Ειδήσεις

Υστερόγραφα – Του Σεραφείμ Δ. Μπαζάνη (Συγγραφέα – Ερευνητή)


Ένα σύνηθες φαινόμενο στο γραπτό λόγο αποτελεί η ύπαρξη του υστερόγραφου, που προστίθεται στις τελευταίες γραμμές μίας επιστολής ή αναγγελίας. Περισσότερο συχνά, υστερόγραφα συναντάμε σε κείμενα που ξεχωρίζουν του κύριου θέματος. Όλη η σημασία δηλαδή του περιεχομένου παραδίδεται τελευταία!

Πιο συγκεκριμένα και με λίγη προσοχή σαφήνειας, όταν χαμηλώνουμε τα βλέμμα σε μια επιγραφή για παράδειγμα, διαβάζουμε την ουσιαστική αιτία ενός συμβάντος. Συνοπτικά μπορεί να είναι, ορισμένα σκαλισμένα λόγια σε μία προτομή αγάλματος που στέκει σε ένα πάρκο, σε μια μαρμάρινη επιφάνεια μνήματος επικήδειου αποχαιρετισμού, στην όπισθεν όψη σήμανσης πινακίδας οδική κυκλοφορίας, κλπ.

mpazanis

Στην έντυπη παρουσία του τώρα, βλέπει ο αναγνώστης ενός εγχειριδίου τη συντομογραφία «Υ.Γ.» πριν τα τελευταία λόγια του αφηγητή, συγγραφέα, επιστήμονα, ερευνητή, καθηγητή κλπ, για να δώσει έμφαση σε κάποιο σημαντικό σημείο, που σκόπιμα παραλείφθηκε από το κείμενο. (Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός του υστερόγραφου).

Πέρα όμως από τις βιβλιογραφίες, συναντάμε αυτή τη συμπλήρωση και σε απλά χειρόγραφα κείμενα από εμπειρογνώμονες και λάτρεις της γραφικής λεπτομέρειας. Ειδικότερα, μπορούμε να μιλήσουμε για τους συντάκτες (συμβολαιογράφους) και (εντολοδόχους) συμβολαιογραφικών πράξεων, δημοσιογράφους και κριτικούς κάθε κλάδου και φορέα. Εν πάση περιπτώσει, το υστερόγραφο δεν παύει να εξαρτάται απ’ όλο το κείμενο που έχει προηγηθεί, με το αποτέλεσμα του πορίσματος να αποδίδει καρπούς για το αναγνωστικό πλήθος.

Δικαίως μπορεί να βαπτιστεί, ως ο «Βενιαμίν της έκθεσης», αφού φέρει όλα εκείνα τα οπλικά χαρακτηριστικά που ολοκληρώνουν μία οικογενειακή κατάσταση. Ακόμα καλύτερα, μπορεί να διατυπωθεί ονομαστικά αυτή η γραφολογική ενέργεια (όταν συμβαίνει και υπάρχει), ως αναλυτική περίληψη.

Επιτυγχάνει με λίγα λόγια να εκθέσει στο παρασκήνιο όλα όσα δεν μπορούσε να εκφράσει, σε περισσότερες παραγράφους πιο πάνω από εκείνο που προηγήθηκε. Φαινομενικά λοιπόν, δημιουργεί την μικρή εκείνη έκταση που βρίσκεται σαν την όαση σε μια αχανή έρημο.

Γι’ αυτό λοιπόν, κατανοώντας τα υστερόγραφα δεν χάνεται στη εξήγηση κανείς.

Προηγούμενο άρθρο Δημήτρης Σιούφας: Να μην εξαντληθούν τα περιθώρια Εθνικής Συνεννόησης
Επόμενο άρθρο Ένα νέο cd για όσους αγαπούν το παραδοσιακό τραγούδι