Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων


Υπεγράφη σήμερα 6 Οκτωβρίου η σύμβαση  εκτέλεσης του έργου  ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ  ΔΙΚΤΥΩΝ  μεταξύ της ΤΕΔΚ και της Αναδόχου εταιρείας COMPULAND AE .

Την  ικανοποίηση του  εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Καρδίτσας  και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός για την υπογραφή της σύμβασης ενός ακόμη  έργου  της Κοινωνίας της Πληροφορίας  που θα υλοποιήσει η ΤΕΔΚ για λογαριασμό των Δήμων του  Νομού Καρδίτσας.

Ο  προϋπολογισμός του έργου που προέκυψε από την διαδικασία του διαγωνισμού ανέρχεται  στις 259.850 €,  πλέον του ΦΠΑ, ήτοι, 309.221,50€. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, σε ποσοστό 75% από το ΕΤΠΑ και  25% από Εθνικούς Πόρους. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους 8 μήνες . Βασικός στόχος του έργου είναι η διασύνδεση των κτηρίων δημοσίου ενδιαφέροντος, σε επίπεδο Δήμου με τον πλησιέστερο κόμβο ΣΥΖΕΥΞΙΣ, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο κεντρικό Δημαρχιακό Κτήριο, με σκοπό την επέκταση και επιχειρησιακή λειτουργία των βασικών δικτυακών υπηρεσιών και των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας του Δημοσίου Δικτύου Δεδομένων «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» στους χρήστες των παραπάνω κτηρίων.

Ο στόχος θα επιτευχθεί με τον σχεδιασμό και υλοποίηση ενός επεκτάσιμου σε επίπεδο Δήμου ή ΤΕΔΚ  ευρυζωνικού δικτύου πρόσβασης, στο φυσικό επίπεδο (1) (ΟSI Layer 1), με χρήση κυρίως ασυρματικών ζεύξεων. Η υλοποίηση του εν λόγω έργου  απαντά σε βασικές προκλήσεις της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβόνας και αποτελεί την απαραίτητη βάση για την ανάπτυξη υπηρεσιών και τεχνολογιών της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Από την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου κεντρικός στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη του ευρυζωνικού δικτύου της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Καρδίτσας, αναμένεται να προκύψουν τα ακόλουθα θετικά αποτελέσματα:

          Να δοθεί λύση στο πρόβλημα της αυξημένης ζήτησης ταχύτητας, προσφέροντας αναβαθμισμένες και ποιοτικές συνδέσεις (έως και της τάξης των 54 Mbps ανά φορέα).

Να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και προσέλκυσης νέων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων.

Η υποδομή που θα δημιουργηθεί θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών στην περιοχή.

Σε συνδυασμό με την δημιουργία αντιστοίχων δικτύων και σε άλλες πόλεις και περιφέρειες θα δημιουργηθεί σημαντική τηλεπικοινωνιακή υποδομή Πανελλαδικά.

Κεντρική παροχή internet σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλα τα τμήματα όπου απαιτείται η πρόσβασή τους. Η πρόσβαση στο internet Θα είναι απόλυτα ελεγχόμενη από τον κεντρικό διανομέα του συστήματος, κατά συνέπεια η κάθε υπηρεσία ή και το κάθε τμήμα ξεχωριστά θα έχει δικαίωμα πρόσβασης μόνο σε ορισμένους δικτυακούς τόπους, σε όποιους απαιτείται για τις ανάγκες επικοινωνίας και ενημέρωσης της υπηρεσίας. 

          Μείωση των δαπανών τηλεφωνικής επικοινωνίας. Αφ’ ενός γιατί ένα σημαντικό μέρος της επικοινωνίας των υπηρεσιών με τους πολίτες η και με άλλες υπηρεσίες, θα μπορεί πλέον να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του ευρυζωνικού δικτύου, και αφ’ ετέρου, η πρόσβαση στο internet δεν θα απαιτεί την χρήση τηλεφωνικών γραμμών και πολλαπλών χρεώσεων EPAK ή ISDN.

Δυνατότητα επόπτευσης του συνολικού δικτύου από τους διαχειριστές του χωρίς να χρειάζονται άσκοπες μετακινήσεις. Εξοικείωση των στελεχών  των  Δήμων με τις νέες τεχνολογίες

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ήδη προχωρά η υλοποίηση του αλλού έργου της Κοινωνίας της πληροφορίας προϋπολογισμού 460.000 € που υλοποιεί η ΤΕΔΚ και αφορά  Διαδημοτικό Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Πολιτών της ΤΕΔΚ Ν. Καρδίτσας , στο πλαίσιο του οποίου θα αναπτυχθεί ένα Διαδημοτικό Πληροφοριακό Συστήμα (ΔΠΣ) που έχει σκοπό να παρέχει σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις των  Δήμων του Νομού Καρδίτσας ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου και Τηλεφώνου.

Προηγούμενο άρθρο Το «λαμπρό» μέλλον που ετοιμάζουν για το Παυσίλιπο
Επόμενο άρθρο Η παιδεία είναι κυρίαρχη επιλογή για το ΠΑΣΟΚ