Ειδήσεις

Χρέος 4,6 εκ. ευρώ παρέλαβε ο Δήμος Καρδίτσας


Συνέντευξη τύπου για τα οικονομικά του Δήμου Καρδίτσας έδωσε το πρωί της Τρίτης ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, πλαισιωμένος από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Η. Σχορετσανίτη και τον Διευθυντή της οικονομικής υπηρεσίας κ. Κ. Κορκόντζελο. Ο Δήμαρχος εισαγωγικά τόνισε: “Σας καλέσαμε εδώ σήμερα για να σας ενημερώσουμε για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Στόχος μας είναι να οριοθετήσουμε την αφετηρία από την οποία ξεκινήσαμε την 1η Σεπτεμβρίου ημέρα κατά την οποία αναλάβαμε τα καθήκοντα μας.

Από τα στοιχεία που μας έδωσε η οικονομική υπηρεσία προκύπτει ότι στις 31- 8 – 2019 το χρέος του Δήμου ήταν της τάξεως των 4.643.805 εκ. ευρώ.  Το χρέος αυτό αποτελεί βόμβα στα θεμέλια και υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου μας.

Στη συνέχεια θα σας αναλύσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σχορετσανίτης τα επιμέρους στοιχεία του χρέους, τα οποία θα πρέπει να επισημάνω ότι είναι τα επίσημα που μας έδωσε με κάθε υπευθυνότητα η οικονομική υπηρεσία μας. Θα ήθελα ακόμη να τονίσω ότι δίνουμε αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα για ένα και μοναδικό σκοπό: Να μάθουν την αλήθεια οι συνδημότες μας και να γνωρίζουν ποια είναι πραγματικά η οικονομική κατάσταση του Δήμου ”.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος  απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υπογράμμισε ότι η κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται θα αντιμετωπιστεί και προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζονται όλα τα σενάρια μεταξύ οποίων και η προσφυγή σε δανεισμό ενδεχόμενο όμως το οποίο θα διερευνηθεί και θα αποφασιστεί κατόπιν συζητήσεων με την οικονομική υπηρεσία αλλά και με το Δημοτικό Συμβούλιο και αφού έχουν προκύψει τα οριστικά στοιχεία στο τέλος του έτους που θα δείξουν την τελική εικόνα.  Όπως όμως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε ο Δήμαρχος, η τελική εικόνα μάλλον θα διαμορφωθεί προς το χειρότερο, καθώς υπάρχουν και οφειλές που για διάφορους λόγους δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη στο σύστημα. Στην ερώτηση αν υπάρχει θέμα με την μισθοδοσία των υπαλλήλων, ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι αυτή την στιγμή και με βάση τα στοιχεία  δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι μια ακόμη βόμβα στα θεμέλια του Δήμου είναι  τα ανείσπρακτα χρέη παρελθόντων ετών τα οποία έχουν εκτιναχθεί. Μάλιστα ενδεικτικά ανέφερε ως παράδειγμα πως όσο στο παρελθόν λαμβανόταν αποφάσεις για αυξήσεις δημοτικών τελών και μάλιστα υπέρογκες, το αποτέλεσμα ήταν να μειώνεται η εισπραξιμότητα και να αυξάνονται τα ανείσπρακτα χρέη. “Το πρόβλημα που δημιουργεί η εκτίναξη των ανείσπρακτων χρεών θα φανεί προσεχώς  κατά τη διάρκεια σύνταξης του προϋπολογισμού” είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.  Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος για τους παλαιότερους ισχυρισμούς περί οικονομικού νοικοκυρέματος του Δήμου υπογράμμισε ότι τα στοιχεία που παράλαβε η σημερινή δημοτική αρχή είναι εύγλωττα και εύκολα ερμηνεύσιμα από όλους. Επίσης υπογράμμισε πως για τα όσα ισχυριζόταν παλαιότερες δημοτικές αρχές είναι υπεύθυνες αυτές. Ακόμη πρόσθεσε ότι  αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν κριθεί  μέσω της εκλογικής διαδικασίας από τους δημότες της Καρδίτσας.

Τέλος ο δήμαρχος έκλεισε λέγοντας: “Είναι βέβαιο πως έχουμε την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να οδηγήσουμε τον δήμο μας στην πραγματική ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε την βοήθεια όλων. Κατ’ αρχάς των εργαζομένων του Δήμου τους οποίους καλούμε, όπως πράγματι ήδη το κάνουν, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και με υπευθυνότητα να ανταποκρίνονται στο δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει απέναντι στους συνδημότες μας. Επίσης ως δημοτική αρχή ζητούμε τη στήριξη των συνδημοτών μας. Ο σκοπός είναι ένας και μοναδικός να πάμε την πόλη μας ψηλότερα και καλύτερα. Δεν υποσχόμαστε θαύματα. Θεωρούμε ότι με καλή και συστηματική δουλειά θα τα καταφέρουμε. Θεωρούμε ότι μπορούμε στη διάρκεια της θητείας μας να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που παραλάβαμε και να δημιουργήσουμε την Καρδίτσα που πραγματικά μας αξίζει. Μια πόλη που πραγματικά αξίζει να ζεις”.

 

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Η. Σχορετσανίτης

 

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Η. Σχορετσανίτης μεταξύ άλλων τόνισε: Είναι απαραίτητο να οριοθετήσουμε την γραμμή εκκίνησης της Δημοτικής μας Αρχής, όπως υπογράμμισε και ο Δήμαρχος, όχι σύμφωνα με τα όσα λέγονται ή μεταφέρονται, αλλά σύμφωνα με τα επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με τη γλώσσα των αριθμών και την αρχή της ανοιχτής και διαφανούς διακυβέρνησης που μας εκφράζει πολιτικά:

 

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Οι συνολικές οφειλές του Δήμου Καρδίτσας κατά την 31.08.2019 σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (εκτός δανείων)  ανέρχονται συνολικά στα 4.757.773,73 €

 

ΑΤΙΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΛΗΡΩΤΕΕΣ ΑΠΟ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οι δαπάνες εκτός Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου που πρέπει τιμολογηθούν και να πληρωθούν από τα τακτικά έσοδα του Δήμου εντός του 2019 ανέρχονται συνολικά στα 341.996,74 €

 

ΑΤΙΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

Οι ατιμολόγητες δαπάνες (που ανήκουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου) και πρέπει να πληρωθούν από τα τακτικά έσοδα του Δήμου ανέρχονται σε 454.036,77 € α.

 

 

ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ

 

  • Τακτικά προς διάθεση: 910.102,22 €

———————————————————————————–

Τελική Εικόνα

 

Συνολικές οφειλές                                                                  4.757.773

 

Μη τιμολογημένες οφειλές εκτός τεχνικού προγράμματος             +341.996

 

Μη τιμολογημένες οφειλές τεχνικού προγράμματος                       +454.036

 

Ταμειακό υπόλοιπο                                                                   -910.102

————————————

Τελικό χρέος                                                                         = 4.643.805

 

Απ’ όσα ανέφερα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Δημοτική μας Αρχή έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα και προκλήσεις στην αφετηρία της θητείας της. Μια αφετηρία που μας βρίσκει με υπέρ-δέσμευση πόρων από ΣΑΤΑ και δεσμεύσεις στα Τακτικά έσοδα.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και τονίσω την αύξηση των Ανεξόφλητων Υποχρεώσεων προς το Δήμο κατά 55,4% την τελευταία πενταετία ενώ η αντίστοιχη αύξηση των εισπραχθέντων εσόδων ήταν μόλις 16%. Αυτό είναι όντως ένα μεγάλο πρόβλημα-βαρίδι για το Δήμο μας.

Τα όποια προβλήματα, όμως, δεν πρόκειται να μας αφήσουν με τα χέρια σταυρωμένα. Ήδη με τη συνεργασία της Οικονομικής Υπηρεσίας η οποία έχει αξιόλογα και έμπειρα στελέχη, εντοπίζουμε τα προβλήματα και δρομολογούμε στοχευμένες επεμβάσεις όπου χρειάζεται για τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών. Και όταν μιλάμε για στοχευμένες επεμβάσεις εννοούμε σε επίπεδο χρηματοοικονομικό, συναλλακτικό και διαρθρωτικό.

Τα αποτελέσματα, φυσικά, θα είναι εμφανή από τον απολογισμό του 2020 και ένθεν και εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι θα υιοθετήσουμε τις ορθές πρακτικές, θα αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες και θα αποφέρουμε θετικό αποτέλεσμα το οποίο θα καρπωθεί η κοινωνία. Μπροστά μας έχουμε μόνο καθημερινό αγώνα για εξεύρεση λύσεων σε χρόνια προβλήματα.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Κ. Νούσιου με το Δ.Σ. του Λαογραφικού και Αθλητικού Κέντρου Παλαμά Δρώμενα
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Περιφερειάρχη με Διοικητής της Μοίρας του ΑΤΑ