Ειδήσεις

Το Μουσείο Ύδρευσης του ΔΟΠΑΚ γιόρτασε την Ημέρα Περιβάλλοντος


Το Μουσείο Ύδρευσης του Άλσους Παπαράντζας συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας του περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου 2018. Στις δράσεις, τις οποίες εμψύχωσε η συνεργάτης του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου “Λ και Ν Σακελλαρίου” του Δήμου Καρδίτσας/ ΔΟΠΑΚ, Άννα Παπαθεοχάρη, συμμετείχε  το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και το “Παιδικό Στέκι”.  Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο παλιό Αντλιοστάσιο, το οποίο στεγάζει από το 2006 τη μόνιμη έκθεση για την ιστορία της ύδρευσης της  Καρδίτσας και είχαν την ευκαιρία να “ακολουθήσουν το νερό από το χθες στο σήμερα”, μέσα από τις δραστηριότητες του  ειδικού εκπαιδευτικού εντύπου του “Ιστοριότοπου”, που σχεδίασε το Μουσείο της Πόλης σε συνεργασία με το σωματείο των ‘Φίλων‘ του. Μέσα από τον κύκλο του νερού οι μαθητές αντιλήφθηκαν τις διάφορες μορφές που μπορεί να πάρει το νερό, συνειδητοποιώντας ότι είναι καίρια πηγή ζωής και δημιουργίας. Επίσης, με αφορμή το υδραγωγείο που διασώζεται στο  βάθος του άλσους από την εποχή της τουρκοκρατίας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μικρό μάθημα τοπικής οθωμανικής ιστορίας, συζητώντας για την εποχή που το άλσος έφτανε μέχρι την πόλη και ήταν καταφύγιο άγριων ζώων.

Τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τις παραδοσιακές μορφές άντλησης του νερού (τουλούμπες, αντλίες πηγάδια κ.ά.),  έμαθαν για τους “νερουλάδες”, είδαν από κοντά στάμνες, μεταλλικά σκεύη αποθήκευσης και μεταφοράς  νερού, περίτεχνες βρύσες από το πρώτο δίκτυο ύδρευσης του 1901, πετρελαιομηχανές διαφόρων φάσεων από το μεσοπόλεμο έως τη δεκαετία του ΄60 και παρακολούθησαν την εξέλιξη του δικτύου ύδρευσης μέχρι το 1972, ορόσημο για την ιστορία της ύδρευσης, καθώς με την ολοκλήρωση των έργων της αναρρυθμιστικής λίμνης, ένα σημαντικό κομμάτι του νομού υδρεύεται πλέον από την τεχνητή λίμνη “Ν. Πλαστήρα”.

Θυμίζουμε ότι ο χώρος λειτουργεί με προσυνεννόηση και όσοι ενδιαφέρονται να προγραμματίσουν ομαδική επίσκεψη, μπορούν να επικοινωνoύν με το Μουσείο της Πόλης.

Προηγούμενο άρθρο Ο ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας για την αίτηση ενίσχυσης 2018
Επόμενο άρθρο Έκθεση Φωτογραφίας από τη ΛΕΦΚΚ