Ειδήσεις

Οι θέσεις της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας


Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) είναι ο συνδυασμός, που απαρτίζεται από συνδικαλιστές, οι οποίοι, μέσα από το σωματείο, παλεύουν με τις θέσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και συσπειρώνονται σ’ αυτό.

Η επίθεση από τη πλευρά της κυβέρνησης μέρα με τη μέρα εντείνεται. Ήδη πριν λίγες μέρες ψήφισε το νόμο για την κινητικότητα και καθημερινά φέρνει νέα μέτρα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της ζωής της λαϊκής οικογένειας.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει την 2η αξιολόγηση ποτίζοντας με το αίμα των εργαζομένων τα κέρδη εφοπλιστών, βιομηχάνων, τραπεζιτών. Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ βρήκαν το χρήσιμο σύμμαχο, για να ισοπεδώσουν εργασιακά δικαιώματα, μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία και κοινωνικές παροχές. Κυβέρνηση και «κουαρτέτο» κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, διαπραγματεύονται ενάντια στα συμφέροντά μας.

  • Φέρνουν παραπέρα μισθολογική καθήλωση, πάγωμα μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση εφάπαξ, κατάργηση όσων επιδομάτων έχουν απομείνει! Ατομικές συμβάσεις στην Τοπική Διοίκηση, παραπέρα επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με μισθούς πείνας των 400 ευρώ! Περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας.
  • Με το νέο νόμο για την κινητικότητα, που επί της ουσίας είναι άλλος ένας νόμος για την εφαρμογή της κρατικής αντιδραστικής αξιολόγησης δομών-εργαζομένων στο Δημόσιο, ανοίγουν το δρόμο για απολύσεις, επαναφέροντας τις περίφημες απολύσεις του 15% του νομού Μητσοτάκη. Επαναφέρουν μέχρι και τον έλεγχο των συμβάσεων των ΙΔΑΧ για να κάνουν απολύσεις!

Ο κατήφορός τους δεν έχει τέλος. Έχουν αποφασίσει και θα εφαρμόσουν το 2018 την εναρμόνιση του καθεστώτος για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά με ό,τι ισχύει στην Ε.Ε. Πουθενά στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν Βαρέα και Ανθυγιεινά. Ουσιαστικά θα καταργήσουν τα Βαρέα και Ανθυγιεινά σε ένα κλάδο που μετράει δεκάδες νεκρούς κάθε χρόνο από εργατικά ατυχήματα κι εκατοντάδες από ασθένειες που σχετίζονται με το αντικείμενο της εργασίας και την εντατικοποίησή της.

Η υλοποίηση από την τοπική διοίκηση της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη οδήγησε – επιτάχυνε τις αρνητικές για τα εργασιακά δικαιώματα εξελίξεις, για τις οποίες έγκαιρα και με συνέπεια είχαν προειδοποιήσει οι ταξικές δυνάμεις. Έγιναν σημαντικές αναδιαρθρώσεις.

Το διάστημα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης & ανεξάρτητα από τις αστικές κυβερνήσεις που εναλλάχτηκαν ή συμμάχησαν (ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ):

  • Είδαμε τους μισθούς μας να μειώνονται κατά 40%. Ανάλογη πτώση είχαμε και σε συντάξεις, εφάπαξ, ενώ η υγεία και η παιδεία βυθίστηκαν από την κρατική υποχρηματοδότηση.
  • Ενισχύθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, με έμφαση στις κερδοφόρες για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα.
  • Ενισχύθηκαν δραματικά οι ελαστικές μορφές εργασίας κάθε είδους. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι Δημοτικές Αρχές των κομμάτων της αστικής τάξης χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τους δήμους ως δοκιμαστικούς σωλήνες για την εφαρμογή κάθε νέας αντεργατικής νομοθεσίας για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ τώρα φαίνεται πως προωθούνται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι ατομικές συμβάσεις εργασίας στη τοπική διοίκηση.
  • Ενισχύθηκε η ανταποδοτικότητα με αποτέλεσμα οι λαϊκές οικογένειες στους δήμους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσουν στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως οι παιδικοί σταθμοί, η άθληση και ο πολιτισμός.
  • Γενικά η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ενίσχυσε τη λειτουργία των δήμων ως επιχειρήσεων και προωθήθηκε η δημιουργία ενός μικρού, επιτελικού κράτους και σε επίπεδο τοπικής διοίκησης στην υπηρεσία και σε όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός που: εκφράζει η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ & της ΑΔΕΔΥ πίσω από τις οποίες είναι και η πλειοψηφία του σωματείου μας

  • Ενίσχυσε τον κάλπικο διαχωρισμό μνημόνιο – αντιμνημόνιο που αθωώνει τις πραγματικές αιτίες και τους υπευθύνους, στοιχίζει το κίνημα με δυνάμεις της εργοδοσίας με τα δικά τους συμφέροντα και βαθιές αντιδραστικές δυνάμεις. Μετέτρεψε το κίνημα σε σκαλί, για να ανεβοκατεβαίνουν κυβερνήσεις (πρώτα ΠΑΣΟΚ, μετά ΣΥΡΙΖΑ).
  • Υιοθέτησε το σύνθημα «έξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα από τους αγώνες», σύνθημα που έριξαν από κοινού δυνάμεις του συστήματος, υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνιστώσες του, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλες γνωστές τυχοδιωκτικές δυνάμεις, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Έχουμε χρέος στους συναδέλφους μας, στις οικογένειές μας, στα παιδιά μας να οργανώσουμε τους αγώνες μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε. Απαραίτητος όρος είναι η ανασύνταξη του κινήματος. Για ένα:

  • Κίνημα που με σταθερότητα και συνέπεια παλεύει ενάντια σε όλα τα μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους, που φέρνουν όλες οι κυβερνήσεις, που διαχειρίζονται το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, η ΕΕ και το ΔΝΤ.
  • Κίνημα που δεν τα διπλώνει, δεν τα βρίσκει πίσω από κλειστές πόρτες, δεν κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα σκαλί, για να ανεβοκατεβαίνουν αντιλαϊκές αντεργατικές κυβερνήσεις, ούτε διαλέγει δυνάστη καταπιεστή. Με συνέπεια υπερασπίζεται την ταξική πάλη και τα εργατικά συμφέροντα.
  • Κίνημα, που ενώνει όλους τους εργαζόμενους, δεν τους διαχωρίζει ανάλογα με την σχέση εργασίας, τους γράφει όλους με πλήρη δικαιώματα στα συνδικάτα, για να διεκδικούν όλοι μαζί μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
  • Κίνημα συγκροτημένο και μαχητικό, που αναλαμβάνει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ενώνει τα αιτήματα των εργαζομένων από διαφορετικούς κλάδους, για να οργανώσει αποτελεσματικά την πάλη του απέναντι στην ενιαία και συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου.

Για ένα τέτοιο κίνημα αγωνίζεται το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων συνδικαλιστών, που με όρους μαζικού κινήματος παλεύουν συντονισμένα με βάση πλαίσιο στόχων πάλης, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εργατικής τάξης, με γραμμή σύγκρουσης με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις, το αστικό κράτος, τις δημοτικές αρχές των κομμάτων της πλουτοκρατίας, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Συναδέρφισσα – συνάδερφε

Γύρισε την πλάτη στον κυβερνητικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Δώσε πνοή και δύναμη στο Σωματείο σου.

Στις 23 Φλεβάρη ψήφισε αγωνιστικά.

Στήριξε τη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία.

 

Προηγούμενο άρθρο Υποβολή αιτήσεων για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης
Επόμενο άρθρο Στο Let's do it Greece συμμετέχει ο Μορφωτικός Σύλλογος Δρακότρυπας