Ειδήσεις

Τρεις Κλινικές της χώρας συζητούν για τη φυματίωση


Η  24η  Μαρτίου κάθε έτους είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα της φυματίωσης με στόχο να ενημερωθεί ο  κόσμος για την καταστροφική αυτή ασθένεια με κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Προσδοκούμε ακόμη να εντείνουμε τις προσπάθειες προκειμένου να σταματήσει η παγκόσμια επιδημία της φυματίωσης. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την ημέρα που ο Dr Robert Koch ανακάλυψε το βακτήριο που προκαλεί την φυματίωση και άνοιξε τον δρόμο στην διάγνωση και θεραπεία της νόσου.

H φυματίωση παραμένει η πρώτη λοιμώδης αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 4500 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από την φυματίωση και σχεδόν 30000 άνθρωποι ημερησίως αρρωσταίνουν από αυτή την ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. H παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της νόσου έσωσε 54 εκατομμύρια ζωές από το 2000 και μείωσε την θνητότητα από την νόσο μέχρι 42%.

Το θέμα της παγκόσμιας ημέρας 2019 για την φυματίωση «Είναι Ώρα»  τονίζει την ανάγκη για πρόσβαση στην πρόληψη και θεραπεία, στην ανάληψη ευθυνών, στην διασφάλιση ικανοποιητικής και διαρκούς χρηματοδότησης για την έρευνα και προαγωγή  του τέλους στο στίγμα και την προκατάληψη που χαρακτηρίζει τη νόσο.

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για την φυματίωση  η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τις Πνευμονολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Κέρκυρας και Χίου οργανώνουν κοινή διαδικτυακή εκδήλωση την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 13.30 μμ. Από την αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα μιλήσουν οι: κ.  Σοφία Καλατζή(εκ μέρους ομάδας φοιτητών ιατρικής) με θέμα «Επιδημιολογία της φυματίωσης στη Θεσσαλία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης », η κ.  Σοφία Γουργουλιάνη με θέμα « Η φυματίωση στον κινηματογράφο» και η κ Αννίτα Πρασσά με θέμα «Έρωτες στα χρόνια της φυματίωσης».

Από την αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κέρκυρας θα μιλήσει ο κ.  Παπανικολάου Ηλίας με θέμα «Επιδημιολογία της φυματίωσης στην Κέρκυρα» ενώ από την αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου ο κ.

Γιάνναρης Σπύρος με θέμα «Επιδημιολογία της φυματίωσης στην Χίο, σχέση με την μεταναστευτική κρίση».

Την εκδήλωση συντονίζει η κ. Γερογιάννη Ειρήνη, Επιμελήτρια Α΄, υπεύθυνη του αντιφυματικού ιατρείου της Πνευμονολογικής Κλινικής  του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στις αίθουσες των κλινικών και διαδικτυακά στην διεύθυνση   http://live.uth.gr   κανάλι1.

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Industry4Europe: Συνυπογράφουμε τη διακήρυξη