Ειδήσεις

100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκης και της Ζωρζ


Ξεκίνησε τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, για 11η συνεχόμενη χρονιά στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας  2023, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ!

100 ακριβώς  χρόνια από τη γέννηση των δύο τεράστιων συγγραφέων, της Άλκης Ζέη και της Ζώρζ Σαρή, όσα και τα βιβλία τους, σχεδόν 100 με τόνο, όση και η φιλία που τους ένωσε στη ζωή, από τα 12 τους χρόνια!!!

Ένα γράμμα έφτασε στα χέρια των παιδιών, που τα πρότρεπε να ανακαλύψουν τους θησαυρούς των δύο συγγραφέων, που δεν ήταν άλλοι από τα βιβλία τους!!! Έτσι ξεκίνησε η πρώτη αποστολή τους, όπου χωρισμένα σε δύο ομάδες έκαναν στην κυριολεξία άνω – κάτω τις Παιδικές Βιβλιοθήκες, προκειμένου να βρουν στα ράφια τα βιβλία των δύο σπουδαίων συγγραφέων!!!

Με όσα βιβλία τους βρήκαμε στα ράφια, μέσα κι έξω από τους χώρους των παιδικών βιβλιοθηκών, φτιάξαμε ένα τεράστιο 100, για να τονίσουμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή τους!!!

Είδαμε τη χρονογραμμή της ζωής τους, τους μεγάλους σταθμούς, όπως μέρη που έζησαν, μέρη που πέρναγαν τα καλοκαίρια τους, μέρη που αναγκάστηκαν να ζήσουν αυτοεξόριστες  λόγω της χούντας και που έγιναν πηγή έμπνευσης για το πλούσιο έργο τους. Τις ακούσαμε μέσα από μικρά βίντεο να μιλούν για το πώς αποφάσισαν να γίνουν συγγραφείς και πιο είναι το βασικό εφόδιο που πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει συγγραφέας και φτιάξαμε χρωματιστούς σελιδοδείκτες με κυρίαρχο το γράμμα Ζ (όπως Ζωρζ και Ζέη), τους οποίους και τοποθετήσαμε μέσα στα βιβλία τους, ώστε να τα βρίσκουμε εύκολα, για να διαβάζουμε τα αποσπάσματα που θα είναι η αφορμή για τις αποστολές του καλοκαιριού!!!

Τέλος το κάθε παιδί συμπλήρωσε το προσωπικό του ημερολόγιο, όπου είναι καταγεγραμμένες όλες οι δράσεις που θα γίνουν το καλοκαίρι, με τα συναισθήματα που ένιωσε και λεπτομέρειες της δράσης που παρακολούθησε…

Από Τετάρτη μέχρι και Παρασκευή στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίας Παρασκευής», «Αγίου Φανουρίου», «Λάκας Μαντζάρα», «Αγίου Νικολάου» και στις παιδικές βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά», «Παυσιλύπου» και Δημοτικών Διαμερισμάτων «Αρτεσιανού» και «Παλαιοκκλησίου», θα πραγματοποιηθεί η 2η δράση με τίτλο «Θέλεις να γίνουμε φίλοι;» : Πόσο καλά ξέρουμε τους φίλους μας και τι σημαίνουν για μας; Η βιβλιοθήκη καλεί τους μικρούς αναγνώστες να παίξουν, να διασκεδάσουν, να ακούσουν ιστορίες για δυνατές φιλίες και να κάνουν καινούργιες φίλους

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 12:00 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας ή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/gpNTmNS94HhY5FPMA.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «Κάνε μια αιώνια φιλία»!!!

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Επισκέψεων Γιώργου Κωτσού, Υποψήφιου Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Αριστοτέλης Σπάνιας: Η αναβάθμιση του συστήματος υγείας θα αποτελέσει προτεραιότητα