Υπογράφηκε η απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα «αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013» του έργου «παράλληλα έργα αναδασμού αγροκτήματος καππά – χαρμα


      Ένα μεγάλο εγγειοβελτιωτικό έργο  του νομού  μας εισήλθε στην τελική φάση της υλοποίησής του, μετά την υπογραφή από τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Διβάρη της απόφασης ένταξης της πράξης «ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ  ΚΑΠΠΑ – ΧΑΡΜΑ»  στο πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013» (ΠΑΑ).

     Άμεσα θα γίνει η δημοπράτηση και πολύ σύντομα θα αρχίσει η εκτέλεση των παραλλήλων έργων του αναδασμού. Το σύνολο της χρηματοδότησης σύμφωνα με την αριθ. 9372/22-12-10  απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αγγίζει τα 3.000.000 ευρώ. Στο φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνεται η κατασκευή όλων των παραλλήλων έργων του αναδασμού των αγροκτημάτων Καππά και Χάρμα συνολικής έκτασης 7.260 στρεμμάτων. Αναλυτικά στο φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνονται οι παρακάτω εργασίες:

— Διάνοιξη δευτερευουσών αποστραγγιστικών τάφρων συνολικού μήκους  6.545 μέτρων με φόρτωση των προϊόντων επί αυτοκινήτου και μεταφορά σε χώρο απόθεσης και διάνοιξη τάφρων μήκους 3.040 μέτρων με παράπλευρη απόθεση.

—   Διάνοιξη τριτευουσών αποστραγγιστικών τάφρων συνολικού μήκους 35.550 μέτρων με παράπλευρη απόθεση των προϊόντων εκσκαφής.

—  Κατασκευή συμπιεσμένων επιχωμάτων.

—  Διάστρωση των μεταφερόμενων προϊόντων εκσκαφής.

—  Χαλικόστρωση αγροτικών οδών συνολικού μήκους  51.365 μέτρων.

—  Κατασκευή  (47)  κιβωτοειδών οχετών.   

— Επίσης θα διεξαχθεί ανασκαφική έρευνα με αυτεπιστασία από την ΛΔ! Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

     Η ένταξη  του έργου ήταν η ευτυχής κατάληξη όλων των επίπονων προσπαθειών της αρμόδιας Υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δηλαδή της Διεύθυνσης  Εγγείων Βελτιώσεων, που συνέταξε και τις σχετικές μελέτες, ως και των συνεχών προσωπικών παρεμβάσεων του Νομάρχη Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιτάχυνση  των απαιτούμενων  εγκρίσεων.    

  Είναι δε το πρώτο έργο που  στο Νομό μας που εντάσσεται οριστικά από το σύνολο έξη (6) εγγειοβελτιωτικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 27.000.000 ευρώ που η Νομαρχιακή  Αυτοδιοίκηση  απέσπασε τη δέσμευση ότι θα χρηματοδοτηθούν  από  το πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας  2007 – 2013» (ΠΑΑ) που είναι:

—  Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΔΙΩΡΥΓΩΝ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΑΥΡΩΠΟΥ,  προϋπολογισμού  10 εκ. €.

— Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΚΤΟΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΑΥΡΩΠΟΥ, προϋπολογισμού  5 εκ. €.

—  Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ Λουτρού, Μελισσοχωρίου, Ανάβρας, Καρποχωρίου, προϋπολογισμού,  2 εκ. €.

—    Η ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ Κυψέλης, προϋπολογισμού 4,5 εκ. €.

—   ΤΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΑΝΑΔΑΣΜΩΝ Καππά – Χάρμα, προϋπολογισμού  3,0 εκ. €.

—   ΤΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΑΣΜΩΝ Αγιοπηγής – Μαύρικας, προϋπολογισμού  2,5 εκ.€.

        Το συγκεκριμένο εγγειοβελτιωτικό έργο είναι έργο υποδομής και άμεσης ωφέλειας για τους  αγρότες  των Τοπικών Διαμερισμάτων  Καππά και Χάρμα, διότι με την κατασκευή του θα  τους διευκολύνει στη δουλειά τους  και θα συνεισφέρει ουσιαστικά στη καλύτερη αξιοποίηση της αγροτικής γης και  κατ’ επέκταση στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων της περιοχής.-

   

Προηγούμενο άρθρο Τροχαίο ατύχημα με τρεις νεκρούς έξω από τους Σοφάδες
Επόμενο άρθρο «Μάγεψε» ο Μίμης Πλέσσας