Χωρίς προβλήματα η νέα σχολική χρονιά


Την πεποίθησή του ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Δημοτική Εκπαίδευση θα κυλήσει ομαλά, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Καρδίτσας κ. Στέφανος Θεολόγης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Γνώμη». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πρώτη φορά που η σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς προβλήματα, καθώς τα βιβλία περιμένουν τους μαθητές και όχι το αντίστροφο και υπογράμμισε ότι τα προβλέψιμα λειτουργικά κενά είναι ήδη όλα καλυμμένα. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε στη συνέντευξη:

Ερ.: Να ξεκινήσουμε από τις ελλείψεις στα σχολεία, είτε σε εκπαιδευτικό προσωπικό, είτε σε βιβλία.

Στ. Θεολόγης: Οι υπηρεσιακές μεταβολές έχουν γίνει πολύ νωρίτερα απ’ότι τα προηγούμενα χρόνια, οι μεταθέσεις έχουν ολοκληρωθεί όπως και οι αποσπάσεις πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, συνεπεία αυτού είναι  οι συνάδελφοι να γνωρίζουν με το που τέλειωσε η χρονιά που θα εργαστούν την επόμενη, έχουν γίνει οι τοποθετήσεις και ακολούθησε συμπληρωματικός δεύτερος κύκλος αποσπάσεων, ίσως γίνουν και κάποιες επόμενες σίγουρα σε μικρότερο βαθμό. Το σημαντικό είναι ότι έγκαιρα καλύφθηκαν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς. Στο Νομό μας αυτή τη στιγμή παρατηρούνται ελάχιστες ελλείψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (γυμναστών, μουσικών και αγγλικών). Βέβαια παρ’ότι έγινε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού με αποτέλεσμα να μην παρατηρηθούν τα φαινόμενα των προηγούμενων ετών εκατοντάδες ή χιλιάδες ελλείψεις, η αλήθεια είναι ότι από πλευράς ανθρώπων υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα γιατί υπάρχουν λίγοι συνάδελφοι οικογενειάρχες που ήταν στο παρελθόν μέλη του συλλόγου μας, οι οποίοι δεν κατάφεραν να πάρουν απόσπαση. Να συμπληρώσω ότι φτάσαμε να θεωρούμε κατόρθωμα το αυτονόητο, δηλαδή το ότι ολοκληρώθηκαν έγκαιρα οι μεταβολές και το ότι έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται ομαλή η διανομή των βιβλίων, δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια είχαμε και σε αυτό πρόβλημα, καθυστερήσεις στην παράδοση των βιβλίων, πέρυσι το πρόβλημα με το βιβλία της ιστορίας, την αμέσως προηγούμενη χρονιά με τα καινούρια τα βιβλία πάλι είχαν δημιουργηθεί προβλήματα στην παράδοση, τουλάχιστον φέτος φαίνεται ότι δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Αφού φτάσαμε στον Σεπτέμβρη και τα βιβλία έχουν παραδοθεί, τα βασικά προβλήματα είναι λυμένα.

Ερ.: Στα ορεινά και δυσπρόσιτα σχολεία έχουν καλυφθεί οι θέσεις των εκπαιδευτικών και αν όχι θα υπάρξουν συμπτύξεις τμημάτων;

Στ. Θεολόγης: Εδώ και χρόνια, τα ορεινά και δυσπρόσιτα σχολεία καλύπτονται με το καθεστώς όχι αναπληρωτών αλλά με συναδέλφους που έρχονται να δουλέψουν για δύο ή τρία χρόνια. Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μη δεχθεί κάποιος συνάδελφος αυτό το καθεστώς ότι θα πάει να εργαστεί σε τέτοιο σχολείο για δύο χρόνια. Έχουν πάψει δηλαδή να παρατηρούνται κενά, εκτός αν προκύψει κενό σε ειδικότητα ωρομισθίων στα ολοήμερα ή όπου υπάρχουν ολοήμερα.

Ερ.: Όσον αφορά σε ελλείψεις υποδομών έχετε παρατηρήσει κάτι ή σας έχει αναφερθεί κάτι το οποίο το έχετε μεταφέρει στους διευθυντές των σχολείων ή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση;

Στ. Θεολόγης: Τα προβλήματα που παρατηρούνται σ’αυτές τις περιπτώσεις καταγράφονται από τους διευθυντές και ακολουθεί η κατανομή κονδυλίων -αν είναι δυνατόν- απ’την επιτροπή του δήμου στην οποία συμμετέχει και μέλος του συλλόγου μας. Δεν φτάνουν σε εμάς τέτοια προβλήματα εκτός εάν υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα που δεν έχει έγκαιρα παρατηρηθεί και υπάρξει αδιαφορία. Αν υπήρχε κάποιο τέτοιο πρόβλημα θα το γνωρίζαμε ή έστω αν υπήρχε αδιαφορία από πλευράς υπηρεσιών, που κάτι τέτοιο δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας.

Ερ.: Να ρωτήσω την άποψή σας για το μάθημα των θρησκευτικών που τελευταία έχει γίνει πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων;

Στ. Θεολόγης: Δεν υπάρχει κάτι νεότερο και πιστεύω ότι στα Δημοτικά Σχολεία δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Δε νομίζω ότι είναι δυνατό στα Δημοτικά να δημιουργηθεί αναστάτωση με την όποια προαιρετικότητα του μαθήματος. Δε νομίζω ότι θα υπάρξουν παιδιά ή γονείς που θα θελήσουν να απορρίψουν το μάθημα, εκτός φυσικά εάν πρόκειται για διαφορετικό θρήσκευμα, που ούτως ή άλλως και στο παρελθόν γινόταν αυτό. Εάν δηλαδή δεν υπάρξει κάποια διαφορετική ερμηνεία ή διαφορετική εγκύκλιος τις επόμενες ημέρες πιστεύω ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν θα υπάρξει πρόβλημα, πιστεύω προσωπικά.

Προηγούμενο άρθρο Χρηματοδότηση προγράμματος αύξησης χιονόπτωσης ή βροχόπτωσης
Επόμενο άρθρο Εγκαίνια της 73ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό