Το ΤΕΙ Δασοπονίας ανασυντάσσει τις δυνάμεις του για ένα νέο ξεκίνημα


Το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Καρδίτσας βρίσκεται μπροστά στην κρισιμότερη καμπή της πολύχρονης και παραγωγικής ιστορίας του. Μία αναδρομή στην ιστορική του πορεία θα πιστοποιήσει το αληθές.

 

Πρόδρομος του Τμήματος είναι η Μέση Δασική Σχολή Αγιάς Λάρισας, που λειτούργησε από το 1915 μέχρι το 1926 και επαναλειτούργησε το 1951. Η Σχολή της Αγιάς λειτούργησε μέχρι το 1976 με ένα διετή κύκλο σπουδών. Καθηγητές της Σχολής ήταν δασολόγοι με πολυετή επαγγελματική προϋπηρεσία στη δασική πράξη, ενώ η επιλογή των σπουδαστών γινόταν μεταξύ των αριστούχων μαθητών αποφοίτων του εξατάξιου (τότε) Γυμνασίου. Με τη μεταπολίτευση η Δασοκομική Σχολή Αγιάς εντάχτηκε, ως Τμήμα Τεχνολόγων Δασοπονίας με έδρα τη Λάρισα, στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ανώτερες σχολές (ίδρυση ΚΑΤΕΕ 1976). Τα ΚΑΤΕΕ με το Ν.1404/83 “Περί της Δομής και της Λειτουργίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ)”, εξελίχθηκαν σε ΤΕΙ, με σημαντικές διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα και στη φιλοσοφία σπουδών. Στο Παράρτημα της Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας ιδρύθηκε το Τμήμα Εκτροφής Θηραμάτων, που άρχισε να λειτουργεί το ΑΕ 1980-1981 και εξελίχθηκε σε Τμήμα Θηραματοπονίας το 1983. Με τα ΠΔ 561/85 και 562/85 ιδρύθηκε το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας (και καταργήθηκε το Τμήμα Θηραματοπονίας) και συνενώθηκε με το Τμήμα Δασοπονίας Λάρισας. Από το ΑΕ 2005-2006 λειτουργεί ως Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.

 

Αναμφίβολα, σε όλη την πολύχρονη πορεία του το Τμήμα αποτελούσε την ακαδημαϊκή αναφορά της Καρδίτσας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ακμάζοντα ακαδημαϊκού πυρήνα του Παραρτήματος Καρδίτσας, πρότυπου όχι μόνο για το ΤΕΙ Λάρισας αλλά και γενικότερα για τα Ελληνικά ακαδημαϊκά δεδομένα. Έτσι το Τμήμα πρωτοστάτησε ένθερμα στη δημιουργία των Τμημάτων Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ υποστήριξε και τη λειτουργία του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Λάρισας. Το Τμήμα αποτέλεσε ένα από τα πρώτα Τμήματα ΤΕΙ στην Ελλάδα που πίστεψε και υποστήριξε το θεσμό της αξιολόγησης (εσωτερικής και εξωτερικής), καθώς η ποιότητα του έμψυχου και άψυχου υλικού του ήταν και είναι από τα καλύτερα των ΑΕΙ. Έτσι ήδη από το Μάιο του 2010 έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την εξωτερική του αξιολόγηση. Ενδεικτικό είναι ότι τον Απρίλιο του 2014 λήγει η τεθείσα από το Υπουργείο προθεσμία αξιολόγησης των Τμημάτων των Ελληνικών ΑΕΙ, με αρκετά Τμήματα να μην έχουν ακόμη αξιολογηθεί!

 

Δυστυχώς, η τότε ηγεσία του Υπουργείου της Παιδείας αντί να επιβραβεύσει το Τμήμα και να υιοθετήσει τις υποδείξεις των εξωτερικών αξιολογητών για ενίσχυση της δημιουργικής πορείας του, το Μάιο του 2011 ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά και αναπάντεχα ο αποκλεισμός του Τμήματος από το μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΑΕΙ για το ΑΕ 2011-2012! Μετά τις αποφασιστικές ενέργειες της ηγεσίας του ΤΕΙ Λάρισας, αλλά κυρίως του φίλου του Τμήματος, βουλευτή του Ν. Καρδίτσας και για χρόνια υφυπουργού Παιδείας κ. Σ. Ταλιαδούρου και την ολόθερμη υποστήριξη του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλού, των βουλευτών του νομού, της Περιφέρειας και των θεσμικών παραγόντων του νομού κατορθώθηκε να αρθεί η αδικία και να επιστρέψει το Τμήμα στο μηχανογραφικό το ΑΕ 2012-2013.

 

Δυστυχώς όμως οι δυσάρεστες εκπλήξεις συνεχίστηκαν. Μέσα στις όλες αδικίες και παράλογες πολλές φορές αιτιάσεις του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να παρακάμψει την πιστοποιημένη ακαδημαϊκή αρτιότητα του Τμήματος και να το καταδικάσει, μέσα από σαδιστικές πολλές φορές παλινωδίες, σε αργό θάνατο με ημερομηνία διακοπής της λειτουργίας του τον Οκτώβριο του 2018, έως ότου εκπνεύσει δηλαδή και τυπικά η προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία ολοκλήρωσης των σπουδών από τους φοιτητές. Πολλοί από τους αναγνώστες θα νομίζουν ότι η δοθείσα τετράχρονη παράταση αποτελεί νίκη. Όμως ΟΧΙ. Αναμφίβολα αποτελεί ανακούφιση μπροστά στη βίαιη μεταφορά του Τμήματος στο Καρπενήσι, όμως το Τμήμα ζει μία ζοφερή πραγματικότητα. Μέσα στις όλες δυσλειτουργίες που δημιουργήθηκαν από την κατάργηση του Παραρτήματος Καρδίτσας, και τη γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα το έμψυχο υλικό του Τμήματος (καθηγητές, φοιτητές) βιώνει καθημερινά τη φθορά, ενώ είναι διάχυτη η αγανάκτηση για την ύπαρξη σύγχρονων εξοπλισμένων και εξειδικευμένων εργαστηρίων και υποδομών οι οποίες οδηγούνται στον αφανισμό.

 

Το Τμήμα έχει αδικηθεί κατάφορα από την Πολιτεία. Τα αναμφίβολα θετικά σημεία του έναντι πολλών άλλων Τμημάτων έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί τόσο στο ΤΕΙ Θεσσαλίας (π. ΤΕΙ Λάρισας) όσο και στους πολίτες της Καρδίτσας, αλλά κυρίως στους παράγοντες και στον Υπουργό Παιδείας. Οι καθηγητές του Τμήματος με την υποστήριξη των φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά κυρίως του ΤΕΙ Θεσσαλίας ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους για έναν καινούριο αγώνα επιβίωσης, με διττό στόχο: Την επανατοποθέτηση του Τμήματος Δασοπονίας & ΔΦΠ στο Μηχανογραφικό για το ΑΕ 2014-2015 και τη σταδιακή μετεξέλιξή του σε μία ακαδημαϊκή μονάδα που αξιοποιώντας τις υποδομές, την ιστορία και την εμπειρία του θα καταθέσει σύντομα μία σύγχρονη και ελκυστική ακαδημαϊκή πρόταση που θα συνάδει με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας μας.

 

Με την ολοκλήρωση της πρότασης μετεξέλιξης, το έμψυχο υλικό του Τμήματος θα ζητήσει την υποστήριξη των φορέων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και της Καρδίτσας για την προώθησή της. Τότε η συνδρομή των φίλων του Τμήματος των βουλευτών κ.κ. Σ. Ταλιαδούρου, Π. Σιούφα, Κ. Τσιάρα, Α. Σκόνδρα, Ν. Μιχαλάκη, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού,, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Τσιάκου, του Δημάρχου κ. Κ. Παπαλού και γενικότερα όλων των θεσμικών παραγόντων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και της Καρδίτσας θα είναι απαραίτητη. Μία συνδρομή που θα στοχεύει όχι μόνο στην αποδοχή της πρότασης από το Υπουργείο, αλλά και μετέπειτα στην υποστήριξη της νέας ακαδημαϊκής μονάδας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Βροχή οι μηνύσεις του «Διόνυσου» προς τη «Νέα Ένωση»
Επόμενο άρθρο Ιδρυτική Ανοικτή Συνέλευση της Ομάδας Πολιτών για την Καρδίτσα