Ειδήσεις

Όταν οι μεγάλοι ζωγράφοι, βρίσκουν ποιητικά ίχνη… στις παιδικές βιβλιοθήκες


Με 2 ωραίες δράσεις συνεχίστηκαν την Τρίτη 7 Ιουλίου, οι Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Στο ατελιέ του Γάλλου ζωγράφου Georges-Pierre Seurat, ταξίδεψαν σήμερα, τα παιδιά της παιδικής βιβλιοθήκης συνοικίας «Αγίου Νικολάου». Κουκίδα, κουκίδα καθαρού χρώματος, ο διάσημος Γάλλος ζωγράφος κάνει συνθέσεις δύσκολες, πολυεπίπεδες, που λάμπουν και δίνουν την αίσθηση μιας χαρωπής ελευθερίας!

Με την ίδια ακριβώς ελευθερία, τα παιδιά με μπατονέτες και χρώματα (προσφορά του Πολυκαταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλίας), έφτιαξαν τους δικούς τους όμορφους πίνακες!!!

Μέρα αφιερωμένη στην ποίηση, ήταν η σημερινή στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου». Διαβάσαμε το βιβλίο του Αλέξη Κυριτσόπουλου «Πηγαινέλα στα σύννεφα» από τις εκδόσεις Ίκαρος και διάφορα ποιήματα από τα βιβλία της Σοφίας Παράσχου «Μικρές πυγολαμπίδες», της Σοφίας Ι. Φίλντιση «Ποιήματα για παιδιά» και της Ντίνας Χατζηνικολάου «Χρυσό καλοκαίρι», όλα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Τα παιδιά με αφορμή τέσσερις λέξεις από αντικείμενα που κοίταζαν εκείνη τη στιγμή στη βιβλιοθήκη, έγραψαν το δικό τους τετράστιχο και ενώνοντας τα, φτιάξαμε το δικό μας μεγάλο ποίημα!!!

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου, θα υλοποιηθούν δράσεις στις παρακάτω τρεις παιδικές βιβλιοθήκες:

            Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» – Η Υπόσχεση. Διαβάζουμε το πολύ όμορφο βιβλίο της Anna Conomos «Η υπόσχεση» από τις εκδόσεις Ποταμός, για τη φιλία δύο κοριτσιών, μιας Ελληνίδας και μιας Τουρκάλας στη Σμύρνη μιας άλλης εποχής…

Με αφορμή την ιδιαίτερη εικονογράφηση του βιβλίου από την Ντανιέλα Στματιάδη, τα παιδιά δίνουν χρώμα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής των… παππούδων τους!!!

            Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» – Οι μεγάλοι ζωγράφοι αφήνουν τα ίχνη τους στη βιβλιοθήκη. Στο διάσημο Αμερικανό ζωγράφο Jackson Pollock και στην ιδιαίτερη ζωγραφική του με τις σταγόνες και τις «πιτσιλιές» του, θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους τα παιδιά που θα επισκεφτούν την παιδική βιβλιοθήκη.

Θα παρουσιάσουμε τα ιδιαίτερα έργα του καλλιτέχνη, εκπροσώπου του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και μετά τα παιδιά με τα πινέλα τους, θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τους δικούς τους πίνακες στα πρότυπα του διάσημου ζωγράφου!

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» – Οι μεγάλοι ζωγράφοι αφήνουν τα ίχνη τους στη βιβλιοθήκη. Ο δικός μας εικαστικός Παύλος, στολίζει με τα έργα του, την αυλή και το πάρκο γύρω από την παιδική βιβλιοθήκη του χωριού.

Με αφορμή το βιβλίο της Κατερίνας Ζαχαροπούλου «Παύλος», από τις εκδόσεις Μικρή Μίλητος, τα παιδιά φτιάχνουν τους δικούς τους πίνακες στα πρότυπα  των δημιουργιών του διάσημου Έλληνα καλλιτέχνη!

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν τα «ίχνη» τους και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους, στο παρακάτω link : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLxCJ8TXkoV_UY-R_davknEF74rfQe5ePg7-JmO_R4QyNE_g/viewform?vc=0&c=0&w=1

Αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!

Προηγούμενο άρθρο Διάκριση καινοτομίας για την Περιφέρεια από το Υπουργείο Εσωτερικών
Επόμενο άρθρο Σε πρόγραμμα βιώσιμου τουρισμού στα Βαλκάνια το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας