Παράδοση λιμνών, παραλιών, ποταμών για εμπορική εκμετάλλευση μέσω Δήμων


Τον Φλεβάρη που πέρασε, όσο κι αν επιχείρησαν να το αποκρύψουν, η κυβέρνηση, χέρι- χέρι με τους ντόπιους- αυτοδιοικητικούς- συνεργάτες της , επιχείρησε να βάλει άλλο ένα λιθαράκι, μέχρι και την ολοκλήρωση του πάζλ στο ξεπούλημα του δημόσιου φυσικού πλούτου, παραλιών, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών. Από την εξέλιξη αυτή γίνεται αρχικώς αντιληπτή η πάγια τακτική της δικομματικής κυβέρνησης, ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου.

Συγκεκριμένα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) (αρ.ΦΕΚ 328, 13-02-2014), που έφερε στη δημοσιότητα η Κ.Ο. του ΚΚΕ, επιχειρείται η παραχώρηση στους δήμους αιγιαλών, ελεύθερων παραλιών, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και ποταμών της χώρας που δεν έχουν ακόμα περάσει στα χέρια εταιρειών, με στόχο οι δήμοι ή επιχειρηματίες να τις εκμεταλλευτούν εμπορικά.

Η απόφαση αυτή βάζει έναν και μόνο απαράβατο όρο για να παραχωρηθούν αυτές οι εκτάσεις στους δήμους, ο οποίος είναι να αναπτυχθούν εμπορικές δραστηριότητες που θα αποφέρουν έσοδα το 20% των οποίων θα εισπράττει το κράτος. Εάν δεν υπάρχει εμπορική αξιοποίηση και έσοδα τότε δεν παραχωρείται τίποτα!

Με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, θεσπίζονται ρυθμίσεις που δείχνουν και το χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης ως κομματιού του κράτους που υλοποιεί στην προκειμένη περίπτωση την πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης και της παραχώρησης σε επιχειρηματίες. Πιο συγκεκριμένα, η κοινή υπουργική απόφαση αναφέρει (κάτι που γίνεται για πρώτη φορά) ότι μπορεί να δοθούν απευθείας, χωρίς δημοπρασία, παραλιακές εκτάσεις ή τμήματα αιγιαλού σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ή ιδιοκτήτες καταστημάτων αναψυχής (νυχτερινά κέντρα ή άλλα μαγαζιά κ.λπ.) που οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται δίπλα σε εκτάσεις που είναι κρατικές.

Η βάσιμη ανησυχία μας είναι ότι δεν θα μείνει έξω από τις επιδιώξεις η ευρύτερη περιοχή της Λ. Πλαστήρα.

Η στάση των άλλων δυνάμεων

Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη βρει τους πρώτους της άξιους υποστηρικτές με το Δήμο Κεφαλονιάς (Ν.Δ.) να έχει προχωρήσει σε ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απευθείας εκμίσθωση τμημάτων αιγιαλού – παραλίας. Αλλά και σε άλλους Δήμους όπως αυτόν του Σαρωνικού (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος κατήγγειλε την Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα επειδή «(…) παραχώρησε τη χρήση μεγάλων τμημάτων του αιγιαλού της περιοχής σε ιδιωτικές εταιρείες αντλώντας ετήσια έσοδα μόλις 21.000 ευρώ συνολικά, την ώρα που ο Δήμος Σαρωνικού θα της απέδιδε από τις μισθωμένες καντίνες των παραλιών 30.600 ευρώ το χρόνο» (πηγή: «Ελεύθερος Τύπος» 27.6.2011).

Την ίδια ακριβώς στιγμή που ο πρώην Δήμαρχος, πρώην Αντιδήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος Ραχών Ικαρίας (ΚΚΕ) κλήθηκαν να δικαστούν μετά από καταγγελίες επιχειρηματιών γιατί δεν παραχώρησαν τις παραλίες της Ικαρίας στους ιδιώτες, συγκεκριμένα έγινε επειδή αρνήθηκαν να χαρατσώσουν το λαό ως δημοτική αρχή του τότε Δήμου Ραχών και δεν εφάρμοσαν την υπουργική απόφαση του 2009.

Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την εξέλιξη αυτή:

1.Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση για το βαθύ πολιτικό χαρακτήρα των τοπικών εκλογών και το ρόλο που καλείται και παίζει η Τοπική Διοίκηση εφαρμόζοντας στο έπακρο πολιτικές της πλήρους «απελευθέρωσης» της αγοράς, υπό τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

2.Ο ρόλος που καλούνται ναι παίξουν οι επίδοξοιι νέοι αιρετοί και στη Λίμνη Πλαστήρα αλλά και παντού. Διότι δεν αρκεί η εκτίμηση του «κάποιος άλλος» μόνο, αλλά και το τι ρόλο θα παίξει, αν όντως έχει διάθεση να συγκρουστεί με όλα αυτά τα συμφέροντα ή απλά θα γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Και απ’ ότι φαίνεται είτε από τα παραπάνω είτε από τις διαθέσεις του σημερινού δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα (ΠΑΣΟΚ), όχι απλά διάθεση σύγκρουσης δεν υπάρχει, αλλά αντιθέτως είναι πρόθυμοι να υλοποιήσουν τέτοιες πολιτικές, σύμφωνα με τις επιδιώξεις των πολιτικών τους φορέων και της τάξης τους, γεγονός το οποίο και κατά το παρελθόν αποτυπώθηκε περίτρανα (βλ. καθαριότητα κ.α.). Αυτό ισχύει και για τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό το λόγο αυτό τονίζουμε την ανάγκη οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, να έχουν ως κριτήριο ψήφου το ρόλο που παίζει η Τοπική Διοίκηση ως μηχανισμός του κράτους.

Γι’ αυτό λέμε ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις του Μάη είναι μάχες που πρέπει να δοθούν ενιαία, ώστε να διαμορφωθεί μια ισχυρή εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται από την ΕΕ και τις τοπικές διοικήσεις.

Ελευθερίου Βασίλης

Δημοτικός Σύμβουλος

Υπ. Δήμαρχος Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

«Λαϊκή Συσπείρωση»

Υ.Γ.: Για του λόγου το αληθές το ΦΕΚ είναι στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί

Προηγούμενο άρθρο Υποβολή φακέλων για το πρόγραμμα «Εγκατάσταση νέων αγροτών»
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη Τσιάρα στο Σηάτλ των ΗΠΑ