«Το Φιόρο του Λεβάντε»


Το Σάββατο 12 Ιουλίου, ο Δήμος Καρδίτσας και η ΔΕΤΑΚ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλικαίρι 2008» παρουσιάζει στο θεατρόφιλο κοινό της Καρδίτσας, την εξαιρετική κωμωδία του Γρηγόρη Ξενόπουλου «Το φιόρο του Λεβάντε».

Εισιτήρια προπωλούνται στα βιβλιοπωλεία «ΠΑΙΔΕΙΑ» και «ΛΑΜΠΡΑΚΗ» ενώ μέγας χορηγός της εκδήλωσης είναι η VODAFONE.

Ο Γρηγόρης Ξενόπουλος με ξεχωριστή μαστοριά έγραψε «Το Φιόρο του Λεβάντε», μια κωμωδία ηθών, γεμάτη ζακυνθινά αρώματα που δεν έπαψε να παίζεται μέχρι σήμερα.

Το θέμα και τα πρόσωπα της κωμωδίας είναι φανερό πως κατάγονται από την Κομέντια ντελ’ άρτε, από τις πρώτες κωμωδίες Μολιέρου, του Γκολντόνι και τις Ζακυνθινές Ομιλίες.

Το κεντρικό πρόσωπο έργου είναι ο σπαρταριστός και αξιολάτρευτος Νιόνιος Νιονάκης, με το παρατσούκλι «Το φιόρο του Λεβάντε» που τον υποδύεται ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Είναι πανέξυπνος, καταφερτζής, καπάτσος, γαλίφης, εφευρετικός, τρυφερός και ερωτικός κι έρχεται κατευθείαν από τους Τζάνι (υπηρέτες) της Κομμέντια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα πρόσωπα του έργου. Ο πατέρας, η μητέρα και η γιαγιά, συγγενεύουν με τους καρατερίστες της Κομμέντια. Όλοι μαζί προσπαθούν, παίζοντας στο έργο, να προβάλλουν κατά κάποιο τρόπο την καταγωγή του.

Η σκηνική συμπεριφορά των ηθοποιών στην σημερινή παράσταση είναι ακριβής και σχεδόν χορογραφημένη.

Τα κουστούμια, τα έντονα χρώματα, η μουσική και τα τραγούδια, οι χοροί και τα φώτα ολοκληρώνουν ένα τερπνό και γοητευτικό θέαμα.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος τολμάει και επιμένει στην επαφή του με το ελληνικό θεατρικό έργο. Αν και έχει καταφέρει πολλά δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να ερευνά τον τρόπο, τον τόνο, τον ήχο και το ήθος της ελληνικής λαλιάς και τη συμπεριφορά του Έλληνα, μέσα από σημαντικά κείμενα του ελληνικού θεάτρου.

Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 09.30 μ.μ. και η τιμή των εισιτηρίων είναι 22€ και 17€.

Προηγούμενο άρθρο Τα σκάνδαλα και η κατάργηση του αυτοδιοίκητου των Δικαστηρίων
Επόμενο άρθρο Eμπορικός Σύλλογος Kαρδίτσας