Το σκάκι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά


Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι-άθλημα με χαρακτηριστικά επιστήμης και τέχνης. Έχει έντονα πολιτιστικά και ψυχαγωγικά στοιχεία, με ισχυρό κοινωνικό ενδιαφέρον και με σημαντικότατη παιδαγωγική επιρροή. Προωθεί την καλλιέργεια ηθικών αξιών (αποφασιστικότητα, επιμέλεια, τάξη, αυτοκριτική, αντικειμενικότητα) και την κοινωνική ένταξη ( ομαδική εργασία, ανάληψη ευθυνών, μετάδοση γνώσης και εμπειριών). Η σκακιστική θεωρία αποτελεί μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία που διδάσκει τον τρόπο αντιμετώπισης ακόμα και των πιο δύσκολων καταστάσεων, πάντα με βάση τις ικανότητές μας.

Με βάση τα παραπάνω ένα καινοτόμο πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα «Μαθαίνω σκάκι, γυμνάζω το μυαλό μου και αναπτύσσω στρατηγικές σκέψης και μάθησης», υλοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2014-15 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά. Συμμετείχαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης. Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονταν η γνωριμία με το σκάκι και τους κανόνες του, η σχέση των φάσεων της σκακιστικής παρτίδας με την διαδικασία μάθησης, η εξάσκηση  στη λήψη αποφάσεων και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η διαμόρφωση θετικών στάσεων και συμπεριφορών στη μαθησιακή διαδικασία και η συνειδητοποίηση της προσωπικής ευθύνης για τη μάθηση και τη συμμετοχή.

Στα πλαίσια του προγράμματος έγινε διασχολική συνεργασία με την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων. Στις συναντήσεις των δύο σχολείων ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν φανερός και για τη γνωριμία μεταξύ τους και για το σκάκι. Το σκάκι ένωσε τα δύο σχολεία και ένα μεγάλο όφελος ήταν η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των μαθητών.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με σκακιστικούς αγώνες όλων των τύπων στο χώρο του σχολείου. Στους αγώνες συμμετείχαν και μαθητές των άλλων τάξεων και για την ολοκλήρωσή τους βοήθησαν όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν έντονο και έδειξαν με τον τρόπο τους ότι τους ενδιαφέρει το σκάκι και θέλουν να υπάρχει συνέχεια.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος

Κων/νος Ζαγανάς

Προηγούμενο άρθρο Βραδιές καλοκαιριού, φωνές γεμάτες χρώμα στο Παυσίλυπο
Επόμενο άρθρο Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένας αεροδιάδρομος προς τη χώρα των ζώων