Φ. Αλεξάκος: Περισσότερη δουλειά κι όχι αντιπαραθέσεις χρειάζονται τα έργα του ΕΣΠΑ


 Το άρθρο μου για τα έργα του ΕΣΠΑ είχε στόχο να αφυπνίσει την Περιφέρεια. Να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Να επισημάνει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα απένταξης ήδη ενταγμένων έργων και μη ένταξης άλλων έργων από τα τομεακά των Υπουργείων εξ αιτίας των καθυστερήσεων. Να προτείνει επίσης αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης της διαχείρισης των έργων. Να συμβάλλουν ενεργά οι αιρετοί στην μείωση των καθυστερήσεων. Τα παραδείγματα που αναγράφηκαν και τα οποία ο Αντιπεριφειάρχης ερμηνεύει ως «κομπασμό» ήταν για να καταδείξουν ότι η έντονη απασχόληση των αιρετών με την ουσία φέρνει αποτελέσματα.

 Η έντονη αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη δείχνει ότι σε ένα βαθμό πέτυχε το στόχο του. Εύχομαι πραγματικά αυτός ο «θυμός» να μην εξαντληθεί στην απάντηση, αλλά να αποτελέσει την απαρχή για να ασχοληθεί ο ίδιος και ο Περιφερειάρχης ενεργά με τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά στα έργα. Κάτι που μέχρι τώρα δεν έγινε.  Πιθανόν να φταίει και η υπερβολική καθυστέρηση ορισμού του αντίστοιχου θεματικού Αντιπεριφερειάρχη.

Τα έργα του ΕΣΠΑ είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του τόπου μας. Η περιγραφή της σημερινής κατάστασης είναι ακριβής. Χωρίς φτιασιδώματα και χωρίς αρνητικές υπερβολές. Γι’ αυτό άλλωστε δεν υπάρχει απάντηση επί της ουσίας παρότι στο κείμενο παρουσιάστηκαν ένα προς ένα τα έργα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Άλλωστε η ίδια η Περιφέρεια την παρουσίασε ως ζοφερή. Χρειάζεται πολλή δουλειά και εμπλοκή των αιρετών. Άλλο το ειδικό βάρος των αιρετών και άλλο των υπηρεσιακών παραγόντων. Όσο καλά και αν κάνουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι, πολλά προβλήματα για να επιλυθούν χρειάζονται την παρέμβαση και την ευελιξία των αιρετών. Πολύ δε περισσότερο αν πρόκειται για εντάξεις έργων από τα τομεακά προγράμματα. 

Όσον αφορά τη μη πρόσκλησή μας στη σύσκεψη για το ΕΣΠΑ, οι δικαιολογίες είναι αστήρικτες. Πρώτα απ’ όλα γιατί δεν υπάρχουν Περιφερειακοί Σύμβουλοι δύο ταχυτήτων. Οι καλοί της συμπολίτευσης και οι κακοί της αντιπολίτευσης. Από την ώρα που επιλέχτηκε να κληθούν Περιφερειακοί Σύμβουλοι έπρεπε να κληθούν όλοι. Επίσης και η θεματολογία ήταν γενικότερη και δεν αφορούσε μόνο τους Δήμους. Άλλωστε το δελτίο της Περιφέρειας αναφέρεται κυρίως στους δρόμους από Καρδίτσα  προς Τρίκαλα, Λάρισα και Ν. Μοναστήρι που μόνο Δημοτικής αρμοδιότητας δεν είναι.

Τέλος θεωρούμε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης δεν πρέπει να αντιλαμβάνεται τα πάντα ως προσωπική κριτική. Το δίκαιο είναι να μας αναγνωριστεί το δικαίωμα να  αισθανόμαστε αυτά τα έργα σαν παιδιά μας και να ανησυχούμε για την πορεία τους. Δουλέψαμε για να  φθάσουν τα πράγματα ως εδώ και ανησυχούμε διπλά όταν κάτι δεν πάει καλά.

Ο Φώτης Αλεξάκος είναι:

Τοπογράφος Μηχανικός

Περιφερειακός Σύμβουλος

πρ. Νομάρχης Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Γιατί το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας εμφανίζεται ως κλειστό στο ενδιαφερόμενο κοινό από την επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ, κύριε Υπουργέ;»
Επόμενο άρθρο Ζητά ο Φαρμακευτικός σύλλογος Καρδίτσας: Με ελεγχόμενο τρόπο η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων