Ειδήσεις

Το 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας στην Αλεξανδρέττα


Στο πλαίσιο του 2ετούς Ευρωπαϊκού προγράμματος ( 2018-2020), Erasmus +/KA2 με κωδικό αριθμό 2018-RO01-KA229-049578_3 και τίτλο «Creativity through Stories» (Δημιουργικότητα μέσα από Ιστορίες), το οποίο υλοποιείται από το 2ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας, τρεις εκπαιδευτικοί του σχολικής μονάδας επισκέφτηκαν το σχολείο Doga Anadolu Lisesi στην Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν) της Τουρκίας από τις 3 έως και τις 7 Δεκεμβρίου 2018, για τις εργασίες της πρώτης προβλεπόμενης κινητικότητας.

Στο σχολείο υποδοχής Iskenderun Doga Anadolu Lisesi, ιδιωτικού δικαίου, τις αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών από τις χώρες–εταίρους, υποδέχθηκαν με ιδιαίτερα θερμή και φιλόξενη διάθεση η συντονίστρια του προγράμματος για την Τουρκία, Tulin Acar, o Διευθυντής του σχολείου, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Συντονιστής του προγράμματος είναι το σχολείου από τη Ρουμανία.

Το πρόγραμμα «Creativity through Stories», έχει ως γενική κατεύθυνση την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ ευρωπαϊκών σχολείων και πιο συγκεκριμένα την άντληση -από την παράδοση κάθε χώρας- ιστοριών, που μπορούν να λειτουργήσουν ως «γέφυρες» ανάμεσα στους λαούς, είτε πρόκειται  λαϊκούς μύθους και παραμύθια, συνταγές, εικονογραφημένες ιστορίες, παραδοσιακούς χορούς, έθιμα είτε ακόμη και παραγωγή δημιουργικής γραφής. Ανάμεσα στους στόχους τoυ προγράμματος συγκαταλέγονται: η κινητοποίηση των μαθητών να εργαστούν και να αναπτύξουν γλωσσικές δεξιότητες τόσο στη μητρική τους γλώσσα όσο και στην αγγλική, η προώθηση δημιουργικής διαπολιτισμικής σκέψης, η δημιουργία ατμόσφαιρας αμοιβαίου σεβασμού, αποδοχής και ανεκτικότητας , η επαφή με την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, η συνεργασία αλλά και η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησής τους μέσα από την κατάκτηση κοινών στόχων .

Στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα καταρτίστηκε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών κατά τη διάρκεια της διετίας υλοποίησης του προγράμματος, ορίστηκαν οι προθεσμίες και ημερομηνίες των συναντήσεων, τα παραδοτέα αποτελέσματα, ο τρόπος διάχυσής τους, και η αξιολόγηση του προγράμματος.

Με το πέρας των εργασιών πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην Αλεξανδρέττα, παραθαλάσσια πόλη της επαρχίας Ηatay και στην πόλη Antakya (Αντιόχεια). Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την πρώτη χριστιανική εκκλησία που ιδρύθηκε εκεί από τον Απόστολο Πέτρο. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις, σκαμμένες μέσα στο βουνό, σήραγγες που συνδέονταν με την Εκκλησία και επέτρεπαν στους Χριστιανούς να Εκκλησιάζονται κρυφά, λόγω των Διωγμών από τους Ρωμαίους. Σημαντικό επίσης θεωρείται το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, στο οποίο μεταξύ των άλλων, βρίσκεται μεγάλος αριθμός εκθεμάτων της Ελληνιστικής Περιόδου.

Η ομάδα των Ελλήνων εκπαιδευτικών, που αποτελούνταν από τους Ντούρα Κωνσταντίνο, Οικονομολόγο και συντονιστή του προγράμματος, Παναγιώτου Σοφία, Φιλόλογο και Παπαδοπούλου Ευτυχία, Φιλόλογο Αγγλικής Γλώσσας, επέστρεψε με πολύ καλές εντυπώσεις τόσο από το σχολείο και την πόλη που τους φιλοξένησε, όσο και από την επαφή τους με τους συναδέλφους των άλλων χωρών, που δημιουργούν προϋποθέσεις εξαιρετικής συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η επόμενη διακρατική συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο του 2019 στη Ρουμανία με τη συμμετοχή μαθητών στην κινητικότητα.

 

Προηγούμενο άρθρο Στη Θεσσαλία ο ΣΕΒ για τη στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης
Επόμενο άρθρο Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2019 του Δήμου Καρδίτσας - Του Κων/νου Ξυλομένου