Το Επιμελητήριο Καρδίτσας στην Ισπανία με το πρόγραμμα Leonardo Da Vinci


Παγκόσμια, τα τελευταία χρόνια, έχουμε ανάπτυξη του τουρισμού με παράλληλη αύξηση των απαιτήσεων για υπηρεσίες υψηλής ποιοτικής στάθμης και ανταποδοτικότητα των χρημάτων που δαπανώνται για την αγορά τους.

Στη χώρα μας, παρατηρείται το φαινόμενο, ενώ η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τουρισμό είναι ακόμη ελκυστική λόγω και της έλλειψης εναλλακτικών δυνατοτήτων απασχόλησης, η επιχειρηματικότητα σε αυτό τον τομέα δεν είναι ελκυστική επιλογή καριέρας για νέους που ξεκινούν την σταδιοδρομία τους.

Παράλληλα η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ως γνωστικού αντικειμένου σε εκπαίδευση – κατάρτιση έγινε μόλις πρόσφατα και βασικά στα ΑΕΙ. Η επιχειρηματικότητα έγινε αυτοτελές μάθημα και σταμάτησε να αντιμετωπίζεται ως αναφορά στα πλαίσια άλλων μαθημάτων. Συνεπώς, η κατάρτιση στελεχών του τουριστικού τομέα σε θέματα ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στον τουρισμό που είναι στρατηγικής οικονομικής σημασίας για την χώρα μας, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση και προτεραιότητα για τις ολοένα και περισσότερο διευρυμένες ανάγκες της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το Επιμελητήριο Καρδίτσας (Ε.Κ) έχοντας διαπιστώσει τις ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων του νομού Καρδίτσας για τη μελέτη των τρόπων με τους οποίους ενισχύεται η απασχόληση και η επιχειρηματικότητα στον τουρισμό και τη δημιουργία γόνιμων και βιώσιμων μηχανισμών και ευρύτερων συνεργασιών υλοποίησης νέων επιχειρηματικών μοντέλων για Μικρές και Μεσαίες Τουριστικές Επιχειρήσεις πέτυχε να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Leonardo Da Vinci και να επισκεφθεί με 15μελή ομάδα εκπροσώπων αγροτουριστικών επιχειρήσεων του νομού στην Βαλένθια και στη Βαρκελώνη της Ισπανίας τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Τουρισμού της Βαλένθια (Asociación Empresarios Turismo y Comercio de la Comunidad Valenciana (AET)) και ειδικά το Κέντρο κατάρτισης του ΑΕΤ για τα επαγγέλματα του Τουριστικού τομέα (Centro Superior de Hostelería y Turismo de Valencia – S.C.H.T).

Το κέντρο έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους 5 κορυφαίους θεσμούς του τουρισμού στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος θεσμός στην Ισπανία. Ήταν το πρώτο ινστιτούτο στον κόσμο που απέκτησε την πιστοποίηση του ISO 9000, που του επιτρέπει να παρέχει και Ανώτερη Εκπαίδευση. Επίσης, κατέχει το Πιστοποιητικό Ποιότητας ‘’Q’’ από το Υπουργείο Τουρισμού. Το Superior Center είναι επίσημα εγκεκριμένο κέντρο και ειδικεύεται σε μια ποικιλία μαθημάτων πάνω σε θέματα Τουρισμού.

Η επίσκεψη στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε από τις 28/2 έως τις 02/03/2015 και στις έξι (6) μέρες υλοποίησης του σχεδίου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επισκέψεις και επιμορφώσεις και συζητήσεις σε θέματα τουρισμού σχετικές με τα επάγγελμα, το επιχειρηματικό πνεύμα, την εξυπηρέτηση των τουριστών, τους επιχειρηματικούς πόρους, την ανάλυση της στρατηγικής καθώς και θεματικές επισκέψεις σε Αγροτουριστικές οργανώσεις όπως η Cooperativa Agro-Alimentaria Comunidad Valenciana, στον Agro-συνεταιρισμό στο Cheste, στον Agro-συνεταιρισμό “Coviñas», στο Κέντρο Τουρισμού της Βαλένθια, στο Τουριστικό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας και εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια επιχειρηματικότητας στον τουρισμό αλλά και πολιτιστικές επισκέψεις και στις δύο πόλεις Βαλένθια και Βαρκελώνη.

Οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν έχουν σχέση με την κατανόηση των διαδικασιών επιχειρηματικής ανάπτυξης στο τουρισμό, την κατανόηση στρατηγικών βιώσιμης επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση ανταγωνισμού και εκμετάλλευσης πλεονεκτημάτων, το διαδίκτυο, τη χρήση ΤΠΕ και επιχειρηματικές δυνατότητες των Νέων Τεχνολογιών και αξιοποίηση νέων δυνατοτήτων διοίκησης και νέων μορφών τουρισμού και ειδικότερα αγροτουρισμού.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στον τουρισμό
Επόμενο άρθρο Στις 26 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία ρύθμισης των χρεών προς το Δ. Σοφάδων