Ειδήσεις

Ώριμες μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των Σχολείων Αγναντερού και Φαναρίου


Δύο έτοιμες μελέτες για ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων έχει ο Δήμος Μουζακίου και αφορούν στα κτίρια των Δημοτικών Σχολείων Αγναντερού (προϋπολογισμού 200.000 ΕΥΡΩ) και Φαναρίου (προϋλογισμού 264.000 ΕΥΡΩ).

Τα έργα θα προταθούν για χρηματοδότηση στην προκήρυξη που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικών και Δημόσιων κτιρίων.

Αναλυτικά για κάθε κτίριο προβλέπονται τα παρακάτω:

Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του δημοτικού σχολείου Αγναντερού

Λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, δεν υπάρχει θερμομόνωση στις εξωτερικές τοιχοποιίες και στην στέγη. Τα κουφώματα είναι σε κακή κατάσταση χωρίς θερμογέφυρες και ενεργειακούς υαλοπίνακες. Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου είναι παλαιές και δεν επαρκούν για τη σωστή θέρμανση του χώρου.

Η εξωτερική όψη του κτιρίου με την εμφανή λιθοδομή δεν πρέπει να αλλάξει γι΄ αυτό και η απαιτούμενη θερμομόνωση θα πρέπει να είναι εσωτερική. Η εσωτερική επένδυση των τοίχων θα αποτελείται από μεταλλικό σκελετό που στερεώνεται στην οροφή και στο δάπεδο του κτιρίου. Θα χρησιμοποιηθούν πιστοποιημένα οικολογικά χρώματα για το βάψιμο των επιφανειών.

Εσωτερικά θα γίνει καθαίρεση της παλιάς κατεστραμμένης οροφής και τοποθέτηση νέας οροφής. Το μονωτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ο ορυκτοβάμβακας πάχους 100mm, και πυκνότητας για την ταυτόχρονη εξασφάλιση της απαραίτητης θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και πυροπροστασίας. To νέο εσωτερικό ύψος των αιθουσών μειώνεται κατά ένα μέτρο περίπου, μειώνοντας τις απώλειες θερμότητας του χώρου.

Το σχολείο έχει παλιά κατεστραμμένα αλουμινίου κουφώματα, συνολικής επιφάνειας εκατό τετραγωνικών μέτρων. Επιλέγουμε την τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων PVC και την τοποθέτηση ενεργειακών διπλών υαλοπινάκων. Το προφίλ των κουφωμάτων θα είναι σε φυσικό χρώμα καφέ.

Η παλιά ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση του κτιρίου δεν λειτουργούσε σωστά. Το κτίριο είχε κατά τους χειμερινούς μήνες πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και μεγάλες καταναλώσεις σε πετρέλαιο. Γι’ αυτό και προτείνεται η αντικατάσταση όλων των ηλεκτρικών και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Θα επιλεγεί η τοποθέτηση νέου συστήματος κεντρικής θέρμανσης, με χρήση αυτοματισμών, θερμοστατικών διακοπτών και χρονοδιακοπτών, μονωμένων σωλήνων και νέων θερμαντικών σωμάτων. Επίσης θα γίνει βελτίωση του φωτισμού του κτιρίου.

Τέλος θα τοποθετηθούν στον προαύλιο χώρου του σχολείου Ηλιακά Φωτιστικά Σώματα .

Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός των εργασιών της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Δημ. Σχολείου Αγναντερού είναι 200.000,00ΕΥΡΩ.

Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του δημοτικού σχολείου Φαναρίου

Λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, δεν υπάρχει θερμομόνωση στις εξωτερικές τοιχοποιίες και στην στέγη. Τα κουφώματα είναι σε κακή κατάσταση χωρίς θερμογέφυρες και ενεργειακούς υαλοπίνακες. Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου είναι παλαιές και ενεργοβόρες.

Η εξωτερική όψη του κτιρίου με την εμφανή λιθοδομή δεν πρέπει να αλλάξει γι΄ αυτό και η απαιτούμενη θερμομόνωση θα πρέπει να είναι εσωτερική. Όσον αφορά τη μόνωση της οροφής εκεί προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ορυκτοβάμβακας πάχους 100mm, επικαλυμμένος με φύλλο αλουμινίου για την ταυτόχρονη εξασφάλιση της απαραίτητης θερμομόνωσης και πυροπροστασίας. Η μόνωση της οροφής θα γίνει από την πλευρά της στέγης.

Το σχολείο έχει παλιά κατεστραμμένα κουφώματα από ξύλο, συνολικής επιφάνειας εκατό τετραγωνικών μέτρων. Επιλέγουμε την τοποθέτηση σύγχρονων θερμομονωτικών ξύλινων υψηλής ποιότητας και την τοποθέτηση ενεργειακών διπλών υαλοπινάκων. Το προφίλ των κουφωμάτων θα είναι σε χρώμα που θα επιλέξει η υπηρεσία σε συνεννόηση με την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων που έχει στην ευθύνη της και το πέτρινο δημοτικό σχολείο Φαναρίου.

Η παλιά ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση του κτιρίου δεν λειτουργούσε σωστά. Το κτίριο είχε κατά τους χειμερινούς μήνες πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και μεγάλες καταναλώσεις σε πετρέλαιο.

Γι’ αυτό και προτείνεται η αντικατάσταση όλων των θερμαντικών σωμάτων και η μόνωση των κεντρικών σωληνώσεων. Έχει επιλεγεί η τοποθέτηση νέου συστήματος κεντρικής θέρμανσης, με χρήση αυτοματισμών όπως θερμοστατικών διακοπτών στα σώματα και προγραμματιζόμενο ηλεκτρονικό θερμοστάτη χώρου που σε συνδυασμό με την μόνωση των σωλήνων και την τοποθέτηση των νέων θερμαντικών σωμάτων θα μειώσουν σημαντικά την ενεργειακή κατανάλωση ενώ παράλληλα θα βελτιώσουν τις θερμικές συνθήκες εντός του κτιρίου.

Επίσης έχει επιλεγεί η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του σχολείου (μιας και δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτιστικών) με νέους λαμπτήρες τύπου LED που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και παράλληλα τον μεγαλύτερο δυνατό κύκλο ζωής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργου της «Ενεργειακής Αναβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου Φαναρίου» ανέρχεται στις 246.000,00 ΕΥΡΩ.

«Η Δημοτική μας Αρχή έχοντας σε υψηλή προτεραιότητα την εκπαιδευτική διαδικασία  έχει  υλοποιήσει και δρομολογεί μία σειρά από έργα αναβάθμισης των εκπαιδευτικών υποδομών στο Δήμο Μουζακίου. Ήδη έχουν κατασκευαστεί 4 καινούριες σχολικές μονάδες (2ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Μουζακίου, Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας, επί δημαρχίας κ. Γιάννη Παπακώστα) έχουν αναβαθμιστεί 4 σχολικές μονάδες από το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ (Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου, Νηπιαγωγείο Μαυρομματίου, ΕΠΑΛ Μουζακίου και Παιδικός Σταθμός Μουζακίου). Τώρα έχουμε έτοιμες τις μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο επί πλέον σχολικών μονάδων, του Δημοτικού Σχολείου Αγναντερού και του Δημοτικού Σχολείου Φαναρίου. Παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες της περιόδου που διανύουμε όπου οι πόροι της Αυτοδιοίκησης έχουν περικοπεί σε ποσοστό άνω του 65% η δημοτική μας αρχή προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της τοπικής μας κοινωνίας αξιοποιώντας το σύνολο των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πηγών (ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, κλπ)  προκειμένου να υλοποιηθούν έργα στο Δήμο Μουζακίου» δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Κωτσός

 

 

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση της ΝΟΔΕ Καρδίτσας για τους παιδικούς σταθμούς
Επόμενο άρθρο Οι ΑΠΕ και τα οφέλη για τον άνθρωπο και τον πλανήτη γη - Του Σωκράτη Βασιλάκου