύκλωσης των αγαθών. Ένα αντικείμενο που έπαψε να έχει χρηστική αξία για κάποιον, μπορεί να έχει αξία και μάλιστα σημαντική για κάποιον άλλο. Ξαναδίνουμε αξία στα αντικείμενα παρατείνοντας τον κύκλο ζωής τους, προσφέροντας πράγματα αχρησιμοποίητα, αλλά όχι άχρηστα. Ανταλλάσσοντας μοιραζόμαστε συναισθήματα και αξίες, αναδεικνύουμε έναν άλλο πολιτισμό, μιας κοινωνίας με αξιοπρέπεια και συνοχή, μιας κοινωνίας που μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία, στην οποία οι άνθρωποι παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους.

Το Ανταλλακτικό παζάρι θα λειτουργήσει από τις 6μμ ως τις 10 μμ την Παρασκευή 17 Μαΐου, στην παιδική βιβλιοθήκη Αγ. Παρασκευής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης:

•    Παρασκευή σπιτικής λεμονάδας και φρουτοσαλάτας από τα παιδιά, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της υγιεινής διατροφής (καθ’ όλη την διάρκεια του παζαριού)

•    Παραδοσιακά παιχνίδια για παιδιά (τσουβαλοδρομίες, αυγοδρομίες, διελκυστίνδα, κ.α.)

•    Συλλογικό Μπουφέ (με εδέσματα και σνακς που μπορεί να φέρει ο καθένας από το σπίτι του)

•    Εκδήλωση μνήμης στην ιστορία της γειτονιάς με προβολή παλιών φωτογραφιών και παράλληλες αφηγήσεις (9μμ – 10μμ)

Η τελευταία δράση έγινε με την σκέψη πως η γνώση της ιστορίας ενός τόπου, μιας περιοχής είναι και ο βασικός τρόπος να κατανοήσουμε την ύπαρξή μας, το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Με την ευκαιρία λοιπόν του Ανταλλακτικού παζαριού, οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, όσοι έχουν μεγαλώσει εκεί ή διατηρούν δεσμούς με την περιοχή θα μπορέσουν να αναπολήσουν την εικόνα της γειτονιάς, όπως την έχουν αποτυπώσει στη μνήμη τους. Στην εκδήλωση θα προβληθούν παλιές φωτογραφίες της συνοικίας, οι οποίες γίνεται ήδη προσπάθεια να συγκεντρωθούν από τους διοργανωτές σε συνεργασία με μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες. Το υλικό αυτό μπορούν να εμπλουτίσουν και οι παρευρισκόμενοι φέρνοντας μαζί τους δικές τους οικογενειακές φωτογραφίες που να εικονίζουν πρόσωπα και χώρους της γειτονιάς. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα για όσους έχουν προφορικές μνήμες και μαρτυρίες για την περιοχή να τις μοιραστούν με τους παρευρισκόμενους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ραντεβού το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής 17 Μαίου από τις 6μμ ως τις 10μμ έξω από την παιδική βιβλιοθήκη της Αγίας Παρασκευής (δίπλα από την εκκλησία) σε ένα χώρο που μπορεί να αποτελέσει το σημείο συνάντησης και επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής, το σημείο αναφοράς της γειτονιάς.

Στην διοργάνωση συμμετέχουν: οι Παιδικές Βιβλιοθήκες, και το Μουσείο της πόλης

Το ανταλλακτικό – χαριστικό παζάρι ζητά στέγη.

Η ΟικόΣφαιρα απευθύνει προς όλους τους συμπολίτες μας αίτημα για παραχώρηση χώρου προκειμένου να στεγαστεί το ανταλλακτικό παζάρι και να συνεχίσει τη δράση του.

 

Επικοινωνία

24410-75051, κιν. 6947-034754 και 24410 28892, κιν 6979-914084

Προηγούμενο άρθρο Ετήσια Γ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ξεκινούν το Σάββατο οι εκδηλώσεις της ΑΛΑΜΑΠ