Τροχονομικά μέτρα εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς


Διαλέξεις από Αξιωματικούς της Τροχαίας Καρδίτσας καθ’όλη τη σχολική χρονιά για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

Εντατικούς ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία έχει προγραμματίσει η Τροχαία Καρδίτσας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, έχοντας πάντα ως γνώμονα την ασφαλή μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους. Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά την Πέμπτη, γι’ αυτό η Α.Δ. Καρδίτσας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου και έχοντας πάντα ως σκοπό την προάσπιση των κανόνων ασφαλούς οδικής μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους και την ακώλυτη επιστροφή τους στο σπίτι, καθώς και την προστασία τους κατά τη διέλευσή τους από επικίνδυνες διασταυρώσεις που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και συχνότητα κυκλοφορίας οχημάτων, το Τμήμα Τροχαίας Καρδίτσας θα διαθέτει τροχονόμους για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε διασταυρώσεις που έχουν επισημανθεί, πλησίον σχολικών συγκροτημάτων, τις πρωινές ώρες κατά την μετάβαση των μαθητών στα σχολεία και τις μεσημβρινές, κατά την αποχώρησή τους από αυτά. Επίσης προγραμμάτισε και θα πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία, εφαρμόζοντας με αυστηρότητα την ισχύουσα νομοθεσία κατά των παραβατών. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των μαθητών. Παράλληλα σε όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου θα προγραμματισθούν σε συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις από Αξιωματικούς της Τροχαίας, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα αφορούν θέματα κυκλοφοριακής αγωγής. Επίσης καλούνται γονείς και καθηγητές να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην οδική ασφάλεια των παιδιών και να ενημερώνουν την Τροχαία για κάθε γεγονός ή συμπεριφορά που υπέπεσε στην αντίληψή τους, από τα οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τα παιδιά. Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν και να επιστρέφουν από τα σχολεία τους ασφαλή. Να θυμούνται πάντα οι γονείς ότι είναι εκείνοι που δίνουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί και ότι οι καλύτεροι δάσκαλοι οδικής ασφάλειας για τα παιδιά τους είναι οι ίδιοι. Αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε σαν γονείς:

– Αναζητήστε την πιο ασφαλή διαδρομή, που πρέπει να ακολουθεί το παιδί σας για να φθάσει και να επιστρέψει από το σχολείο του.

– Η πιο σύντομη διαδρομή δεν είναι απαραίτητα και η πιο ακίνδυνη. Ελέγξτε πολλές φορές το δρομολόγιο για το σχολείο του παιδιού σας. Όταν καταλήξετε στην πιο κατάλληλη διαδρομή, φροντίστε να τη διανύσετε πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά.

– Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια διαδρομή, θα μπορεί σιγά – σιγά να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους

– Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρέπει να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά τον δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα

– Μάθετε στο παιδί σας να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.

– Κρατάτε πάντα από το χέρι το παιδί σας που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.

– Μάθετε στο παιδί σας ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικά. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου δεξιά και αριστερά

– Ιδίως τις βραδινές ώρες το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του στο δρόμο

– Αν στο σχολείο ή τη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή πινακίδες (οδικά σήματα) ενημερώστε άμεσα την υπηρεσία μας στο τηλ. 24410-80240/80243 και φαξ 24410-40802.

Ευχόμαστε στους μαθητές καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο.

Προηγούμενο άρθρο Αφιερωμένη στους υδάτινους πόρους η 8η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Έργο ύδρευσης Αμαράντου 200.000 ευρώ