Ψήφισμα του Δ.Σ. Καρδίτσας για το Πολυτεχνείο


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρδίτσας τιμά την Επέτειο του Πολυτεχνείου και όσους αγωνίστηκαν για την πτώση της δικτατορίας και την προάσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Τιμή και δόξα στην εξεγερση και τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου, τιμή και δόξα στους νεκρούς και τους αγωνιστές του, τιμή και δοξά σε κάθε νεολαίο, σπουδαστή και εργαζόμενο, που ξεσηκώθηκε και ο ξεσηκωμός του οδήγησε στην πτώση της λαομίσιτης επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Το Πολυτεχνείο, η τριήμερη επική εξέγερση της ελληνικής φοιτητικής νεολαίας και των ελλήνων πατριωτών, αποτέλεσε την κορυφαία έκφραση του αντιδιδακτορικού αγώνα του ελληνικού λαού, ενάντια στην αμερικανόπνευστη χούντα των συνταγματαρχών.

Υπήρξε δηλαδή η κορύφωση μιας ιδεολογικοπολιτικής ζύμωσης ενάντια στη χούντα και το φασισμό και εκφράστηκε με αγωνιστικότητα, διεκδικητικότητα και πάλη.

Η πτώση της δικτατορίας και η επαναφορά της δημοκρατικής νομιμότητας αποτέλεσε το κυριότερο αίτημα του λαϊκού ξεσηκομού του Νοέμβρη του ‘73.

Η ματωμένη κραυγή «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» εκφράζει την ουσία μιας ολοκληρωμένης Δημοκρατίας, ανεξάρτητης και κυρίαρχης, απαλλαγμένης απο αντιδημοκρατικούς θεσμούς και εξαρτήσεις με κατοχυρωμένη τη λαϊκή κυριαρχία, μιας δημοκρατίας ανοιχτής σε όλες τις εξελίξεις του καιρού μας, φλόγιζε πραγματικά τις καρδιές των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.

Αποτίνουμε φόρο τιμής στους ηρωικούς αγωνιστές του Πολυτεχνείου που πότισαν με τον αγώνα τους και αρκετοί με τη θυσία τους, το δέντρο της λευτεριάς, της δημοκρατίας και της προόδου.

«Γράψανε το όνομά του…».

Αυτοί δεν ήταν Ήρωες. Όμως ο θάνατός τους

Των άδειων μάταιων ημερών νόμιμη πλήρωση

Στων άλλων την παραδοχή και την αδιαφορία

Μανόλης Αναγνωστάκης

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας για το Πολυτεχνείο
Επόμενο άρθρο Μήνυμα Σκόνδρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου