Υποβολή φακέλων για το πρόγραμμα «Εγκατάσταση νέων αγροτών»


Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 18/03/2014 αρχίζει η περίοδος υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας για ένταξη στο Πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» για το έτος 2014, η οποία λήγει στις 16/05/2014.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης ένταξηςφακέλου υποψηφιότητας έχουν όσοι:

  • Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει το 40ο.

  • Είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.

  • Η γεωργική τους εκμετάλλευση βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της μονίμου κατοικίας τους και έχει ελάχιστο μέγεθος απαιτήσεων σε εργασία 0,5 ΜΑΕ (1 ΜΑΕ=1750 ώρες απασχόλησης ανά έτος) και

  • Η ημερομηνία πρώτης εγκατάστασής τους στην γεωργική εκμετάλλευση (>0,5 ΜΑΕ) προηγείται της ημερομηνίας κατάθεσης του φακέλου και δεν υπερβαίνει τους δεκατέσσερις (14) μήνες.

Για τους σκοπούς της εφαρμογής του προγράμματος ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα:

    • Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης μπορεί να είναι ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους, το δε ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο ιδιόκτητο και καταγεγραμμένο στα μητρώα και βιβλιάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    • Ως αρχηγός της εκμετάλλευσης μπορεί να θεωρηθεί μόνον ένας εκ των συζύγων, ενώ μεταξύ τους δεν απαιτούνται ενοικιαστήρια.

    • Μεταβίβαση αρχηγίας εκμετάλλευσης, μεγέθους τουλάχιστον 0,5 ΜΑΕ, μεταξύ συζύγων δε γίνεται αποδεκτή.

Οι νέοι γεωργοί, που θα κριθούν δικαιούχοι, οφείλουν να πετύχουν τους παρακάτω δεσμευτικούς στόχους (από την ημερομηνία ένταξης στο πρόγραμμα):

  • Να τηρήσουν το υποβαλλόμενο Επιχειρηματικό Σχέδιο μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών, ώστε η γεωργική τους εκμετάλλευση να αποκτήσει συνολικό μέγεθος απαιτήσεων σε εργασία μεγαλύτερο της μιας (1) ΜΑΕ και εισόδημα μεγαλύτερο του 80% του εισοδήματος αναφοράς (σταδιακά αυξανόμενα).

  • Να εγγραφούν στον ΟΓΑ ως κύριο Ταμείο Ασφάλισης εντός 36 μηνών και να αποκτήσουν την ιδιότητα του κατά κύρια απασχόληση γεωργού.

  • Να αποκτήσουν, εφόσον δεν διαθέτουν, επαρκή επαγγελματική ικανότητα εντός 36 μηνών.

  • Να τηρήσουν τις συμβατικές δεκαετείς υποχρεώσεις (να παραμείνουν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, να υποβάλλουν ανελλιπώς ενιαία δήλωση εκμετάλλευσης στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., να διατηρήσουν την ασφάλιση του ΟΓΑ, να τηρούν τουλάχιστον απλοποιημένη λογιστική, κτλ).

Η οικονομική ενίσχυση των νέων γεωργών κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ. Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή μονίμου κατοικίας του υποψηφίου, τον προσανατολισμό της γεωργικής εκμετάλλευσης και το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης στην μελλοντική κατάσταση.

Δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι του προγράμματος:

  1. Τα νομικά πρόσωπα

  2. Οι μόνιμοι ή με σύμβαση υπάλληλοι του δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κ.λ.π..

  3. Όσοι λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%.

  4. Όσοι έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα μεγαλύτερο των 22.500 €.

  5. Όσοι έχουν ατομικό εξωγεωργικό εισόδημα μεγαλύτερο των 15.000 €.

  6. Οι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο.

  7. Οι σπουδαστές και φοιτητές έως τη συμπλήρωση του αριθμού των προβλεπομένων ετών φοίτησης για κάθε σχολή.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καρδίτσας στο τηλέφωνο 2441355218 (αρμόδια γεωπόνος η κ. Φασιανού).

Καρδίτσα 14/03/2014 Ο Αναπλ. Προϊστάμενος

της Δ/νσης

Δημήτριος Β. Κωστής

Γεωπόνος

Προηγούμενο άρθρο Φ. Αλεξάκος: Σίτιση οικονομικά αδυνάμων. Μπορούμε αρκεί να προσπαθήσουμε
Επόμενο άρθρο Παράδοση λιμνών, παραλιών, ποταμών για εμπορική εκμετάλλευση μέσω Δήμων