Το «λαμπρό» μέλλον που ετοιμάζουν για το Παυσίλιπο


Με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (1/10/2008) για την έγκριση της μελέτης σύστασης Ανώνυμης Εταιρείας με σκοπό την εκμετάλλευση του Παυσιλύπου ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της ΔΕΤΑΚ κ. Ξυδιά να μας δώσει, α) τα οικονομικά στοιχεία του αναψυκτηρίου (έσοδα & έξοδα) για το πρώτο 8μηνο των ετών 2007 & 2008 και β) την κατάσταση όλων των εργαζομένων στο Παυσίλυπο για το ίδιο διάστημα. Από τις απαντήσεις που πήραμε από τον κ. Ξυδιά προκύπτουν τα παρακάτω:

1. Στο πρώτο 8μηνο του 2008 έχουμε μια αύξηση των ζημιών κατά 30% σε σχέση με το 2007. Από 65.000€ που ήταν έγιναν 85.000€, ποσό που δεν έχει προηγούμενο για το αντίστοιχο διάστημα στη λειτουργία του Παυσιλύπου. Αν δε στο κόστος λειτουργίας προστεθεί και ένας υπάλληλος του Δήμου που απασχολείται στο Παυσίλυπο και αμοίβεται από τον προϋπολογισμό του Δήμου, οι πραγματικές ζημιές ξεπερνούν τις 100.000€. Ο κ. Ξυδιάς πάει ολοταχώς, στη χρήση του 2008, να κάνει ρεκόρ ζημιών του Παυσιλύπου από συστάσεώς του ως Δημοτική Επιχείρηση (κατά τις εκτιμήσεις μας οι ζημιές θα ξεπεράσουν τις 160.000€).

2. Στο ίδιο διάστημα έχουμε μείωση των εσόδων κατά 11%. Τα έσοδα 8μηνου του 2007 ήταν 193.000€, ενώ φέτος το αντίστοιχο ποσό είναι 171.000€. Σημειωτέον ότι τις παραπάνω αρνητικές επιδόσεις ο κ. Ξυδιάς τις πέτυχε παρ΄όλο που αύξησε τις τιμές πώλησης των αγαθών σε παρόμοια ή και υψηλότερα επίπεδα από τα ιδιωτικά καφέ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μέσα σε 20 μήνες που ο κ. Ξυδιάς ασκεί διοίκηση, είχαμε αύξηση σε προϊόντα ακόμα και 50%.

3. Το πιο σκανδαλώδες όμως όλων είναι η πολιτική με το προσωπικό του Παυσιλύπου. Λίγες μέρες πριν η ΔΕΤΑΚ καταργηθεί ως Δημοτική Επιχείρηση, σε μια οικονομική συγκυρία με αρνητικές επιδόσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο κ. Ξυδιάς σε συνεργασία με τον κ. Βερίλλη έκαναν 3 νέες προσλήψεις προσωπικού του Παυσιλύπου. Ενώ ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί και να αποφασισθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η διάλυση της ΔΕΤΑΚ (4/7/2008), αυτοί στις 26/6/2008 προσλάμβαναν προσωπικό (σερβιτόρους) με σύμβαση για 4 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2012 δεσμεύοντας και τη νέα δημοτική αρχή που θα αναλάβει σε δύο χρόνια. Άραγε με ποια νομιμότητα προχωρούν σε τέτοιες προσλήψεις και με ποιο δικαίωμα ρουσφετολογούν σε βάρος των οικονομικών του Δήμου όταν πρόθεσή τους είναι το Παυσίλυπο να δουλέψει σαν Α.Ε.; Αυτοί που κόπτονται για το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου χρησιμοποιούν τα ταμεία του Δήμου και του Παυσιλύπου για να καλύψουν ρουσφετολογικές ανειλλημένες υποχρεώσεις, μεταφέροντας 8 εργαζόμενους μόνιμους υπαλλήλους με ειδικότητες σέρβις αναψυκτηρίου από το Παυσίλυπο στο Δήμο και ταυτόχρονα με βάση την μελέτη που παρήγγειλαν θα προσλάβουν για την Α.Ε. 9 νέα άτομα επιβαρύνοντας τα οικονομικά του Δήμου. Έτσι φαίνεται εννοούν το σεβασμό του Δημοτικού χρήματος, την χρηστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου.

Ο στόχος τους όμως αρχίζει και αποκαλύπτετε. Η μελέτη που παρουσίασε η ΔΕΤΑΚ του κ. Ξυδιά με την καθοδήγηση του κ. Βερίλλη ήταν προσχηματική και ψεύτικη. Τα οικονομικά της στοιχεία δεν αντέχουν ούτε σε ελάχιστη κριτική αφού δεν υπακούν σε βασικούς κανόνες σύστασης βιώσιμης Α.Ε. Ενδεικτικά, αλλού το κτίριο εμφανίζεται σαν ακίνητο εισφερόμενο στη νέα Α.Ε., αλλού σαν παραδιδόμενο κατά χρήση. Αλλού οι 60.000 € αναφέρονται σαν κεφάλαιο σύστασης, αλλού σαν κεφάλαιο κίνησης. Ο εξοπλισμός του Παυσιλύπου, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, παραδίδεται στην Α.Ε. για πενταροδεκάρες. Ο στόχος τους λοιπόν είναι μέσω της μελέτης – μαϊμού να οδηγήσουν το Παυσίλυπο προς ενοικίαση σε ιδιώτη όχι μέσω του Δήμου αλλά μέσω αδιαφανών διαδικασιών της Α.Ε. Συμπίπτουν έτσι και με την πρόταση της ελάσσονος μειοψηφίας (την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος) και για αυτό τώρα θυμήθηκαν να ζητήσουν τη συνδρομή και των άλλων δυνάμεων του Δημοτικού Συμβουλίου, προτείνοντας συναινετικές λύσεις μέσω διαπαραταξιακής επιτροπής, όταν εμείς με αιτήσεις μας ζητούμε μήνες τώρα να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτοί μας αγνοούσαν προκλητικά.

Επίσης, στην υπόθεση του Παυσιλύπου η Δημοτική Αρχή του κ. Βερίλλη εμπλέκει και το Επιμελητήριο με την αγορά (έστω λίγων) μετοχών της Α.Ε. Υπάρχει ένα ερώτημα που δημόσια απευθύνουμε προς τον Πρόεδρο και τη διοίκηση του Επιμελητηρίου. Όταν αποφάσισαν ή θα αποφασίσουν να αγοράσουν μετοχές, το έκαναν  για να εξυπηρετήσουν πολιτικά τον κ. Βερίλλη ή επειδή έκαναν έρευνα συνθηκών σύστασης Α.Ε. και διαπίστωσαν άριστες προοπτικές; Σε αντίθετη περίπτωση, ποιες θα είναι οι ευθύνες τους απέναντι των μελών τους; Είναι δυνατόν το ΕΒΕ του νομού μας που διαθέτει οικονομική υπηρεσία, οικονομολόγους μεταξύ των μελών της διοίκησης, εκπροσωπώντας όλον τον επιχειρηματικό κόσμο, να συμμετέχει σε μια οποιαδήποτε Δημοτική Α.Ε. χωρίς να ζητήσει και να ενημερωθεί για την μελέτη; Ποια είναι η θέση του;     

    

Καρδίτσα: 6/10/2008

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας:

Χρήστος Τέγος
Φώτης Παπαδημητρίου
Αποστόλης Πίτσαβος
Γιώργος Φαλάρας
Μανώλης Τσίπρας
Νίκος Λάμπρου
Γιώργος Σιακάρας

Προηγούμενο άρθρο Eγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Mουσείο στο Kαππαδοκικό
Επόμενο άρθρο Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων