ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΟΣ: NΟΜΑΡΧΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Βάζουμε πάνω απ’ όλα το νόμο.

Ερ.: Να ξεκινήσουμε συνολικά με το έργο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αυτόν τον ενάμιση χρόνο που βρίσκεστε στο «τιμόνι» της.

Φ. Αλεξάκος: Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση του νομού θέσαμε ως στόχους να βελτιώσουμε τους ρυθμούς κατασκευής των υποδομών, να σχεδιάσουμε καλύτερα την επόμενη προγραμματική περίοδο, να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση του αγρότη, στις αγροτικές υποδομές για να μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης και να βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση του πολίτη επιταχύνοντας τη διεκπεραίωση των καθημερινών επαφών των πολιτών με τις υπηρεσίες της Ν.Α. Αν κάνουμε έναν απολογισμό αυτού του ενάμιση χρόνου, πιστεύω ότι είχαμε καλά αποτελέσματα τα οποία αναγνωρίζονται από τους πολίτες. Η προσπάθεια αυτή αποτυπώνεται και σε αριθμούς. Η απορρόφηση των χρημάτων το 2007 ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης τετραετίας και εκτιμούμε ότι εντός της διετίας  (2007 – 2008), το άθροισμα των απορροφήσεων θα ξεπεράσει τις απορροφήσεις της προηγούμενης τετραετίας. Τα παραπάνω δείχνουν τους ταχύτερους ρυθμούς εκτέλεσης των έργων αρμοδιότητας της Ν.Α. Όσον αφορά στην προετοιμασία μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο, αξίζει να αναφέρω την οργάνωση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου όπου κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις από αξιόλογους επιστήμονες, από τους φορείς και τους πολίτες του νομού για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης του νομού μας  όπως επίσης το γεγονός ότι ενώ τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν είχαν προκηρυχθεί καθόλου μελέτες, ή έστω μία – δύο, τώρα προκηρύσσουμε 20 μελέτες, τις περισσότερες από όλες τις Νομαρχίες της χώρας, για να προετοιμαστούμε για την επόμενη περίοδο.

Στον τομέα της στήριξης της επιχειρηματικότητας σε αγαστή συνεργασία με το ΕΒΕ, πήραμε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων, τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων (clusters), την ασφαλτόστρωση των συνδέσεων των επιχειρήσεων με το κεντρικό οδικό δίκτυο. Στο τελευταίο ολοκληρώσαμε ένα πρόγραμμα 800.000,00€ και ξεκινάμε ένα νέο 400.000,00€. Στον αγροτικό χώρο, ολοκληρώσαμε σημαντικές υποδομές σε έργα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το 2007 είχαμε σε εξέλιξη δώδεκα -12- εργολαβίες για εγγειοβελτιωτικά έργα. Επίσης αυξήσαμε σημαντικά τις επισκέψεις των γεωπόνων στα χωριά και ξεκινήσαμε ερευνητικά προγράμματα για νέες καλλιέργειες.

Ερ.: Με τους πολιτικούς της ΝΔ από το Νομό μας θεωρείτε ότι έχετε πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ή βλέπετε ότι υπάρχουν «προβλήματα» λόγω του ότι ανήκετε σε έναν διαφορετικό πολιτικό χώρο;

Φ. Αλεξάκος: Επαναλαμβάνω και πάλι ότι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε πρώτα απ’ όλα στους πολίτες και στη συνέχεια στους εκπροσώπους μας στο κοινοβούλιο και στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, ήταν ότι εμείς βάζουμε πάνω απ’ όλα το νομό. Αυτή μας η φιλοσοφία, είναι εύκολα αντιληπτή και διευκολύνει τη συνεργασία. Δεν έχουμε προβλήματα, συνεργαζόμαστε, θέτουμε τα ζητήματα με την ένταση που απαιτείται κάθε φορά και παρά το γεγονός ότι φέτος είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν. Το 2008, έχουμε μια διπλά κακή συγκυρία. Είναι μετεκλογική χρονιά και όπως γνωρίζετε διατίθενται λιγότεροι πόροι, διότι συνήθως οι κυβερνήσεις είναι απλόχερες πριν τις εκλογές και σφιχτές αμέσως μετά και δεύτερον είναι ο τελευταίος χρόνος υλοποίησης του Γ ΚΠΣ που σημαίνει ότι οι όποιοι διαθέσιμοι πόροι κατευθύνονται προς τα εκεί. Τις δυσμενείς αυτές συγκυρίες προσπαθούμε να αντισταθμίσουμε με περισσότερη δουλειά και πολύ καλή συνεργασία και με τον  Πρόεδρο της Βουλής, με τον Υφυπουργό Παιδείας και τους άλλους δύο βουλευτές. Φυσικά άριστη είναι η συνεργασία και με τον κ. Ρόβλια που εκπροσωπεί στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ. Γενικά πιστεύω ότι ο καθένας στον τομέα του προσφέρει και εμείς προσπαθούμε μέσω της συνεργασίας να παίρνουμε από τον καθένα το καλύτερο δυνατό προς όφελος της κοινωνίας της Καρδίτσας.

Θέλω να σημειώσω εδώ ότι παρότι όλα αυτά τα προγράμματα ΕΑΠΝΑ-2, ΠΙΝΔΟΣ, ΣΧΟΛΙΚΑ, ΠΕΠ είναι ευθύνη της Νομαρχίας εμείς θεωρούμε ότι η σημαντική βελτίωση που παρατηρείται είναι αποτέλεσμα συνολικής προσπάθειας και καλής συνεργασίας όλων των φορέων. Της Νομαρχίας που έχει την ευθύνη εκτέλεσης όλων αυτών των δράσεων, των Δήμων και των φορέων, αλλά και των εκπροσώπων μας στη Βουλή. Η συνεργασία μας μέχρι τώρα με όλους τους παραπάνω είναι πάρα πολύ καλή. Οι πολίτες που μας επέλεξαν θέλουν να συνεργαζόμαστε και να παράγουμε έργο χωρίς να προτάσσουμε τη δική μας ματαιοδοξία και τις προσωπικές μας αντιθέσεις και μας κρίνουν κάθε φορά από το αποτέλεσμα. Σε μια πετυχημένη προσπάθεια έχουν να κερδίσουν όλοι, σε μια αποτυχημένη, η οποία είναι αποτέλεσμα εσωτερικών συγκρούσεων μιας τοπικής κοινωνίας χάνουμε όλοι. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας.

Ερ.: Μπορούμε να σταθούμε σε έργα στο Νομό που «φαίνονται»; Γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει τι σημαίνουν τα προγράμματα Πίνδος και ΕΑΠΝΑ.

Φ. Αλεξάκος: Ένα έργο που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες είναι οι προσβάσεις προς τη λίμνη Πλαστήρα. Την περσινή χρονιά έπεσαν συνολικά 25 χλμ ασφαλτοτάπητα στη λίμνη Πλαστήρα. Συγκεκριμένα στο δρόμο Μορφοβούνι – Κρυονέρι, στο δρόμο προς Φυλακτή, σε όλο το τμήμα από τη ΔΕΗ προς Μοσχάτο, Τσαρδάκι, Καστανιά και εκεί είχαμε 9 χλμ νέας ασφάλτου, η παράκαμψη και η είσοδος της Μούχας ολοκληρώθηκε. Δώσαμε πραγματικά μια νέα πνοή στο οδικό δίκτυο της λίμνης Πλαστήρα μέσα σε μια χρονιά. Φέτος όποιες μικρές ατέλειες υπάρχουν ολοκληρώνονται. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί -αν το επιτρέψουν τα οικονομικά του ΕΑΠΝΑ- και ο δρόμος προς Καραμανώλη δίνοντας μια επιπλέον αναπτυξιακή και τουριστική πνοή στη Λίμνη με τη μελλοντική δημιουργίας χιονοδρομικού κέντρου. Η οδός προς Αγιοπηγή, η ασφαλτόστρωση των σηράγγων στην Αργιθέα μήκους 4,5 χλμ., η οδός προς Μονή Ρεντίνας μήκους 7 χλμ., εγγειοβελτιωτικά έργα 8 εκ. ευρώ. Τα τρία κλειστά γυμναστήρια Σοφάδων, Παλαμά, Μουζακίου τα οποία ξεκινήσαμε μετά από χρόνια εγκατάλειψης κλπ. Στο ΠΙΝΔΟΣ έχουν ενταχθεί σημαντικά έργα προϋπολογισμού 12,75 εκ. ευρώ που θα φανούν τα επόμενα χρόνια.

Στο ζήτημα των σχολείων ολοκληρώθηκαν τα Δημοτικά Σχολεία Μουζακίου, και Καρδιτσομάγουλας, ενώ φέτος θα παραδοθούν το 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, το Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας, το ολοήμερο Ιτέας και το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καρδίτσας. Επίσης υπάρχει μια σαφής βελτίωση τόσο στο πρόγραμμα αντικατάστασης στοιχείων αμιάντου το οποίο ολοκληρώνουμε φέτος όσο και στο πρόγραμμα συντηρήσεων – προσθηκών μέσω του ΟΣΚ στο οποίο πετύχαμε αύξηση των πιστώσεων κατά 30%. Ειδικότερα στον τομέα των σχολικών υποδομών υπάρχει ένα πολύ σημαντικό έργο, έχουμε κάνει εργασίες  σε αρκετά σχολεία και ξεκινήσαμε τις δημοπρατήσεις 40 παρεμβάσεων που αφορούν σε αντικατάσταση W.C. και στεγών της τάξεως των 3 εκ. ευρώ. Να σημειώσω, ότι η πολύ καλή συνεργασία μας με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Ταλιαδούρο συνέβαλλε σημαντικά στα πολύ καλά αποτελέσματα που έχουμε στις υποδομές Εκπαίδευσης.

Ερ.: Ο δρόμος προς Καραμανώλη πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί φέτος και τι άλλες παρεμβάσεις έχουν γίνει;

Φ. Αλεξάκος: Όλα εξαρτώνται από την χρηματοδότηση του ΕΑΠΝΑ. Όπως ξέρετε το ΕΑΠΝΑ είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και ειδικά φέτος υπάρχει μια δυσκολία στην εκταμίευσή τους. Εμείς πάντως καταβάλλουμε προσπάθεια να το ολοκληρώσουμε φέτος, κρατώντας την παραπάνω επιφύλαξη. Τώρα όσον αφορά άλλες παρεμβάσεις. Στον αγροτικό τομέα, κάναμε αντλιοστάσια ύψους 3 εκ. ευρώ, διαθέσαμε άλλα 3 εκ. ευρώ σε αγροτικές υποδομές από το Γ’ ΚΠΣ κι ακόμη 2 εκ. ευρώ για αγροτική οδοποιία, αγροτικό εξηλεκτρισμό και τεχνικά έργα, προκειμένου ο αγρότης να μειώσει το κόστος παραγωγής. Επιπλέον ένα σημαντικό έργο που θα ξεκινήσουμε φέτος είναι το Διοικητήριο. Έχουμε φτάσει στην ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης και εκτιμούμε ότι το φθινόπωρο θα γίνει η δημοπράτηση ώστε το χειμώνα να έχουμε ανάδοχο του έργου. Ένα αίτημα δεκαετιών για το νομό μας πιστεύουμε ότι θα το φέρουμε σε πέρας. Επίσης, οι οδικές προσβάσεις προς Λάρισα, παρά τις δυσκολίες που είχε η γέφυρα στο Ερμήτσι, η οποία ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, δίνει μια ευκολία πρόσβασης, ενώ το επόμενο τμήμα μήκους 13 χλμ προχωρά με καλύτερους ρυθμούς απ’ ότι προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα και η ολοκλήρωση που θα γίνει μέσα στο 2008. Με την ολοκλήρωση του τμήματος από Σοφάδες μέχρι Ν. Μοναστήρι που κι αυτή θα γίνει στο τρέχον έτος ανοίγονται οι διέξοδοι προς τη Λάρισα και την Αθήνα. Αυτά τα δύο τελευταία έργα γίνονται από την Περιφέρεια, όμως εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να λύνουμε τα επιμέρους προβλήματα για να μπορέσουν τα έργα να ολοκληρωθούν όσο πιο σύντομα γίνεται προς όφελος των πολιτών.

Ερ.: Το έργο του Σμοκόβου, πιστεύετε ότι αποδίδει και λειτουργεί όπως θα έπρεπε;

Φ. Αλεξάκος: Το αρδευτικό έργο του Σμοκόβου προχωρούσε καλά μέχρι και πριν 6 μήνες, στη συνέχεια η κατασκευάστρια εταιρεία αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα και ανησυχήσαμε για την πορεία του. Πρόσφατα όμως φαίνεται οι εξελίξεις να παίρνουν θετική τροπή. Δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα, χωρίς αυτός να φαίνεται. Για να καταλάβετε το ποσό που δεν έχει απορροφηθεί είναι περίπου 9,5 εκ. ευρώ και πρέπει να εκταμιευθεί μέχρι τέλος του χρόνου, το μισό δηλαδή έργο της συγκεκριμένης εργολαβία που έχει σύμβαση 20 εκ. ευρώ. Όμως τώρα φαίνεται ότι οι εξελίξεις είναι καλές, εμείς έχουμε επαφές κάθε μέρα γι’ αυτό το σκοπό, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με την επίβλεψη -το τοπικό τμήμα- αλλά και το αντίστοιχο της Αθήνας, την κατασκευάστρια εταιρεία και με τον Δήμο Ταμασίου που επίσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο. Πιστεύουμε ότι όχι μόνο με την περάτωση αυτής της εργολαβίας αλλά με την ένταξη στο «Αλεξ. Μπαλτατζής» του υπολοίπου τμήματος αυτό το έργο θα αποδώσει. Οι τελευταίες δύο χρονιές δεν ήταν καλές υδρολογικά για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε, πάντως ο ταμιευτήρας της λίμνης Σμοκόβου σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες δίνει 105 εκ. κυβικά. Χαμηλότερα βέβαια των αρχικών προσδοκιών, αλλά πολύ σημαντικά για να αρδεύσει μεγάλες περιοχές στο Νομό μας.

Ερ.: Νέος Καποδίστριας. Πως πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί;

Φ. Αλεξάκος: Θεωρώ ότι η πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών απέχει σημαντικά σε σχέση με τις σχεδόν ομόφωνες προτάσεις-αποφάσεις της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ και κυρίως από τους αυτοδιοικητικούς που πρόσκεινται στα δύο μεγάλα κόμματα. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι προτάσεις των αυτοδιοικητικών που προανέφερα. Εάν ακολουθήσει αυτές το Υπουργείο, πραγματικά θα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Δεν φαίνεται σήμερα η κυβέρνηση να έχει τη γενναιότητα να κάνει αυτό που θέλουν οι πολίτες. Να πάρει αρμοδιότητες και πόρους από το Αθηνοκεντρικό κράτος και να τις μεταφέρει στην περιφέρεια. Εάν δεν το κάνει το επόμενο βήμα του Καποδίστρια θα είναι έωλο και ενδεχομένως η κατάσταση να είναι χειρότερη απ’ ότι είναι σήμερα.

Ερ.: Η θέση της ΕΝΑΕ ποια είναι;

Φ. Αλεξάκος: Η θέση της ΕΝΑΕ είναι το κράτος να κρατήσει μόνο τον επιτελικό του ρόλο, να έχει την ευθύνη της δικαιοσύνης, της ασφάλειας, της άμυνας, την ευθύνη δηλαδή συγκεκριμένων δράσεων και όλες οι άλλες αρμοδιότητες να μεταφερθούν στην περιφέρεια και στον αιρετό περιφερειάρχη, να πάμε δηλαδή σε ένα σχήμα αιρετής περιφέρειας και μεγάλων αυτοδιοικητικών μονάδων στον πρώτο βαθμό.

Ερ.: Οι αρμοδιότητες των Νομαρχιών να παραμείνουν ως έχουν και να ενταχθούν και άλλες;

Φ. Αλεξάκος: Οι Νομαρχίες να παραμείνουν ως Διοικητικές μονάδες του νέου θεσμού με συγκεκριμένες αρμοδιότητες που θα εξειδικεύουν τις αποφάσεις της αιρετής Περιφέρειας. Η ύπαρξη της αιρετής Περιφέρεια έχει νόημα αν έχει προγραμματικό λόγο, έχει τους πόρους, σχεδιάζει και εκτελεί, χωρίς φυσικά να υπάρχει διορισμένος περιφερειάρχης. Πρέπει η πολιτεία να εμπιστευθεί τους αιρετούς. Αν δεν τους εμπιστευθεί δεν έχει νόημα να δημιουργηθεί ένας θεσμός νομαρχίας σε επίπεδο περιφέρειας με τους σημερινούς πόρους, με έναν «Νομάρχη Θεσσαλίας» με ελάχιστες δυνατότητες, να τρέχει και να μη φτάνει, από τα Μετέωρα μέχρι τη Σκόπελο ή από τη Ρεντίνα μέχρι την Ελασσόνα. Να μην προλαβαίνει, να μην μπορεί να αποδώσει. Αν δεν έρθουν νέοι πόροι, εάν δεν δημιουργηθούν οι οικονομικές ασφαλιστικές δικλείδες, μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ του πολίτη και της Διοίκησης. Το κράτος, για να καλύψει αυτή την απόσταση είτε στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση είτε στη δευτεροβάθμια, θα πρέπει να διαθέσει πόρους. Να δημιουργηθούν ενδιάμεσοι σταθμοί όπου ο πολίτης θα βρίσκει ανταπόκριση διότι αλλιώς κάποιος κάτοικος απομακρυσμένης περιοχής θα πρέπει να κατεβαίνει στο κέντρο για να διεκπεραιώσει μια υπόθεσή του. Όλα αυτά θα φέρουν συγκρούσεις εάν δεν μελετηθούν σωστά και ιδίως αν δεν έρθουν οι πόροι και οι αρμοδιότητες, κάτι που δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις του Υπουργείου. Κινείται σε μια λογική, μεταρρύθμισης για τη μεταρρύθμιση, όχι όμως για την ουσία που προτείνουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει την πρόταση της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ, να την εφαρμόσει και να έχει μια ομόφωνη ψήφιση στη Βουλή. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματική μεταρρύθμιση.

Ερ.: Είχατε «δεσμευτεί» προεκλογικά ότι η θητεία των Αντινομαρχών θα είναι διετής, όπως το βλέπουμε άλλωστε. Πιστεύετε ότι ένας Αντινομάρχης μέσα σε δύο χρόνια έχει ολοκληρώσει το έργο του ή μήπως με την εναλλαγή κάθε δύο χρόνια επιβραδύνεται το έργο της Νομαρχίας;

Φ. Αλεξάκος: Είχαμε πει ότι θα δώσουμε μια δυνατότητα διετίας ώστε να τρέξουν ταχύτερα οι ρυθμοί. Αυτό το τηρήσαμε, δεν αλλάξαμε κανέναν Αντινομάρχη την πρώτη περίοδο. Είμαι ευχαριστημένος από τη δουλειά τους. Είναι συνετοί και εργατικοί. Κάθε εβδομάδα κάνουμε συσκέψεις για να βλέπουμε τι πέρασε, τι καινούριο έρχεται, για να συντονίζουμε καλύτερα το νομαρχιακό έργο. Πιστεύω ότι πάνε καλά τα πράγματα, πάντα βέβαια υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Μέσα από αυτές τις συσκέψεις, ο καθένας καταθέτει τις προτάσεις για τη βελτίωση του παραγόμενου έργου. Στη διετία όπως επανέλαβα θα βρεθούν όλοι στην ίδια αφετηρία και θα δοθούν ευκαιρίες και στους άλλους νομαρχιακούς συμβούλους να δείξουν τις δυνατότητές τους.

Ερ.: Δέχεστε συχνά επικρίσεις από μερίδα του τύπου της Καρδίτσας ότι εκτελείτε κάποια έργα χωρίς να υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες ή για λόγους σκοπιμότητας.

Φ. Αλεξάκος: Τίθενται δύο ζητήματα: το ένα έχει να κάνει με τις πιστώσεις οι οποίες έρχονται επιπλέον από τις θεσμοθετημένες. Σήμερα οι πηγές πρόσθετης χρηματοδότησης που κατανέμονται με παρεμβάσεις είναι το ταμείο εθνικής οδοποιίας και το Υπουργείο Εσωτερικών κυρίως από τις οριζόντιες δράσεις. Η θέση η δική μας είναι ότι πρέπει αυτοί οι πόροι να κατανέμονται με κριτήρια απευθείας στην α/θμια και στην β/θμια αυτοδιοίκηση. Στο μέτρο όμως που παραμένει αυτός ο «θεσμός» και υπάρχει δυνατότητα ως Ν.Α. να παίρνουμε κάποια χρήματα από τα Υπουργεία εμείς θα διεκδικούμε το μέγιστο αριθμό των πιστώσεων για το νομό μας και παράλληλα θα αξιοποιούμε οποιαδήποτε πίστωση έρχεται ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων άλλων φορέων και παραγόντων (Δήμοι, Βουλευτές κλπ) ανεξάρτητα της προτεραιότητας και της ιεράρχησης που έχουμε εμείς ως νομαρχιακή αρχή αφού κάθε έργο ωφελεί τον τόπο και αν θέλετε οικονομικά μας ανακουφίζει. Διότι και το 100ο έργο στην ιεράρχησή μας να εκτελεστεί, φεύγει ως αίτημα και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα τα δικά μας χρήματα να τα ιεραρχήσουμε με περισσότερη άνεση. Να σημειώσω ότι πολλές φορές έρχονται στη Νομαρχία πιστώσεις που αφορούν αιτήματα της α/θμιας αυτοδιοίκησης διότι με νόμο που είχε ψηφίσει ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος, απαγορεύτηκε η χρηματοδότηση των Υπουργείων απευθείας στην α/θμια αυτοδιοίκηση. Συμπερασματικά η απάντηση είναι σαφής. Ότι χρήματα έρχονται είτε αφορούν δικές μας προσπάθειες, είτε αφορούν προσπάθειες άλλων φορέων, εμείς θα τα αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το άλλο θέμα που αφορά τις περιβαλλοντικές μελέτες απαντούμε ότι έχουμε μεγάλο σεβασμό και δίνουμε μεγάλη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά.

Ερ.: Ας αναφερθούμε συγκεκριμένα στο δρόμο Ελληνόπυργος – λίμνη Πλαστήρα. Χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη ο συγκεκριμένος δρόμος;

Φ. Αλεξάκος: Με βάση τον τύπο, οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται θέλει απαλλαγή ή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επί της ουσίας τώρα, στην παρέμβαση που έχει γίνει μέχρι τώρα και αφορά τα 3,5 από τα 10 χλμ. στο περιβάλλον δεν υπάρχει καμία επίπτωση διότι έγινε ασφαλτόστρωση στην υπάρχουσα διάνοιξη και οι κάτοικοι είναι πολύ ευχαριστημένοι. Κατά συνέπεια δεν γίνεται κάποια παρέμβαση η οποία να δημιουργεί κινδύνους για το περιβάλλον. Έτσι λοιπόν θα έλεγα ότι είτε με τη σύνταξη της μελέτης είτε χωρίς αυτή, η κατασκευή του έργου θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα για το περιβάλλον. Εν πάσει περιπτώσει σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί και η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης που έχει ήδη αποσταλεί γι’ αυτό τον σκοπό στην Περιφέρεια για να καλυφθεί και το τυπικό μέρος του θέματος.

Όμως με την ευκαιρία αυτή θέλω να τονίσω ότι αν κάτι πρέπει να μας απασχολεί δεν είναι η γραφειοκρατική τήρηση της σύνταξης της περιβαλλοντικής μελέτης ενός έργου αλλά η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων κατά την εκτέλεση αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. Πρέπει να καταλάβουμε σαν πολίτες ότι για να έχουμε προστασία του περιβάλλοντος περίπου ένα 20% της δαπάνης από τα έργα πρέπει να δίνονται στην αποκατάσταση αυτού. Άρα οφείλουμε να αποδεχτούμε ότι θα κατασκευάζεται 20% λιγότερο έργο κάτι που ως κοινωνία το κατακτούμε με πολύ αργούς ρυθμούς. Εγκρίνουμε πολύ αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους χωρίς η πολιτεία να έχει φτιάξει τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα διασφαλίσουν την τήρησή τους.

Προηγούμενο άρθρο Βαρύς ο «φόρος» αίματος στην άσφαλτο
Επόμενο άρθρο Ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες του Νομού