Ειδήσεις

Υποβολή αιτήσεων για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Καρδίτσας κάνει γνωστά τα εξής: Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr) αίτηση-υπεύθυνη δήλωση από 27 Φεβρουαρίου μέχρι 27 Μαρτίου 2017.

Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά.

Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, δηλώνεται η έκταση (σε στρέμματα) και οι συντεταγμένες των κορυφών κάθε αγροτεμαχίου,  για το οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, καθώς και η Τοπική Κοινότητα και το τοπωνύμιο της περιοχής.

Για να είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις θα πρέπει ο αιτών να διαθέτει αγροτεμάχιο/α έκτασης τουλάχιστον ίσης με την έκταση που αιτείται.

Η αιτούμενη για άδεια νέας φύτευσης έκταση δύναται να αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια και  ως ελάχιστη αιτούμενη έκταση ανά αγροτεμάχιο ορίζεται το ένα (1) στρέμμα.

Οι εν λόγω εκτάσεις δύνανται να  είναι ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες.

 

Κριτήρια Προτεραιότητας – Κατάταξη των αιτήσεων/Βαθμολογία ανά Περιφέρεια 

 Εφόσον οι επιλέξιμες αιτήσεις αδειοδότησης που θα υποβληθούν, υπερβαίνουν την έκταση που πρόκειται να χορηγηθεί, η χορήγηση θα  πραγματοποιηθεί  σύμφωνα με τα αντικειμενικά και μη μεροληπτικά κριτήρια προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί για κάθε Περιφέρεια και όπως περιγράφονται παρακάτω:

 

Κριτήριο Α

Παραγωγοί ηλικίας έως 40 ετών κατά το έτος υποβολής της αίτησης, που φυτεύουν οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκμετάλλευσης (νεοεισερχόμενοι).

Η συμμόρφωση προς το εν λόγω κριτήριο βαθμολογείται με τρείς (3) μονάδες.

 

Κριτήριο Β

Εκτάσεις όπου οι αμπελώνες συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος με την εφαρμογή των κανόνων βιολογικής παραγωγής ή με εθνικά συστήματα πιστοποίησης για ολοκληρωμένη διαχείριση στην παραγωγή σε ολόκληρη την έκταση που προορίζεται για νέα φύτευση .

Η συμμόρφωση στο κριτήριο Β βαθμολογείται με μία (1) μονάδα.

 

Κριτήριο Γ

Εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς .

Για τον Νομό Καρδίτσας το κριτήριο πληρούται αν το ή τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια που προσδιορίζονται στην αίτηση βρίσκονται  σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων τουλάχιστον, μη συμπεριλαμβανομένων των υψιπέδων.

Η συμμόρφωση στο κριτήριο Γ βαθμολογείται με μία (1) μονάδα.

 

Κριτήριο Δ

Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων.

Το κριτήριο θεωρείται ότι πληρούται αν κατά το χρόνο της αίτησης ο αιτών:

α) διαθέτει σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου ( Ο.Σ.Δ.Ε.) του προηγούμενου έτους ελάχιστη έκταση γεωργικής εκμετάλλευσης 5 στρεμμάτων (0,5 ha)

και επιπλέον

β) έχει στην κατοχή του αμπελουργική εκμετάλλευση, με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και  ανήκει σε μια από τις παρακάτω  κατηγορίες, ανάλογα με την έκτασή της:

  1. Εκμετάλλευση από 5 έως 20 στρέμματα αμπέλι με οινοπ. ποικιλίες
  2. Εκμετάλλευση από 20 έως 30 στρέμματα αμπέλι με οινοπ. ποικιλίες
  3. Εκμετάλλευση με πάνω από 30 στρέμματα αμπέλι με οινοπ. ποικιλίες.

 

Η συμμόρφωση στο κριτήριο Δ βαθμολογείται με 3,5 μονάδες στην περίπτωση 1, με 2,45 στην περίπτωση 2 και με 1,75 στην περίπτωση 3.

 

Κριτήριο Ε

Προηγούμενη συμπεριφορά του παραγωγού.

 

Το ανωτέρω κριτήριο θεωρείται ότι πληρούται αν ο αιτών δεν διαθέτει αμπελουργικές εκτάσεις χωρίς άδεια, όπως αναφέρεται στο άρθρο 71 του Καν. (ΕΕ) 1308/2013, ή χωρίς δικαίωμα φύτευσης, όπως αναφέρεται στα άρθρα 85α και 85β του Καν. (ΕΚ)1234/2007.

Η συμμόρφωση στο κριτήριο Ε βαθμολογείται με 1,5 μονάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟΚ ΠΕ Καρδίτσας, στο τηλέφωνο 24413 55243 (αρμόδιος γεωπόνος ο κ. Π. Κουσιάς).

 

 

Καρδίτσα  21-022017

 

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος

                                                                                     της Δ/νσης

 

 

 

 

                                                                               Δημήτριος Β. Κωστής

                                                                                         Γεωπόνος

Προηγούμενο άρθρο Φυτά και βότανα στον λαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη
Επόμενο άρθρο Οι θέσεις της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας