Υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του βιολογικού καθαρισμού παραλιμνίων οικισμών λ. πλαστήρα


 Αίσιο τέλος είχε η προσπάθεια για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του βιολογικού καθαρισμού της λίμνης Πλαστήρα. Η υπόλοιπη μελέτη είναι ήδη έτοιμη και για την οριστική έγκρισή της απαιτείται μόνο η απόφαση έγκρισης αυτής από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λ. Πλαστήρα.

 Η μελέτη πέρασε από χίλια κύματα και κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί χάρις στην  επιμονή του Νομάρχη και την πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο Νεβρόπολης και τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο. Αρχικά επιτεύχθηκε η απεμπλοκή της μελέτης, στη συνέχεια η μείωση του αντικειμένου μόνο για τα εντός λεκάνης απορροής χωριά, αμέσως μετά η διαπραγμάτευση με τον μελετητή για μείωση των απαιτήσεων και τέλος η εξεύρεση της απαιτούμενης πίστωσης.

Συγκεκριμένα:

Αρχικά η μελέτη ανατέθηκε στης εταιρεία ΜΕΤΕΒΑ Α.Ε. με φορέα υλοποίησης το Δήμο Νεβρόπολης και εντάχθηκαν σε αυτή πολλά Δημοτικά Διαμερίσματα των τριών παραλίμνιων Δήμων ανεξάρτητα αν αυτά απορρέουν στη λίμνη ή όχι. Η μελέτη έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη και σταμάτησε από έλλειψη χρηματοδότησης αφού εκπονήθηκε μόνο η αναγνωριστική.

Στη συνέχεια, στο τέλος του 2006, ο Δήμος Νεβρόπολης υπέβαλλε στο Π. Ε. Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2000-2006, ΜΕΤΡΟ 6.4 «Μελέτες ωρίμανσης και προετοιμασίας Δ’ Προγραμματικής Περιόδου – ΕΤΠΑ» νέα πρόταση μελέτης που περιλάμβανε το σύνολο των 17 οικισμών, μικρών και μεγάλων, που απορρέουν στη λίμνη κόστους 1.470.000 € και προβλεπόμενου κόστους υλοποίησης έργου 40 εκ. €. Η πρόταση απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν οικισμοί άνω των 2.000 κατοίκων, παρά το γεγονός ότι κατά την άποψη του Δήμου Νεβρόπολης το ισοδύναμο με βάση τις κατοικίες και τους επισκέπτες αγγίζει τους 13.000 κατοίκους.

Το ζήτημα της κατασκευής βιολογικού καθαρισμού στους παραλίμνιους οικισμούς της λίμνης Πλαστήρα θεωρήθηκε από το Νομάρχη ως ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά ζητήματα του Νομού μας. Κι αυτό γιατί με την κατασκευή του έργου, θα προστατευτεί το περιβάλλον στη λίμνη, αλλά και η ποιότητα του νερού από την οποία υδρεύεται το μεγαλύτερο τμήμα του Νομού. Γι’ αυτό  αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του στις αρχές του 2007 και παρά το γεγονός ότι η αρμοδιότητα ανήκε στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, πήρε μια σειρά από πρωτοβουλίες: α) Να πείσει τον τότε Γ.Γ. της Περιφέρειας για τη συνέχιση της μελέτης. β) Να εξορθολογιστεί το αντικείμενο της μελέτης  και να συμπεριλάβει μόνο τους οικισμούς  που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής της λίμνης ώστε το αθροιστικό κόστος της μελέτης και της κατασκευής να είναι ρεαλιστικό. γ) Να πείσει την ομάδα μελέτης να μειώσει τις απαιτήσεις της στο 50% της προβλεπόμενης αμοιβής της. δ) Να εξευρεθούν τα 400.000 € που απαιτούνταν μετά την μείωση των απαιτήσεων των μελετητών.

Μετά από πολλές προσπάθειες επιτεύχθηκαν και οι τέσσερις στόχοι και ξεκίνησε η σύνταξη της μελέτης με επιβλέπουσα υπηρεσία την ΤΥΔΚ.

Μετά την κυβερνητική αλλαγή τον Οκτώβρη του 2009 ξεκίνησε ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και την νέα Γ.Γ. της Περιφέρειας, για την ένταξη του έργου στα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Δηλαδή το κόστος του έργου να μην επιβαρύνει το Περιφερειακό πρόγραμμα της Θεσσαλίας αλλά το Υπουργείο. Στις αρχές του 2010 αυτό έγινε κατορθωτό και δεσμεύτηκαν οι αντίστοιχες πιστώσεις.

Η ολοκλήρωση της μελέτης έγινε την άνοιξη του 2010 και απέμεινε η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Μετά από πολλές διορθώσεις και παρατηρήσεις τελικά κατέστη δυνατή η έγκριση περιβαλλοντικών όρων με την κοινή υπογραφή από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Υγείας.

Μετά την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων απομένει η έγκριση του συνόλου της μελέτης από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λ. Πλαστήρα και η υποβολή πρότασης για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.. Σημειώνεται ότι οι πιστώσεις από πλευράς ΥΠΕΚΑ είναι εξασφαλισμένες όπως και η πολιτική απόφαση για ένταξη του έργου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ύψος των 11.500.000 € και συμπεριλαμβάνονται οι οικισμοί: Νεοχώρι, Καλύβια Πεζούλας, Καλύβια Φυλακτής, Κουτσοδήμος, Κρυονέρι, Πεζούλα και Φυλακτή από τη Δυτική πλευρά και Αγ. Αθανάσιος και ο νέος οικισμός Λαμπερού από την Ανατολική πλευρά.

Με αφορμή την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του βιολογικού καθαρισμού των παραλίμνιων οικισμών της  λίμνης Πλαστήρα ο Νομάρχης Καρδίτσας δήλωσε: «Με την έγκριση  της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ολοκληρώθηκε η μελέτη του βιολογικού καθαρισμού των παραλίμνιων οικισμών της  λίμνης Πλαστήρα και άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την κατασκευή του έργου, αφού ήδη έχουν δεσμευτεί οι πόροι για την υλοποίησή του. Η ολοκλήρωση της μελέτης κατέστη δυνατή χάρη στην επιμονή μας και την πολύ καλή συνεργασία με τους Δημάρχους, Νεβρόπολης Φ. Παπαντώνη και Πλαστήρα Δ. Τσιαντή, τη Γ.Γραμματέα Π. Γερακούδη, τον Ειδ. Γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ,  Α. Ανδρεαδάκη και τους βουλευτές του Νομού, τους οποίους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την σημαντική συμβολή τους στην προώθηση του έργου. Θεωρούμε τον βιολογικό ως ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα, που θα διαφυλάξει το περιβάλλον της λίμνης και θα εξασφαλίσει για πάντα την ποιότητα νερού που πίνουν οι κάτοικοι της Καρδίτσας  και του μεγαλύτερου τμήματος του Νομού μας».

Προηγούμενο άρθρο Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση και η απονομή πτυχίων σε μαθητές
Επόμενο άρθρο Οι ταινίες του κινηματοθέατρου Καρδίτσας