1.060 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – 300 με 400 θέσεις ζήτησε ο Δήμος Καρδίτσας


Στην προσωρινή ανακούφιση κάποιων ανέργων συμπολιτών αλλά και στην κάλυψη κάποιων θέσεων σε υπηρεσίες που έχουν τεράστιο πρόβλημα, αποσκοπεί ο Δήμος Καρδίτσας μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που προκήρυξε το Υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Νίκο Καραγιάννη, ο Δήμος Καρδίτσας θα είναι συμπράττων στο έργο με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Εργασίας και για τη δική μας περιοχή έχουν ζητηθεί 300 με 400 θέσεις εργασίας, από το 1060 που αντιστοιχούν σε όλο το νομό. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Καραγιάννη: «Όπως ξέρετε έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εργασίας από το υπουργείο Εργασίας, ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Αφορά εργασία για 5 μήνες με πλήρη ασφάλιση και θα αφορά σε ανέργους, μακροχρόνια ανέργους, αλλά και ασφαλισμένους του ΟΓΑ που έχουν εισόδημα μέχρι το αφορολόγητο όριο. Ο Δήμος μας -όπως και όλοι οι δήμοι- δεν μπορεί να είναι δικαιούχος φορέας του έργου, αλλά συμπράττων. Γι’αυτό και έχουμε υποβάλει ήδη την πρότασή μας και ζητάμε αντίστοιχες θέσεις εργασίας μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας. Το Ινστιτούτου θα είναι ο φορέας και ο δήμος ο συμπράττων, όμως ο Δήμος θα κάνει την κατανομή των θέσεων, όχι μόνο στον δήμο αλλά και στο νομικό του πρόσωπο και την κοινωφελή του επιχείρηση. Ελπίζουμε έτσι να λυθούν κάποια προβλήματα σε υπηρεσίες που έχουν τεράστιο πρόβλημα. Οι θέσεις για όλο το νομό είναι 1060, ο Δήμος Καρδίτσας όμως, αναλογικά και μόνο, δικαιούται 300 με 400 θέσεις, τις οποίες και ζητήσαμε. Απ’αυτές θα περιμένουμε να δούμε πόσες θα εγκριθούν και ποιες ειδικότητες. Η εκκίνηση του προγράμματος απ’ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, θα καθυστερήσει λίγο και πιθανότατα να γίνει στις αρχές του 2012».

Το πρόγραμμα

Οι ενεργητικές πολιτικές στήριξης της εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας αποτελούν προτεραιότητα για την τόνωση της ανάπτυξης και την κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό, βασική επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2011 είναι:

  • – Η διατήρηση θέσεων εργασίας μέσω προγραμμάτων επιδότησης

ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις

  • – Η ένταξη στην αγορά εργασίας και σε δραστηριότητες κοινωφελούς

χαρακτήρα όσο το δυνατόν περισσότερων ανέργων

  • – Η δημιουργία περισσότερων νέων και καλύτερων θέσεων εργασίας σε

νέους τομείς και κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης προωθεί δύο νέα προγράμματα: το πρώτο, άμεσης υλοποίησης, αφορά τη Κοινωφελή Εργασία και το δεύτερο αφορά τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) με ορίζοντα υλοποίησης την περίοδο 2012-2014.

Τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται με την ανάρτηση έως την 3^ Ιουνίου 2011 της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο ΕΠΑΝΑΔ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στις 24 Μαΐου 2011 αναρτήθηκε η πρόσκληση για τις Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.

Για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, το χρονοδιάγραμμα ανάρτησης των προσκλήσεων για την υποβολή προτάσεων είναι ως εξής:

  • 30 Μαΐου 2011: Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.
  • 6 Ιουνίου 2011: Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.

Για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη υλοποίηση των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, στα οποία ο Δήμος μπορεί να συμμετέχει ως συμπράττων φορέας, και προκειμένου να προωθηθούν άμεσα έργα κοινωφελούς σκοπού στην περιοχή και να ενταχθούν στο πρόγραμμα άνεργοι που έχουν άμεση ανάγκη εργασίας, θα ήθελα να σας καλέσω να συνεργαστείτε με τους Φορείς Απασχόλησης οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν τις σχετικές προτάσεις.

Όπως γνωρίζετε, τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας επιδιώκουν την άμεση τοποθέτηση στην αγορά εργασίας ανέργων για την υλοποίηση δράσεων και έργων συλλογικού σκοπού και ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων-ανέργων, στην πλήρη εφαρμογή των προγραμμάτων, εκτιμάται στις 55.000.

Για κάθε ωφελούμενο-άνεργο προβλέπεται η απασχόληση έως 5 μήνες ετησίως με την καταβολή μηνιαίου επιδόματος κοινωφελούς εργασίας που ^Ήορζί να φτάσει μέχρι το ύψος του βασικού μισθού και με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

Η επιλογή των ωφελούμενων-ανέργων θα γίνεται από τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους, με αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης και με πλήρη διαφάνεια και ανάρτηση των ονομάτων όσων επιλεγούν στο διαδίκτυο.

Η αρχική χρηματοδότηση του προγράμματος από το Ε.Π. ((Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠΑΝΑΔ) του ΕΣΠΑ 2007-2013 ανέρχεται στο ποσό των 180 εκατ. ευρώ με στόχο να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ.

Προηγούμενο άρθρο Ο Καρδιτσιώτης Θεολόγης Ευάγγελος στην Εθνική Ομάδα Ιππικής Αντοχής
Επόμενο άρθρο Ο E.O.Σ.Κ οργανώνει βάρδιες εθελοντών πυροφυλάκων