Το Leader πάει… κάμπο


Επέκταση του προγράμματος και στις πεδινές περιοχές του Νομού.

Και στα πεδινά δημοτικά διαμερίσματα του Νομού επεκτείνεται για πρώτη φορά το πρόγραμμα Leader, προκειμένου να βοηθήσει στην ισόρροπη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, με δράσεις ιδιαίτερα ελκυστικές. Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. κ. Κώστας Παπαλός μαζί με τους υπευθύνους του προγράμματος παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, αναφερόμενοι σε όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος, ενώ επεσήμαναν ότι η τελική πρόταση από την ΑΝ.ΚΑ θα κατατεθεί στις 25 Αυγούστου, αφού πρώτα γίνουν κοινωνικές διαβουλεύσεις με τους φορείς του Νομού. Ωστόσο, το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γύρω στα τέλη του χρόνου, όπου και οι επίδοξοι επενδυτές μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη:

Στο πλαίσιο της προσέγγισης LEADER του Άξονα 4 του ΠΑΑ θα εφαρμοστούν τοπικά προγράμματα με ολοκληρωμένο και πολυτομεακό χαρακτήρα σε σαφώς προσδιορισμένες αγροτικές περιοχές. Η εκπόνηση και εφαρμογή των τοπικών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί μέσω της «εκ των κάτω προς τα άνω προσέγγισης» από τοπικά εταιρικά σχήματα δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (Ομάδες Τοπικής Δράσης – ΟΤΔ), που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένη περιοχή παρέμβασης.

Οι Ομάδες Τοπικής Δράσης συνιστούν νόμιμη κοινή δομή, το καταστατικό της οποίας διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της εταιρικής σχέσης και την ικανότητα διαχείρισης δημοσίων κονδυλίων και θα πρέπει:

* να αποτελούν είτε ομάδα που είχε επιλεγεί για τις πρωτοβουλίες LEADER II ή LEADER+, είτε μια νέα ομάδα που αντιπροσωπεύει εταίρους από τους διάφορους τοπικής βάσης κοινωνικοοικονομικούς τομείς της περιοχής αναφοράς της

* να καθορίσουν επίπεδο λήψης αποφάσεων (Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος – ΕΔΠ) στο οποίο οι οικονομικοί και κοινωνικοί εταίροι, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 50% της τοπικής εταιρικής σχέσης.

Παράλληλα, η συμμετοχή φορέων οι οποίοι εκπροσωπούν συμφέροντα δημοσίου  στο επίπεδο λήψης αποφάσεων θα πρέπει να μην είναι μικρότερη του 30%.

* να αποδεικνύουν την ικανότητα σχεδιασμού και εφαρμογής στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης

*  να διαθέτουν, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του τοπικού προγράμματος, κατάλληλο και ικανό επιστημονικό προσωπικό, ειδικοτήτων αντίστοιχων με τη φύση των έργων και δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματός της, καθώς και επαρκές διοικητικό προσωπικό.

Τα τοπικά προγράμματα LEADER μπορούν να εφαρμοστούν στο σύνολο των αγροτικών περιοχών της Χώρας. Σημειώνεται ότι κατά την υλοποίηση των τοπικών προγραμμάτων LEADER, οι σχετικές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε Δημοτικά / Τοπικά Διαμερίσματα μέχρι 5.000 κατοίκων. Επίσης είναι επιτρεπτή και η υλοποίηση παρεμβάσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές Δημοτικών / Τοπικών Διαμερισμάτων με πληθυσμό έως και 10.000 κατοίκους.

Σε κομβικά σημεία εκτός περιοχής παρέμβασης μπορεί να εξετασθεί η υλοποίηση δράσεων που δεν αφορούν υποδομές ή / και επιχειρηματικότητα, με την προϋπόθεση ότι η συγκεκριμένη χωροθέτηση τεκμηριωμένα εξυπηρετεί την καλύτερη προβολή – προώθηση και ανάδειξη της περιοχής παρέμβασης ή τομέων του κοινωνικοοικονομικού της ιστού, καθώς και δράσεων δικτύωσης.

Οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστούν τοπικά προγράμματα LEADER θα πρέπει να διαφοροποιούνται γεωγραφικά από τις περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστούν τοπικά προγράμματα του Άξονα Προτεραιότητας 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΛΙΕΙΑ 2007-2013» και να μην επικαλύπτονται. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και σε σχέση με τις περιοχές υλοποίησης του Άξονα Προτεραιότητας 3 του ΠΑΑ (περιοχές εφαρμογής ΟΠΑΑΧ).

Τα τοπικά προγράμματα του Άξονα 4 του ΠΑΑ θα υλοποιηθούν μέχρι το 2015.

Τα τοπικά προγράμματα LEADER, οι αντίστοιχες περιοχές παρέμβασης, καθώς και τα αντίστοιχα τοπικά εταιρικά σχήματα που θα επιλεγούν, στο πλαίσιο του Άξονα 4 του ΠΑΑ δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα σαράντα (40). Η επιλογή των Ο.Τ.Δ., των τοπικών τους προγραμμάτων και των αντίστοιχων περιοχών εφαρμογής τους θα γίνει με βάση την τελική κατάταξη των υποψήφιων προτάσεων.

Η Δημόσια Δαπάνη των προτεινόμενων σχεδίων μπορεί να ανέλθει μέχρι 12.000.000€.

Ειδικά για τα προτεινόμενα σχέδια που περιλαμβάνουν περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί από 1.1.2007 πυρόπληκτες κατά τις κείμενες διατάξεις, ή περιοχές των νομών Αιτολοακαρνανίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Σερρών, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Ροδόπης, Καρδίτσας και Κοζάνης (οι οποίοι σύμφωνα με τα αναφερόμενα πλήττονται από την εφαρμογή της ΚΑΠ στον τομέα του καπνού) η Δημόσια Δαπάνη μπορεί να ανέλθει μέχρι 20.000.000€.

Χρηματοδοτικό σχέδιο Άξονα 4

Συνολικό κόστος:                477.766.850€

Δημόσια Δαπάνη :               295.266.850€_

Κοινοτική Συμμετοχή:          224.570.000€

Εθνική Συμμετοχή:              70.696.850€

Η Αναπτυξιακή Καρδίτσας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α (ΑΝ.ΚΑ Α.Ε) στο πλαίσιο της προκήρυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων (με καταληκτική ημερομηνία την 25η Αυγούστου 2008) εκπονεί τον σχεδιασμό του τοπικού προγράμματος μέσω της «εκ των κάτω προς τα άνω» προσέγγισης με συμμετοχή των εταίρων (ΤΕΔΚ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Επιμελητήριο, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας) στη λήψη αποφάσεων (ΕΔΠ) τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο εφαρμογής. Το τοπικό πρόγραμμα αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης, η οποία περιλαμβάνει 93 πεδινά και ορεινά δ.δ. του Ν. Καρδίτσας και άλλα 3 ορεινά του Δ. Φουρνά Ευρυτανίας, χαρακτηρίζεται από πολυτομεακό σχεδιασμό και λαμβάνει υπόψη του την αλληλεπίδραση μεταξύ φορέων και έργων διαφόρων τομέων της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της «εκ των κάτω προς τα πάνω» προσέγγισης, η ΟΤΔ πραγματοποίησε τον τελευταίο χρόνο πάνω από 20 συναντήσεις κοινωνικής διαβούλευσης με τον τοπικό πληθυσμό (στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης του Νομού Καρδίτσας και του Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Δήμου Φουρνά) και πάνω από 15 συναντήσεις θεματικών δικτύων με επαγγελματίες και ειδικούς, ενώ για το προσεχές διάστημα σχεδιάζεται η πραγματοποίηση διαβούλευσης με τους Δήμους και τους Φορείς της περιοχής παρέμβασης.

Προτεινόμενη περιοχή εφαρμογής

Η προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης αποτελείται από 96 Δημοτικά Διαμερίσματα σε 16 ΟΤΑ των Νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας με πληθυσμό 74.060 κατοίκους (2001) και έκταση 1.702,95 km2

Δημοτικά Διαμερίσματα προτεινόμενης περιοχής εφαρμογής

Στο Ν. Καρδίτσας:

Δ. Άρνης (Ματαράγκα, Κυψέλη, Ερμήτσι, Πύργος Κιερίου)

Δ. Ιθώμης (Φανάρι, Κανάλια, Ελληνόπυργος, Λοξάδα, Χάρμα, Πύργος Ιθώμης, Αγ. Ακάκιος, Καππάς)

Δ. Ιτάμου (Καλλίθηρο, Αμπελικό, Ραχούλα, Καστανιά, Καροπλέσι, Αμάραντος, Καταφύγι, Νεράϊδα)

Δ. Κάμπου (Σταυρός, Πρόδρομος, Μέλισσα, Πτελοπούλα, Μακρυχώρι, Μυρίνη, Αγ. Θεόδωρος)

Δ. Καλλιφωνίου (Καλλιφώνι, Ζαϊμι)

Δ. Καρδίτσας (Αρτεσιανό, Καρδιτσομάγουλα, Ρούσσο, Αγιοπηγή, Παλαιοκκλήσι)

Δ. Μητρόπολης (Μητρόπολη, Γεωργικό, Ξυνονέρι, Κρύα Βρύση, Φράγκο, Αγ. Γεώργιος, Πορτίτσα)

Δ. Νεβρόπολης Αγράφων (Πεζούλα, Κρυονέρι, Νεοχώρι, Φυλακτή, Μπελοκομίτης, Καρίτσα, Καρβασαράς)

Δ. Παλαμά (Παλαμάς – εκτός σχεδίου πόλης, Καλυβάκια, Γοργοβίτες, Μάρκο, Κοσκινάς, Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αγ. Δημήτριος)

Δ. Παμίσου (Αγναντερό, Παλαιοχώρι, Ριζοβούνι, Κρανιά, Μαγούλα)

Δ. Πλαστήρα (Μορφοβούνι, Μεσενικόλας, Μοσχάτο, Λαμπερό, Κερασιά)

Δ. Σελλάνων (Προάστιο, Καλογριανά, Αγ. Τριάδα, Πεδινό, Μαραθέα)

Δ. Σοφάδων (Σοφάδες – εκτός σχεδίου πόλης, Καρποχώρι, Μασχολούρι, Αγ. Παρασκυεή, Άμπελος, Ανώγειο, Δασοχώρι, Μελισσοχώρι, Φίλια, Μαυραχάδες, Καππαδοκικό, Αγ. Βησσάριος, Γεφύρια, Πασχαλίτσα)

Δ. Ταμασίου (Γραμματικό)

Δ. Φύλλου (Ιτέα, Πέτρινος, Συκεών, Αστρίτσα, Φύλλο, Ορφανά. Λεύκη)

Στο Ν. Ευρυτανίας:

Δ. Φουρνά (Φουρνά, Κλειτσός, Βράχα)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΤΡΩΝ / ΥΠΟΜΕΤΡΩΝ / ΔΡΑΣΕΩΝ

Η υλοποίηση των τοπικών προγραμμάτων προσέγγισης LEADER αφορούν στην εφαρμογή των ακόλουθων Μέτρων του ΠΑΑ:

Τα Μέτρα των τοπικών προγραμμάτων LEADER του Άξονα 4 του ΠΑΑ αναλύονται ως ακολούθως:

Μέτρο : 41- Στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης

Ομάδα Υπομέτρων : 411 – Ανταγωνιστικότητα

Υπομέτρο : 123 – Αύξηση της αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων

Ενδεικτικές Δράσεις :

i) Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων

* Κρέας επεξεργασία – μεταποίηση (αλλαντοποιία)

* Γάλα (τυροκομεία, γιαούρτι, παραπροϊόντα κ.α.)

* Αυγά – πουλερικά – κουνέλια (συσκευασία, τεμαχισμός -τυποποίηση)

* Μέλι – σαλιγκάρια (εκσυγχρονισμός, τυποποίηση – επεξεργασία, ιδρύσεις για ορεινές περιοχές και βιολογικά)

* Δημητριακά (αποθηκευτικοί χώροι, ξηραντήρια)

* Οίνος εκσυγχρονισμός, μετεγκατάσταση για οίνους ποιότητας – ιδρύσεις για ορεινά και βιολογικά)

* Ελαιούχα προϊόντα

* Οπωροκηπευτικά (συσκευαστήρια νωπών, μονάδες μεταποίησης χυμοί – κονσέρβες, μονάδες μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού)

* Άνθη (τυποποίηση, διακίνηση, ανθαγορές)

* Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (ίδρυση και εκσυγχρονισμός)

* Σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό

ii) Αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων

Δικαιούχοι:

i) Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων : Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου

ii) Αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων : Oι πολύ μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής.

Ενίσχυση: 50% και μέχρι 500.000€

Ομάδα Υπομέτρων : 413- Ποιότητα ζωής / Διαφοροποίηση

Υπομέτρο :  311 – Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες

Ενδεικτικές Δράσεις :

* Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης μέχρι 600.000€ και έως 40 κλίνες.

* Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής.

* Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επισκέψιμων αγροκτημάτων μέχρι 600.000€ και έως 40 κλίνες.

* Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (π.χ. εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας)

* Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μονάδων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης, βιοτεχνικών μονάδων (σε ενδεικτικούς κλάδους με βάση ταξινόμηση ΣΤΑΚΟΔ, όπως αυτοί αναφέρονται στον πίνακα των καλυπτόμενων τομέων).

* Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών (σε ενδεικτικούς κλάδους με βάση ταξινόμηση ΣΤΑΚΟΔ, όπως αυτοί αναφέρονται στον πίνακα των καλυπτόμενων τομέων).

* Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση

* Βελτίωση επιχειρήσεων (των κατηγοριών που αναφέρονται στις δράσεις αυτού του υπομέτρου και για τους δικαιούχους αυτού του υπομέτρου) για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως φωτοβολταϊκά, αξιοποίηση βιομάζας, γεωθερμίας) με σκοπό την ίδια κατανάλωση.

Δικαιούχοι : Μέλη του αγροτικού νοικοκυριού, και ειδικότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης για στήριξη. Εξαιρούνται οι γεωργικοί εργάτες.

Ενίσχυση: 50% και μέχρι 300.000€

Υπομέτρο :  312 – Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων

Ενδεικτικές Δράσεις :

* Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων (σε ενδεικτικούς κλάδους σύμφωνα με ταξινόμηση ΣΤΑΚΟΔ, όπως αυτοί αναφέρονται στον πίνακα του υπομέτρου 311 ανωτέρω)

* Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών (σε ενδεικτικούς κλάδους με βάση ταξινόμηση ΣΤΑΚΟΔ, όπως αυτοί αναφέρονται στον πίνακα του υπομέτρου 311 ανωτέρω).

* Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α’ μεταποίηση (σε ενδεικτικούς κλάδους με βάση ταξινόμηση ΣΤΑΚΟΔ, όπως αυτοί αναφέρονται στον πίνακα του υπομέτρου 311 ανωτέρω).

* Βελτίωση επιχειρήσεων για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως φωτοβολταϊκά, αξιοποίηση βιομάζας, γεωθερμίας) με σκοπό την ίδια κατανάλωση.

Δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας.

Δικαιούχοι :  Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκτός των δικαιούχων του υπομέτρου 311, κάτοικοι ή μη της περιοχής παρέμβασης του τοπικού προγράμματος που δύνανται να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ.

Ενίσχυση: 50% και μέχρι 300.000€

Υπομέτρο :  313 – Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων

α) Παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα:

Ενδεικτικές Δράσεις :

* Ίδρυση και εκσυγχρονισμός τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης (γραφεία – περίπτερα ενημέρωσης και πληροφόρησης),

* Σήμανση αξιοθέατων και μνημείων,

* Ποδηλατικές διαδρομές σε περιοχές της αγροτικής υπαίθρου,

* Προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών.

Δικαιούχοι: Φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και οι εταιρείες τους, καθώς και συλλογικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, των οποίων στον καταστατικό τους σκοπό προβλέπεται η υλοποίηση αντίστοιχων έργων.

Ενίσχυση: 100% για τις παρεμβάσεις Δημοσίου Χαρακτήρα και μέχρι 500.000€

β) Παρεμβάσεις ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας:

Ενδεικτικές Δράσεις :

* Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός, μικρής δυναμικότητας υποδομές διανυκτέρευσης μέχρι 600.000€ και έως 40 κλίνες

* Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός, χώρων εστίασης και αναψυχής

* Ίδρυση και εκσυγχρονισμός γραφείων οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού.

* Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού, (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης)

* Βελτίωση επιχειρήσεων για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως φωτοβολταϊκά, αξιοποίηση βιομάζας, γεωθερμίας) με σκοπό την ίδια κατανάλωση.

Ενίσχυση: 50% και μέχρι 300.000€

Δικαιούχοι: Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκτός των δικαιούχων του Μέτρου 311, κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης των τοπικών προγραμμάτων του Άξονα 4, που δύνανται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Υπομέτρο : 321 – Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό

Ενδεικτικές Δράσεις :

* Έργα υποδομής μικρής κλίμακας όπως: μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα διαχείρισης υδατικών πόρων, μικρά έργα πρόσβασης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις μέχρι 500.000€

* Κέντρα φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας, δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδεία, χώροι άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων (θέατρο, κινηματογράφος)

* Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων ανάδειξης και διατήρησης της τοπικής κληρονομιάς – στήριξη πολιτιστικών φορέων για μικρής κλίμακας υποδομή, προμήθεια εξοπλισμού, μουσικών οργάνων, στολών κ.λπ.

Δικαιούχοι: Φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και οι εταιρείες τους, καθώς και συλλογικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, των οποίων στον καταστατικό τους σκοπό προβλέπεται η υλοποίηση αντίστοιχων έργων.

Ενίσχυση: 100% και μέχρι 300.000€

Υπομέτρο : 322 – Ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών

Ενδεικτικές Δράσεις :

* Βελτίωση και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων (διαμόρφωση υπαίθριων χώρων, πλακοστρώσεις – πεζοδρομήσεις, φωτισμός, κ.λπ.)

* Αποκατάσταση κτιρίων για κοινωφελή χρήση

* Αποκατάσταση εξωτερικών όψεων κτισμάτων με ιδιαίτερα στοιχεία αισθητικής και ιστορικής αξίας

Το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς

Προϋπόθεση: Η ύπαρξη μελέτης συνολικής θεώρησης αισθητικής – λειτουργικής αναβάθμισης και ανάδειξης του οικισμού ή η ύπαρξη σχεδίου αναβάθμισης αυτού. Θα υλοποιούνται σύμφωνα με ποιοτικά χαρακτηριστικά διατήρησης της τοπικής αρχιτεκτονικής και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος. Κατά προτεραιότητα θα εντάσσονται περιοχές στις οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα βασικά δίκτυα (π.χ. ύδρευσης, αποχέτευσης)

Δικαιούχοι : δύναται να είναι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και οι εταιρείες τους, καθώς φυσικά ή νομικά πρόσωπα

Ενίσχυση: 100% και μέχρι 1.000.000€

Υπομέτρο : 323 – Διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς

Ενδεικτικές Δράσεις :

* Τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση τοποθεσιών υψηλής φυσικής αξίας καθώς και περιοχών Natura 2000 (όπως βελτίωση – σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας, κ.λπ.), καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

* Τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών χαρακτηριστικών της αγροτικής υπαίθρου (όπως μνημεία, γεφύρια, μύλοι, λιοτρίβια, πατητήρια, βρύσες κ.λπ.)

* Τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση τοπίου της υπαίθρου (όπως αποκατάσταση περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών, δενδροφυτεύσεις κλπ.)

* Παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια για τη μετατροπή τους σε μουσεία -συλλογές – εκθετήρια που σχετίζονται με τη λαογραφική / αγροτική / πολιτιστική κληρονομιά 

Δικαιούχοι : Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι εταιρείες τους, συλλογικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στο καταστατικό των οποίων προβλέπεται η υλοποίηση σχετικών ενεργειών, φυσικά και Νομικά Πρόσωπα.

Ενίσχυση: μέχρι 100% ανάλογα με το χαρακτήρα της παρέμβασης και μέχρι 300.000€

Μέτρο : 421- Συνεργασία

421α – Διατοπική συνεργασία

421 β – Διεθνική συνεργασία

Μέτρο : 431 – Λειτουργία της ΟΤΔ, απόκτηση δεξιοτήτων – εμψύχωση

431α – Λειτουργία της Ο.Τ.Δ.

431β – Απόκτηση δεξιοτήτων και εμψύχωση

Πρόταση υποβολής σχεδίου τοπικού προγράμματος LEADER

Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ (ΑΝ.ΚΑ Α.Ε)

Προηγούμενο άρθρο Μετωπική σύγκρουση με έναν νεκρό και έναν τραυματία
Επόμενο άρθρο Να αποζημιωθούν οι εκτάσεις που επλήγησαν από τη λειψυδρία - ξηρασία