Φεστιβάλ Λίμνης Νικολάου Πλαστήρα 2008


Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος της τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και προβολής του νομού μας, η Ν.Α. Καρδίτσας διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Λίμνης Ν. Πλαστήρα 2008 σε συνεργασία με τους παραλίμνιους Δήμους και τους αρμόδιους Πολιτιστικούς Συλλόγους. Η Ν.Α. Καρδίτσας έχει αναλάβει ως επίσημος φορέας τον συντονισμό της όλης διοργάνωσης, ενώ επιπλέον συμμετέχει ως συνδιοργανώτρια στις εξής επιμέρους εκδηλώσεις του Φεστιβάλ:

Αγροτικά: Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται από το 1984, είναι ευρείας απήχησης και έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των κατοίκων όλου του νομού εδώ και πολλά χρόνια. Στοχεύουν στη διατήρηση & διάδοση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των πολιτών, αλλά και στην ψυχαγωγία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Οι φετινές εκδηλώσεις διοργανώνονται στην κεντρική πλατεία του χωριού, στις 11-12 Ιουλίου 2008 και περιλαμβάνουν: πανθεσσαλική έκθεση αγροτικών προϊόντων από γυναικείους συνεταιρισμούς και παραδοσιακές μουσικοχορευτικές συναυλίες (11/7 η ορχήστρα των Ν. Τσουκόπουλου, Σ. Βόττα και Θ. Βαρσαμά με τη συνοδεία χορευτικού τμήματος, 12/7 η ορχήστρα των Γ. Δημητρόπουλου και Αγάθης με τη συνοδεία χορευτικού τμήματος). Η Ν.Α. Καρδίτσας θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια με το ποσό των 2000 € καλύπτοντας τις δαπάνες της ηχητικής κάλυψης και φωτισμού, της ενοικίασης καθισμάτων και της εκτύπωσης προγραμμάτων, αφισών & προσκλήσεων. Το υπόλοιπο κόστος των εκδηλώσεων θα καλυφθεί από τον Δήμο Ιτάμου (2000 €) και τον Μορφωτικό Σύλλογο Καλλιθήρου (10.000 €).

9ος Πανελλήνιος Κολυμβητικόις διάπλους λίμνης Πλαστήρα: Διοργανώνεται για ένατη συνεχή χρονιά στις 2 Αυγούστου 2008 στην πλαζ Πεζούλας και Λαμπερού. Πρόκειται για έναν ευρέως αναγνωρισμένο και καταξιωμένο θεσμό σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, καθώς πραγματοποιείται με τη συμμετοχή αθλητών μαραθώνιας κολύμβησης από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Ν.Α. θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια στην εκδήλωση με το ποσό των 2000 € προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της εκτύπωσης διαφημιστικών εντύπων, αγοράς μεταλλίων και προμήθειας διαφόρων υλικών απαραίτητων για την εκδήλωση. Το υπόλοιπο κόστος της εκδήλωσης θα καλυφθεί από το Δήμο Νεβρόπολης (2000 €) και τον Ναυταθλητικό – Πολιτιστικό – Αναπτυξιακό Σύλλογο Λίμνης Πλαστήρα «Ο Νικ. Πλαστήρας» (10000 €)

Συναυλίες στην πλαζ Πεζούλας: Πρόκειται για μια τριήμερη εκδήλωση (8-10/8/08) που περιλαμβάνει τρεις αντίστοιχα συναυλίες σπουδαίων και καταξιωμένων καλλιτεχνών, οι οποίες πραγματοποιούνται στην πλαζ Πεζούλας και συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις.

Ειδικότερα: στις 8/8 συναυλία με τους Δ. Σαββόπουλου και Θαν. Παπακωνσταντίνου, στις 9/8 συναυλία με τους Σ. Μάλαμα και Μιλ. Πασχαλίδη και στις 10/8 συναυλία με τον Φιλ. Πλιάτσικα. Οι συναυλίες αυτές αποτελούν ουσιαστικά την κορύφωση του φεστιβάλ και αναμένεται να προσελκύσουν χιλιάδες άτομα όχι μόνο από το νομό Καρδίτσας αλλά και ξένους επισκέπτες. Η Ν.Α. θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια στην εκδήλωση αυτή με ποσό 3000 € προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες της ηχητικής – μεγαφωνικής εγκατάστασης και του φωτισμού, καθώς και της ενοικίασης καθισμάτων. Το υπόλοιπο κόστος της εκδήλωσης θα καλυφθεί από το Δήμο Νεβρόπολης (3000 €) και τον Εκπολιτιστικό – Μορφωτικό Σύλλογο Κερασιωτών Καρδίτσας (30.000 €)

Βραδιά μουσικής στον Αμάραντο: Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του χωριού στις 12 Αυγούστου 2008. Σε αυτή θα πάρουν μέρος χορευτικά συγκροτήματα του νομού, μια ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, καθώς και μια αντίστοιχη λαϊκής μουσικής. Στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση και προώθηση των τοπικών παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των πολιτών, αλλά και η ψυχαγωγία των συμμετεχόντων σε αυτή. Η Ν.Α. Καρδίτσας θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια με το ποσό των 1000 € καλύπτοντας τις δαπάνες της ηχητικής κάλυψης & φωτισμού, της ενοικίασης καθισμάτων και της εκτύπωσης προγραμμάτων, αφισών και προσκλήσεων. Το υπόλοιπο κόστος των εκδηλώσεων θα καλυφθεί από το Δήμο Ιτάμου (2000 €) και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμαράντου (3000 €)

Πλαστήρεια: Τα «Πλαστήρεια 2008» θα πραγματοποιηθούν από τις 3/8 έως και τις 14/8/08 και περιλαμβάνουν πλήθος ποικίλων εκδηλώσεων: αγώνες ποδηλασίας βουνού με διαδρομή από την πλαζ Λαμπερού έως τον Μεσενικόλα (3/8), τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 σε όλα τα δ.δ. του Δ. Πλαστήρα (4-15/8), ημέρα ψαρέματος στον παραλίμνιο δρόμο του Μορφοβουνίου και αφιέρωμα στον μεγάλο ερμηνευτή Γιώργο Νάκο (10/8), καθώς και γιορτή δημοτικού τραγουδιού, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και θέατρο σκιών (11-14/8). Οι παραπάνω εκδηλώσεις -όπως δηλώνεται από το περιεχόμενό τους- έχουν ως στόχο όχι μόνο την ανάδειξη και διάσωση του δημοτικού μας τραγουδιού και γενικότερα, ποικίλων όψεων του λαϊκού μας πολιτισμού, αλλά και την προώθηση διαφόρων σύγχρονων μορφών δραστηριοτήτων. Η Ν.Α. θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια με το ποσό των 2000 € καλύπτοντας τις δαπάνες της ηχητικής κάλυψης & φωτισμού, της ενοικίασης καθισμάτων και της εκτύπωσης προγραμμάτων, αφισών και προσκλήσεων. Το υπόλοιπο κόστος των εκδηλώσεων θα καλυφθεί από το Δήμο Πλαστήρα (1500 €) και τον Σύλλογο των Απανταχού Μορφοβουνιωτών Καρδίτσας (3500 €).

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Φυλακτή: Πρόκειται για τριήμερες εκδηλώσεις παράδοσης και πολιτισμού, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη Φυλακτή από 13-15 Αυγούστου και έχουν ως στόχο τη διατήρηση, προώθηση και ανάδειξη ποικίλων όψεων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του λαϊκού μας πολιτισμού. Η Ν.Α. θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια με το ποσό των 1000 € καλύπτοντας τις δαπάνες της ηχητικής κάλυψης & φωτισμού, της ενοικίασης καθισμάτων και της εκτύπωσης προγραμμάτων, αφισών και προσκλήσεων. Το υπόλοιπο κόστος των εκδηλώσεων θα καλυφθεί από το Δήμο Νεβρόπολης (2000 €) και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φυλακτής (4000 €)

Γιορτή κρασιού Μεσενικόλα: Πρόκειται για μια ευρείας απήχησης εκδήλωση, η οποία αποτελεί πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα του νομού μας, καθώς πραγματοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια, προσελκύοντας κόσμο όχι μόνο από το νομό αλλά και διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 14/8 στο Μεσενικόλα, με τη συμμετοχή του Παναγιώτη Λάλεζα με την ορχήστρα του. Η Ν.Α. θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια με το ποσό των 2500 € καλύπτοντας τις δαπάνες της ηχητικής κάλυψης & φωτισμού, της ενοικίασης καθισμάτων και της εκτύπωσης προγραμμάτων, αφισών και προσκλήσεων. Το υπόλοιπο κόστος των εκδηλώσεων θα καλυφθεί από το Δήμο Πλαστήρα (2000 €) και τον  Σύλλογο Μεσενικολιτών (8000 €)

Συναυλία – πάρτι νεολαίας – παραστάσεις θεάτρου & θεάτρου σκιών – έκθεση φωτογραφίας στην Κερασιά: Πρόκειται για πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στην Κερασιά από τις 17-23 Αυγούστου και περιλαμβάνουν: συναυλία αφιερωμένη στη νεολαία (17/8), παράσταση του θεάτρου «Όψεις» με το έργο «Φιάκας» (19/8), παράσταση Θεάτρου Σκιών του Θ. Χάρμπα (20/8), έκθεση φωτογραφίας που θα λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων και παραδοσιακό πανηγύρι (22-23/8). Οι παραπάνω εκδηλώσεις έχουν ως στόχο όχι μόνο την ανάδειξη και διάσωση του λαϊκού μας πολιτισμού και παράδοσης, αλλά και την προώθηση σύγχρονων μορφών πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας. Η Ν.Α. θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια στη συναυλία το ποσό των 2000 € καλύπτοντας τις δαπάνες της ηχητικής κάλυψης & φωτισμού, της ενοικίασης καθισμάτων και της εκτύπωσης προγραμμάτων, αφισών και προσκλήσεων. Το υπόλοιπο κόστος των εκδηλώσεων θα καλυφθεί από το Δήμο Πλαστήρα (4000 €) και τον  Εκπολιτιστικό – Μορφωτικό Σύλλογο Κερασιωτών Καρδίτσας (8000 €)

33ο Rally Sprint λίμνης Ν. Πλαστήρα: Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 13-14 Σεπτεμβρίου 2008 και αφορά στη διαδρομή από πλαζ Πεζούλας έως το Κρυονέρι. Ο συγκεκριμένος αγώνας μετράει βαθμολογικά τόσο για τους Πανελλήνιους Αγώνες Rally Sprint όσο και για το Πανελλήνιο Κύπελλο Αγώνων Χώματος. Η Ν.Α. Καρδίτσας θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια με το ποσό των 4.000 €. Το υπόλοιπο κόστος της εκδήλωσης θα καλυφθεί από το Δήμο Νεβρόπολης (4.000 €) και την Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου & Μοτοσικλέτας Ανάβρας και Περιχώρων (Α.Λ.Α.Μ.Α.Π.) (10.000 €).

Πανελλήνιος Αγώνας ENDURO: Πρόκειται για μία διήμερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Σεπτεμβρίου 2008 στη Λίμνη Πλαστήρα. Ο αγώνας θα είναι μήκους 150 km (3 κύκλοι των 50km) και θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, ενώ οι μοτοσικλετιστές θα κινηθούν προς την περιοχή της λίμνης με επιλεγμένες ειδικές διαδρομές και σημεία ελέγχου. Η όλη διοργάνωση θα συνοδευτεί και από μουσική συναυλία. Η Ν.Α. Καρδίτσας θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια με το ποσό των 1.500 €. Το υπόλοιπο κόστος της εκδήλωσης θα καλυφθεί από τον Σύλλογο Μοτοσικλετιστών Καρδίτσας (ΣΜΟΚ) (20.000 €).

«8η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας»: Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Παυσίλυπο της Καρδίτσας στις 19-21 Σεπτεμβρίου 2008 και περιλαμβάνει: πανελλαδική εκθεσιακή αγορά βιολογικών προϊόντων και ειδών χειροτεχνίας, έκθεση υλικού που έχει σχέση με τη βιολογική γεωργία, την προστασία του περιβάλλοντος και κάθε άλλη οικολογική δραστηριότητα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της γιορτής θα πραγματοποιηθούν και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ημερίδα, ομιλίες -συζητήσεις στο χώρο της έκθεσης και άλλου είδους καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η Ν.Α. θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια με το ποσό των 5.000 ευρώ. Το υπόλοιπο κόστος της εκδήλωσης (30.000€) θα καλυφθεί από διάφορους φορείς του νομού μας, με τη συνδρομή και τη συνεργασία των οποίων γίνεται η υλοποίηση της (Δήμος Καρδίτσας, ΤΕΔΚ, ΑΝΚΑ, Γεωπονικός Σύλλογος, Αγροτική Τράπεζα, Οργανωτική Επιτροπή Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας κ.α.).

Προηγούμενο άρθρο Με μία εντυπωσιακή τελετή λήξης ολοκληρώθηκαν τα ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ
Επόμενο άρθρο Στις θέσεις του επέμεινε ο Τσουκάτος για το 1 εκ. € της Siemens