Υπεγράφη η σύμβαση για εκσυγχρονισμό των Κ.Υ. του Νομού


Ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες η αναβάθμιση τριών Κέντρων Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ενός έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου «Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας», αρχικού προϋπολογισμού 880.000,00 € με ΦΠΑ. Φορέας Υλοποίησης του εν λόγω έργου είναι η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, με δικαιούχο την Περιφέρεια Θεσσαλίας και κύριο του έργου το Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Η αιρετή Περιφέρεια, μέσα απ’ τη συνεργασία την 5η Υ.ΠΕ. και τα νοσοκομεία, στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία. Με το έργο αυτό ενισχύουμε τρία Κέντρα Υγείας της Π.Ε. Καρδίτσας (Παλαμά, Σοφάδων, Μουζακίου), έτσι ώστε να παρέχεται ορθή διαγνωστική και θεραπευτική ιατρική περίθαλψη στους συμπολίτες μας, δίνοντας έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη. Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, η αναβάθμιση της παροχής ολοκληρωμένης φροντίδας και πρόνοιας προς τους πολίτες, είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Επιθυμούμε το σύστημα δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία να συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο».

Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των τριών Κέντρων Υγείας του Ν. Καρδίτσας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, Κέντρο Υγείας Σοφάδων, Κέντρο Υγείας Μουζακίου), έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου και υγιούς συστήματος υγείας, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Προβλέπονται οι παρακάτω εργασίες:

 

-Εργασίες για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ (κατασκευή ραμπών, προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματων θυρών, δημιουργία WC ΑΜΕΑ, κατάλληλη σήμανση και επιλογή χρωμάτων).

-Επικάλυψη των παλαιών δαπέδων (πλαστικά πλακίδια που περιέχουν αμίαντο) με τάπητα από χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC), δάπεδα που θα πληρούν τους όρους και τους κανόνες της υγιεινής και θα είναι αντιμικροβιακά, αντιστατικά, οικολογικά και ανθεκτικά.

-Δημιουργία πινακίδων σήμανσης, κατεύθυνσης και πληροφοριών εσωτερικά των κτιρίων αναγνώσιμες από όλους.

-Οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης εμποδιζόμενων ατόμων στον περιβάλλοντα χώρο.

-Διαμόρφωση των πάγκων εξυπηρέτησης κοινού και τοποθέτηση προστατευτικής φάσας σε κατάλληλο χρωματισμό στους κοινόχρηστους διαδρόμους προς διευκόλυνση των ΑΜΕΑ.

-Αντικατάσταση των παλαιών επικεραμώσεων-σανιδώματος στεγών με εφαρμογή υγρομόνωσης-θερμομόνωσης, όπου απαιτείται, στα πλαίσια της ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων.

-Νέα στέγη με την απαιτούμενη θερμομόνωση-υγρομόνωση, όπου υπάρχει δώμα με κατεστραμμένη-ανεπαρκή μόνωση.

-Βαφή εξωτερικών χρωματισμών με ειδικά ανακλαστικά χρώματα

-Βαφή μέρους των εσωτερικών χώρων με οικολογικά χρώματα επί ενισχυμένου επιχρίσματος (βελτίωση της συμπεριφοράς στην υγρασία-βελτίωση συνάφειας) όπου απαιτείται και σε αποχρώσεις σύμφωνες με τις προδιαγραφές των εμποδιζόμενων ατόμων.

 

Το ποσό της προς υπογραφή σύμβασης είναι 365.485,98 ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. στις 12-2-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης κα Γεωργία Κόκκαλη-Κουβέλη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Ευάγγελος Λέμας και Ορέστης Ψαχούλας, ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κώστας Μέγας, η δ/ντρια Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρδίτσας κα Μ. Μήτσιου-Τσέλιου καθώς και ο ανάδοχος του έργου.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στο Μασχολούρι Σοφάδων μεταφέρεται η 13η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Νέα σύσκεψη της ΕΛΜΕ στο 1ο Λύκειο Καρδίτσας