11Η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας: Ρεκόρ εκθετών και επισκεπτών στη φετινή διοργάνωση


 Ρεκόρ εκθετών και επισκεπτών σημείωσε η 11η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας που πραγματοποιήθηκε από 22 έως 25 Σεπτέμβρη.

Τόσο η Εκθεσιακή αγορά βιολογικών προϊόντων, χειροτεχνίας και υλικού οικολογικών δραστηριοτήτων που έλαβε χώρα στο άλσος του Παυσιλύπου, όσο και οι παράλληλες εκδηλώσεις, που οργανώθηκαν κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου και όλοι, μικροί και μεγάλοι, αποκόμισαν από κάτι σημαντικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βιοκαλλιεργητές που συμμετείχαν στην Εκθεσιακή Αγορά  με περίπτερο,  ξεπέρασαν τους 50. Άνθρωποι από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Εύβοια, τη Νάουσα, την Καλαμάτα, τη Σπάρτη, τη Βέροια, τη Δράμα, την Ηλεία, την Κατερίνη, την Αργολίδα, το Κιλκίς, το Ναύπλιο, αλλά και από το Βόλο, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα έφεραν το κοινό σε επαφή με τα προϊόντα τους, το ενημέρωσαν για την αξία και τη διαφορά της βιολογικής καλλιέργειας έναντι της συμβατικής και του έδειξαν έναν άλλο τρόπο ζωής, έναν τρόπο που δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία μας, αλλά και στο ίδιο το περιβάλλον.

Και αυτός ακριβώς είναι και ο βασικός στόχος της Οικολογικής Γιορτής που οργανώνεται από την ΟικόΣφαιρα α.μ.κ.ε. με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, την ΑΝ.ΚΑ. ΑΕ, το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων,  το Γεωπονικό  Σύλλογο και το Σύλλογο Φίλων Φυσικής Διαβίωσης και Υγιεινής Διατροφής.

Τα εγκαίνια έγιναν την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη, και ώρα 8.30 μμ, από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό οποίος έστειλε το δικό μήνυμα για μια άλλη στάση ζωής, πιο υγιεινή και πιο ανθρώπινη. Από την πρώτη κιόλας βραδιά οι επισκέπτες ήταν χιλιάδες και όλοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο της διοργάνωσης και το ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Το πρωί της Παρασκευής 23 Σεπτέμβρη ακολούθησε, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο, ημερίδα με θέμα την «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» στην οποία και ήταν αφιερωμένη η φετινή διοργάνωση.

Καταξιωμένοι επιστήμονες ανέλυσαν μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα όπως «Η περιβαλλοντική εκπαίδευση σήμερα: στο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο, στην κοινωνία», «Προτάσεις για το θεματικό περιεχόμενο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Α ΄ θμια και Β ΄ θμια Εκπ/ση» και πολλά – πολλά άλλα. Την  ημερίδα παρακολούθησαν και αρκετοί μαθητές.

Όλες αυτές τις ημέρες (από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή) δεν έλειψαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις όπως ανοιχτές ομιλίες, εργαστήρια, θεατρικά δρώμενα, κουκλοθέατρο για τα παιδιά, καλλιτεχνικά μουσικά προγράμματα και άλλα.

Πιο αναλυτικά, το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την ενδιαφέρουσα ομιλία του Συντονιστή του δικτύου ΠΕΛΙΤΙ κ. Παναγιώτη  Σαϊνατούδη με θέμα «Συλλογή και διατήρηση ντόπιων ποικιλιών», ο οποίος σε άλλη στιγμή παρασκεύασε και σπιτική μερέντα, τυρί με λεμόνι και αλάτι από 14 βότανα, την «Παρασκευή καλλυντικού λαδιού (αντιμετώπιση κυτταρίτιδας) από το εργαστήριο Μπόρλα Ε. – Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Ιτάμου καθώς επίσης και μία επίδειξη κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος από την κ. Λίτσα Αντωνίου.

Παράλληλα, έγιναν και οι εξής ομιλίες :

> «Οικοκοινότητες : μελλοντικό μοντέλο διαβίωσης», από τον Καγιά Σωτήρη, συντονιστή του Συλλόγου ΙΑΣΩ Βόλου

 > «Κοινωνικοί – Βιολογικοί κήποι», από το γεωπόνο κ. Βασιλάκο Σωκράτη

> «Ανταλλακτική Οικονομία», από τους κ. Χατζή Γιάννη και Γρηγορίου Γιάννη

> «Αμπέλι, κρασί, τσίπουρο, μουσταλευριά, ριτζέλια : Η τεχνική και τα μυστικά τους», από τον κ. Λιάππα Θανάση, Γεωπόνο τεχνολογίας τροφίμων και ποτών

 > «Ενεργοί – Αποτελεσματικοί μικροοργανισμοί : θαυματουργά αποτελέσματα σε φυτά, ζώα, σπίτι, περιβάλλον κ.α.» από τους κ. Βασιλάκο Σωκρ. και  Δημόπουλο Αγγ.

 «Βότανα – το φυσικό φαρμακείο του σπιτιού», από τον κ. Σπυρίδη Αναστ., σύμβουλο ορθομοριακής διατροφής – φυσιογνώστη

Από την πλευρά τους, οι μικροί μας φίλοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οικολογικό θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου» το οποίο επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός κ. Αλιβάνογλου Καλλιόπη, κουκλοθέατρο με θέμα  «Η αλεπού και τα σταφύλια» από την «3λαλούν» και εκδήλωση με θέμα «Τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν για το περιβάλλον» με την επιμέλεια της περιβαλλοντολόγου κ. Α. Μαρκαντώνη.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκε Έκθεση Φωτογραφίας από τη ΛΕΦΚΚ, ενώ υπήρξε και προβολή φωτογραφιών από τα μέλη της στο Παυσίλυπο. Η Λέσχη Κινηματογράφου Καρδίτσας πρόβαλε μία εξίσου σημαντική οικολογική ταινία, ενώ δεν έλλειψαν και τα μουσικά προγράμματα δίνοντας στη διοργάνωση ένα άλλο «χρώμα».

Ήταν ένα πρόγραμμα που «αγκάλιασε» τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες μικρών και μεγάλων και η εντυπωσιακή αυτή συμμετοχή δίνει στην Οργανωτική Επιτροπή το κουράγιο να συνεχίσει ακόμη πιο δυναμικά.

Αξίζει να αναφέρουμε και τη φετινή καινοτομία των πρόδρομων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στους Σοφάδες, τον Παλαμά και το Φανάρι στις 3, στις 10 και στις 17 Σεπτέμβρη 2011 αντίστοιχα.

Τελικά μπορούμε ανεπιφύλακτα να πούμε ότι η δυναμική της Οικολογικής Γιορτής ξεπέρασε της δυνατότητές της  σε έμψυχο υλικό αλλά κυρίως σε υποδομές και υλικά. Το γεγονός αυτό που εντοπίστηκε από την Οργανωτική Επιτροπή, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για την 12η γιορτή.

Χορηγοί – Υποστηρικτές

Η όλη διοργάνωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη οικονομική βοήθεια των χορηγών και των υποστηρικτών της οι οποίοι είναι:

Μεγάλοι χορηγοί  :

>Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

> Δήμος Καρδίτσας

Χορηγοί :

> Εκτυπωτική Καρδίτσας ΤΣΙΑΜΑΝΤΑΣ-ΧΑΡΙΣΗΣ-ΠΑΠΠΑΣ

> NaturAM και ΣΙΑ ΕΕ Εμπόριο Βιολογικών Προϊόντων – Αποτελεσματικών Μικροοργανισμών (Α.Μ.) Καλαμάτα

Υποστηρικτές :

> Βιολογικοί αμπελώνες Λιάππα (Μουζάκι) – Οινοποιεία Ποτοποιεία

 > Βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου (Σπάρτη) – ελιές – λάδι – σαπούνια κλπ

> Σφαγεία ΙΑΣΩΝ – Διδάγγελος – Άγιος Βησσάριος Καρδίτσας

Ακόμα κατά την διάρκεια του 4/ημέρου, αρκετοί των εκθετών πρόσφεραν στην Γιορτή  κάτι από τα προϊόντα τους.

Η Οργανωτική Επιτροπή τους ευχαριστεί όλους θερμά. Απευθύνει δε ξεχωριστές ευχαριστίες σε όλους όσους προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Ανανεώνει, τέλος, το «ραντεβού» της μαζί σας για του χρόνου, στη 12η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας, που θα πραγματοποιηθεί κάπου το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη 2012 αμέσως μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσ/νίκης.

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Δημαρχείο Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Δωρεάν τεστ ΠΑΠ - Από το Δήμο Μουζακίου και το Κέντρο Υγείας Μουζακίου σ’ όλες τις γυναίκες