Φωτιά στη χωματερή και στα μπατζάκια τους


 Σε ότι έχει σχέση με την πρόσφατη φωτιά της χωματερής του Δήμου Καρδίτσας στη θέση «Ξηραύλακας» υπήρξε πλήρες ρεπορτάζ στον τοπικό τύπο της 20ης και 21ης Αυγούστου, καθώς και απάντηση του Δήμου Καρδίτσας. Πλην όμως τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς θέλει να τα παρουσιάσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αντωνίου. Ας τα δούμε από την αρχή:

  • 1) Στη δική μας θητεία η υπηρεσία καθαριότητας είχε συντάξει μελέτες με βάση τις οποίες κατόπιν δημοπράτησης αποκαταστάθηκαν όλες οι χωματερές του Δήμου, πλην της εν λόγω χωματερής που παρέμεινε σε ενέργεια έως την έναρξη λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ).
  • 2) Ο ΣΜΑ του Δήμου Καρδίτσας ξεκίνησε να λειτουργεί την 15η Ιανουαρίου του 2009 οπότε και (υποτίθεται ότι) σταμάτησε η μεταφορά απορριμμάτων στη χωματερή του Ξηραύλακα, αφού πλέον τα απορρίμματα μέσω ΣΜΑ μεταφέρονταν στον ΧΥΤΑ Τρικάλων.
  • 3) Ο Δήμος όλα τα χρόνια τόσο της δικής μας θητείας όσο και των προηγούμενων δημάρχων, κατά πάγια τακτική κάλυπτε σε καθημερινή βάση τα απορρίμματα με χώμα με μηχανήματα και φορτηγά ιδιόκτητα ή μισθωμένα. Ο κ. Βερίλλης και οι αντιδήμαρχοί του δεν θεώρησαν ότι έπρεπε να συνεχίσουν την τακτική αυτή, με αποτέλεσμα τα απορρίμματα να σκεπάζονται περιστασιακά κατά διαστήματα και όχι πλήρως. Έτσι στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για αυτανάφλεξη υπηρεσιακών παραγόντων της διεύθυνσης καθαριότητας από τις αρχές της άνοιξης, ο κ. Αντωνίου απαντούσε ότι το έργο θα ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης, οπότε δεν χρειάζεται να γίνει πρόσθετη δαπάνη.
  • 4) Μετά από κάποιες μικρότερης έκτασης φωτιές που παρατηρήθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, η δημοτική αρχή έφερε εσπευσμένα την έγκριση δαπάνης για το σκέπασμα της χωματερής με χώμα σαν εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου την 16-7-2009. Ο κ. Αντωνίου μάλιστα εισηγούμενος το θέμα ανέφερε ότι στην προτεινόμενη δαπάνη περιλαμβάνονταν και οφειλές από εργασίες που έγιναν στη δική μας θητεία. Φυσικό ήταν να ζητήσουμε αναβολή του θέματος έτσι ώστε όταν θα έρθει κανονικά, να υπάρχουν όλα τα στοιχεία στο φάκελο προκειμένου να ελέγξουμε την αλήθεια των ισχυρισμών του.
  • 5) Πριν λίγες μέρες οι φόβοι της υπηρεσίας επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά, μόνο που τώρα η φωτιά εξαπλώθηκε σε όλη την έκταση της χωματερής. Φυσικά ο ισχυρισμός του κ. Αντωνίου ότι η φωτιά προκλήθηκε από παρακείμενους αγρούς είναι ψευδής. Το διαπιστώσαμε προσωπικά με μετάβασή μας την ημέρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά οπότε και πήραμε τις σχετικές φωτογραφίες που επισυνάπτουμε. Ακόμα όμως και αν ο ισχυρισμός του κ. Αντωνίου ήταν αληθινός, στο παραμικρό δεν μειώνεται η ευθύνη του, αφού συνειδητά αμέλησε τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Βερίλλης να σκεπάσουν με χώματα τα απορρίμματα της συγκεκριμένης χωματερής τους τελευταίους 10 – 12 μήνες.
  • 6) Επί πλέον δεν χρειάζονταν καθόλου να φέρουν – με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μάλιστα – θέμα έγκρισης δαπάνης, αφού κανονικά η δαπάνη αυτή έπρεπε να καλυφθεί από το κονδύλι της πολιτικής προστασίας του Δήμου που είναι γραμμένο κανονικά στον προϋπολογισμό. Δυστυχώς όμως το κονδύλι αυτό (περίπου 100.000 ευρώ) χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τη συμμετοχή του δήμου στην κατασκευή των αποδυτηρίων στο δημοτικό στάδιο (!!!) Προφανώς τα αθλητικά έργα για την χρηστή διοίκηση του κ. Βερίλλη μπορούν να χαρακτηρίζονται έργα πολιτικής προστασίας.
  • 7) Εκ των υστέρων βέβαια, η κάλυψη των καμένων πια απορριμμάτων ξεκίνησε με μισθωμένα μηχανήματα, χωρίς έγκριση της σχετικής δαπάνης, χωρίς αποφάσεις, χωρίς διαγωνισμούς. Θα έρθουν φυσικά εκ των υστέρων να ζητήσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες κάλυψη των ενεργειών τους και των (ανεξέλεγκτων σήμερα) δαπανών για λόγους έκτακτης ανάγκης. Έτσι εννοεί σε όλη τη θητεία του ο κ. Βερίλλης την νοικοκυροσύνη στον Δήμο Καρδίτσας.
  • 8) Τέλος για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το έργο της αποκατάστασης, κανονικά έπρεπε να κατασκευαστεί από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) που στη Δυτική Θεσσαλία είναι η ΠΑΔΥΘ. Επειδή όμως η ΠΑΔΥΘ δεν έχει πιστοποιηθεί για κατασκευή έργων η δαπάνη των οποίων καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους, στην συνεδρίασης της 13-4-09 του Δημ. Συμβουλίου αποφασίστηκε η παραλαβή της σχετικής μελέτης, η έγκριση του Τεχνικού Δελτίου και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΠΑΔΥΘ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκτέλεση του έργου, σύμφωνα με την άδεια δημοπράτησης που ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι πρόσφατα παρέλαβε. Τα περί πρωτιάς στην υποβολή της μελέτης κ.λπ τα ακούμε λίγο βερεσέ, αφού αφ’ ενός άλλοι έκαναν και υπέβαλλαν τις σχετικές μελέτες και αφ’ ετέρου το αποτέλεσμα των όποιων (αν)ικανοτήτων τους φαίνεται σήμερα με τις διοξίνες που εκλύθηκαν και συνεχίζουν να εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Χρήστος Τέγος

Προηγούμενο άρθρο Γιορτή μνήμης τα Καππαδόκεια
Επόμενο άρθρο Ξεκινά το Φεστιβάλ στο Παλέρμο