ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΙΔΡΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ-ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ – Επιφυλάξεις από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που ψήφισε λευκό


Την ίδρυση και έγκριση του καταστατικού λειτουργίας του κοινωνικού φαρμακείου – κοινωνικού ιατρείου στην Καρδίτσα, ψήφισε κατά πλειοψηφία χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να καταθέτει τις επιφυλάξεις της για το αν ο Δήμος θα πρέπει να υποκαταστήσει το ρόλο του κρατικού νοσοκομείου ή αν θα πρέπει να προσπαθήσει να ανατρέψει όλη αυτή την κατάσταση (κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό ιατρείο, συσσίτια απόρων κλπ) προκειμένου  ο κόσμος να μην επαναπαυτεί και να προσπαθήσει να ανατρέψει εν γένει τις πολιτικές που τους έφεραν σε αυτή την αναγκαιότητα –πλέον-.  Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τέγος υπογράμμισε πως τέτοιες κινήσεις είναι ευκαιριακές ώστε να κατευναστεί πρόσκαιρα η οργή του κόσμου, ο οποίος πρέπει να ξεσηκωθεί για δωρεάν υγεία σε όλους. Από την πλευρά του τόσο ο εθελοντής γιατρός που υπηρετεί στο Νοσοκομείο Καρδίτσας όσο και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Γκορτσίλας υποστήριξαν πως θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια προκειμένου οι άποροι ασθενείς συμπολίτες να έχουν κάποια στοιχειώδη πρόσβαση σε φάρμακα και γιατρούς, ενώ ο Αντιπρόεδρος του σώματος κ. Ντελλής είπε πως πρέπει να ζητηθεί και η άποψη του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, προκειμένου να μην υπάρξουν κανενός είδος κωλύματα. Ο Δήμαρχος κ. Παπαλός επικοινώνησε αυτόματα με τον Πρόεδρο του ΙΣΚ κ. Καρδαρά και ο τελευταίος ζήτησε να γίνει μια εμβόλιμη συνεδρίαση τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να ξεκινήσει σωστά όλη η διαδικασία και να διατεθούν –εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν- επιπλέον γιατροί για το εγχείρημα. Κατά τα άλλα, στους δικαιούχους συμπολίτες του κοινωνικού φαρμακείου – ιατρείου θα εκδίδεται κάρτα κοινωνικών παροχών με την ένδειξη «Κοινωνικό Φαρμακείο – Ιατρείο». Το Κοινωνικό Φαρμακείο – Ιατρείο θα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα από τρεις ώρες (09.00-12.00) στο ΚΑΠΗ Καρδίτσας και θα στελεχώνεται από έναν γιατρό, έναν φαρμακοποιό, τον Δήμαρχος Καρδίτσας ή τον αναπληρωτή του, έναν υπάλληλο του τμήματος δημόσιας υγείας, έναν κοινωνικό λειτουργό και δύο δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Τα στοιχεία των αιτούντων και των τελικών δικαιούχων θα είναι απόρρητα και θα τα διαχειρίζονται μόνο στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας και θα τηρούνται σε βάρη δεδομένων.

 

 

Παροχές

 

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από το «Κοινωνικό Φαρμακείο – Ιατρείο» θα είναι εντελώς δωρεάν και θα αφορούν όλους όσοι είναι σε πλήρη ένδεια και πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Οι δικαιούχοι θα κάνουν χρήση του προγράμματος μέχρι να αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη. Στη διαδικασία έκδοσης ασφαλιστικού βιβλιαρίου θα έχουν την καθοδήγηση και τη συνεχή στήριξη της κοινωνικής υπηρεσίας. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κάλυψη των ατόμων από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο, η παροχή βοήθειας θα συνεχίζεται για όσο διάστημα κρίνεται ότι υπάρχει ανάγκη. Το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών από το κοινωνικό φαρμακείο – ιατρείο θα επανεξετάζεται κάθε χρόνο από την κοινωνική υπηρεσία. Το κοινωνικό φαρμακείο – ιατρείο δεν θα διαθέτει τις κατηγορίες φαρμάκων που υπάγονται στο Νόμο 3549/2006 (φάρμακα ειδικής συνταγογράφησης).

 

 

Προϋποθέσεις δικαιούχων – διαδικασία

 

Για τη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων κρίθηκε απαραίτητο να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία η διοικούσα επιτροπή θα μπορεί να αποφασίζει ποιοι από τους αιτούντες αποκτούν το δικαίωμα της εξυπηρέτησης από το κοινωνικό φαρμακείο – ιατρείο. Οι προϋποθέσεις αυτές έχουν ως εξής:

  1. Εντοπιότητα: α) δημότες οι οποίοι διαμένουν στα όρια του Δήμου Καρδίτσας, β) οι κάτοικοι που δεν είναι δημότες, θα εξυπηρετούνται μόνο συμβουλευτικά για έκδοση βιβλιαρίου αν ασφαλιστούν
  2. Εργασία: συνδημότες χωρίς ασφάλιση λόγω οφειλών στο ασφαλιστικό τους ταμείο

 

Προηγούμενο άρθρο Εορταστικών εκδηλώσεων της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940
Επόμενο άρθρο «Οδηγός του Δημότη» από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα