Στις θέσεις του επέμεινε ο Τσουκάτος για το 1 εκ. € της Siemens


Εξασέλιδο υπόμνημα με τις θέσεις του παρέδωσε σήμερα Σάββατο ο Θόδωρος Τσουκάτος στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, στον οποίο προσήλθε για να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου, σχετικά με την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων που φέρεται να προέρχονται από τη Siemens.

Ο κ. Τσουκάτος, συνοδευόμενος από το συνήγορό του Διονύση Γκούσκο, κατέθεσε για περίπου 2,5 ώρες στον εισαγγελέα. Στο υπόμνημα αναφέρει όλα όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν της επίμαχης κατάθεσης από τη Siemens σε λογαριασμό επιχειρηματία.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσουκάτος επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει με την αρχική του δήλωση, ότι δηλαδή το επίμαχο ποσό κατατέθηκε τμηματικά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ για τις προεκλογικές ανάγκες του κόμματος το 1999, σημειώνοντας ότι «τα άτομα που ενεπλάκησαν στη μεταφορά, δεν έχουν καμία ευθύνη».

Ο ίδιος δήλωσε ότι νιώθει ήρεμος και δυνατός, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πικρία του γιατί, όπως είπε, η παράταξή του τον εγκατέλειψε. Ό,τι έκανα, το έκανα για το κόμμα, σημείωσε.

«Νιώθω δυνατός γιατί δεν έκανα κάτι για ίδιο όφελος, αλλά νιώθω και πικραμένος γιατί η παράταξη που υπηρέτησα πιστά επί 30 χρόνια με εγκατέλειψε και χωρίς αλληλεγγύη και θάρρος με άφησε μόνο μου», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκούσκος, αναφερόμενος στη νομική πλευρά της υπόθεσης, επεσήμανε ότι δεν στοιχειοθετείται αδίκημα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και ότι ο κ. Τσουκάτος ενήργησε χωρίς ταπεινά αίτια και ανιδιοτελώς.

Επανέλαβε, επίσης, ότι ο κ. Τσουκάτος δεν κατείχε θέση κρατικού λειτουργού και επομένως, όπως είπε, δεν υπήρχε σχέση παροχής και αντιπαροχής με τη Siemens.

«Ακολούθησε μία πεπαλαιωμένη πρακτική που συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας, κατά την οποία οι μεγάλες χορηγίες δεν περνάνε στα βιβλία των κομμάτων. Όλοι οι μεγάλοι χορηγοί μένουν στο απυρόβλητο».

Την Παρασκευή ο εισαγγελέας παρέλαβε υπόμνημα με τις θέσεις του πρώην συνεργάτη του Θόδωρου Τσουκάτου, ο οποίος κλήθηκε επίσης ως ύποπτος, καθώς φαίνεται ως συνδικαιούχος λογαριασμών προς τους οποίους μοιράστηκαν το ένα εκατομμύριο μάρκα.

Σύμφωνα με Το Βήμα, ο τελευταίος υποστήριξε ότι άνοιξε τους επτά τραπεζικούς λογαριασμούς για να διευκολύνει τη μεταφορά χρημάτων από οργανώσεις του εξωτερικού, όπως του είχε ζητήσει ο κ. Τσουκάτος.

Τη Δευτέρα καταθέτουν δύο επιχειρηματίες και δύο από τους τρεις χρηματιστές που φέρονται να αποτελούσαν τους κρίκους αλυσίδας εμβασμάτων που έφυγαν από τα ταμεία της Siemens.

Αγωγές και εξώδικα

Την ίδια ώρα, με αγωγές και εξώδικα απαντά η κυβέρνηση στις φημολογίες για εμπλοκή υπουργών και στελεχών της στην υπόθεση της Siemens.

Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης κατέθεσε την Παρασκευή τρεις αγωγές, εναντίον δύο εφημερίδων και ενός τηλεοπτικού σταθμού, ενώ άλλες δύο αγωγές και άλλες δύο εξώδικες επιστολές απέστειλε σε ΜΜΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης.

Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρίστος Βερελής, με αφορμή δημοσίευμα, σε δήλωσή του υπογραμμίζει ότι ουδεμία εμπλοκή και ανάμειξη έχει στην υπόθεση της Siemens και «το θέμα δεν τον αγγίζει κατ’ ουδένα τρόπο». Προανήγγειλε μάλιστα την κατάθεση αγωγής.

Στη συνέχεια ο εισαγγελέας Πρωτοδικών μαζί με τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Π.Πούλιο ανακοίνωσαν ότι στη δικογραφία της Siemens δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να εμπλέκουν τον κ. Βερελή.

Προηγούμενο άρθρο Φεστιβάλ Λίμνης Νικολάου Πλαστήρα 2008
Επόμενο άρθρο ΑΠ. ΞΥΔΙΑΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΤΑΚ