14ο διεθνές παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών


  Η διοργάνωση του 14ου Διεθνές Παιδικού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, για παιδιά ηλικίας 10-16 ετών αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που έγινε θεσμός για την πόλη και το νομό μας. Θα διεξαχθεί από τις 24 μέχρι 28  Αυγούστου στην Πλατεία Πλαστήρα και χθες η Οργανωτική Επιτροπή παραχώρησε συνέντευξη τύπου, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και το πρόγραμμα.

Η πραγματοποίηση του δίνει την δυνατότητα και την ευκαιρία σε παιδιά από διάφορα μέρη του κόσμου να συναντηθούν και να παρουσιάσουν στους δημότες της όμορφης και φιλόξενης πόλης μας, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των χωρών τους και με την γνωριμία τους να αποτελέσουν τη γέφυρα φιλίας μεταξύ των λαών.

 Η διοργάνωση αυτή αποτελεί την καλύτερη επένδυση για τα παιδιά, τα οποία αποτελούν  τη μεγάλη ελπίδα κάθε έθνους και τα οποία θα είναι άξιοι συνεχιστές της λαϊκής παράδοσης.

Στο φετινό φεστιβάλ θα λάβουν μέρος 4 ξένα χορευτικά από την  Ιταλία, την Ρουμανία την Τσεχία και την Τουρκία, καθώς και 4 ελληνικά από την Κομοτηνή, την Ελασσόνα, την ένωση ποντίων Ελασσόνας, τον Ελαιώνα Φωκίδας και από την Καρδίτσα η Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών Μελετών «Ν. Πλαστήρας».

Ο κ. Βότσης

Ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Βότσης, ανέφερε: «Εκπροσωπώντας τον κ. Δήμαρχο που δεν μπορεί να παραβρεθεί στη σημερινή μας συνάντηση, θέλω να τονίσω ότι ως Δήμος Καρδίτσας  νοιώθουμε ιδιαίτερη χαρά που και φέτος θα υποδεχθούμε στη φιλόξενη πόλη μας τα παιδικά χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα συμμετάσχουν στο 14ο Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργανώνει ο Δήμος Καρδίτσας και το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο.

Πρόκειται όπως γνωρίζετε για έναν θεσμό, ο οποίος χρόνο με το χρόνο γίνεται καλύτερος με τη θερμή υποστήριξη των Καρδιτσιωτών που αγαπούν την παράδοση και υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια για τη διαφύλαξή της.

Ο Δήμος Καρδίτσας είναι σταθερά προσανατολισμένος στην διοργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων, οι οποίες προάγουν τον πολιτισμό, ενισχύουν τους δεσμούς φιλίας των λαών και προσθέτουν κύρος στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή μας.

Το Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών αποτελεί μια εκδήλωση που ανταποκρίνεται πλήρως σ’ αυτούς τους στόχους, γι’ αυτό και αποτελεί κορυφαία εκδήλωση για το Δήμο μας.

Αυτά τα παιδιά που πλαισιώνουν τους πολιτιστικούς συλλόγους αποτελούν τη μεγάλη ελπίδα μας, καθώς  θα αποτελέσουν τους συνεχιστές των παραδόσεων και των εθίμων, σε μια εποχή που η ιστορική συνείδηση και η πολιτισμική αναφορά δοκιμάζονται σε μεγάλο βαθμό.

Εύχομαι στα φιλοξενούμενα συγκροτήματα καλή διαμονή και καλή επιτυχία στη συμμετοχή τους και καλώ τους Καρδιτσιώτες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και να ανταμείψουν με το θερμό χειροκρότημά τους τα παιδιά για την προσπάθειά τους».

Η κ. Παπανικολάου  

Η Πρόεδρος της ΕΠΣΚ και μέλος του Δ.Σ. του Λαογραφικού Μουσείου Καρδίτσας κ. Παπανικολάου, ανέφερε: «Σε μια εποχή  υποκουλτούρας και καταναλωτισμού έχουμε το προνόμοιο να απολαμβάνουμε για μια ακόμη χρονιά το παιδικό φεστιβάλ του Δήμου Καρδίτσας, τον καταξιωμένο αυτό θεσμό προβολής της λαϊκής μας κληρονομιάς. Μέσα από τις εκδηλώσεις του ο λαός της Καρδίτσας και κυρίως τα παιδιά  έχουν την ευκαιρία και την δυνατότητα να αναβαπτισθούν εθνικά και πολιτιστικά.

Ο πολιτισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο που όλοι έχουμε χρέος να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε.

Είναι η εθνική μας ταυτότητα που μας επιτρέπει να κρατήσουμε την ιδιαιτερότητά μας και να μην αφομοιωθούμε από τα ξενόφερτα στοιχεία, που συμβάλουν με ποικίλες μορφές στην ζωή μας.

Το παιδικό φεστιβάλ αποτελεί πλέον κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της περιοχής μας, έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχυ και έχει κερδίσει επάξια την θέση αυτή.

Η ΕΠΣ θεωρεί χρέος της να προβάλλει αξίες του παρελθόντος να συμβάλει στην διατήρηση της παράδοσης, αλλά και στην υγιή και επικοδομητική ψυχαγωγία των παιδιών, προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης.

Ευελπιστώ και φέτος η οργανωτική επιτροπή θα μας προσφέρει μια πανδαισία ηχητικών και χρωματικών συνδυασμών, μια άψογη έκφανση και αναβίωση της φολκλορικής δημιουργίας. Ας αποτελέσουν μια αχτίδα φωτός μέσα στο σκοτάδι της βίας και ας μεταφέρουν το μήνυμα της φιλίας και της συνεργασίας μέσα από τον πολιτισμό και την αδελφοσύνη των λαών. Ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα, η καρδιά της ελλάδας η Καρδίτσα γνωρίζει αυτό πολύ καλά και εξακολουθεί να παράγει πολιτισμό.

Ευχαριστώ τον Δήμαρχο της πόλης μας κο Δομήνικο Βερίλλη για την εμπιστοσύνη του με την υπόσχεση να φανώ αντάξια των προσδοκιών του

Καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις και με καλούς οιωνούς για το μέλλον».

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει την Δευτέρα μια προ-φεστιβαλική εκδήλωση για τα μικρά παιδιά της πόλης μας με ταχυδακτυλουργούς, ζογκλέρ και κλόουν από το «πολυθέαμα» στην πλατεία Πλαστήρα και στη συνέχεια τα ξένα χορευτικά συγκροτήματα θα εμφανιστούν στο Δήμο Φύλλου στις εκεί προγραμματισμένες εκδηλώσεις .

Επίσης την Τρίτη το πρωί  θα γίνει στο Κινηματοθέατρο η  υποδοχή των ξένων συγκροτημάτων από τις αρχές του τόπου.

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα ξεναγηθούν στην πόλη της Καρδίτσας, την λίμνη Πλαστήρα, και τα Μετέωρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 24-08-2009

Προ- φεστιβαλική εκδήλωση αφιερωμένη  στα παιδιά της πόλης μας με το «πολυθέαμα», το οποίο θα μας παρουσιάσει ταχυδακτυλουργούς, ζογκλέρ και  κλόουν.

Το  βράδυ θα εμφανιστούν στο Δήμο Φύλλου τα χορευτικά συγκροτήματα της Τσεχίας και της Τουρκίας.

ΤΡΙΤΗ 25-08-2009

Χορευτικό συγκρότημα «Μαίρη Ιωαννίδου» Δήμος Καρδίτσας

Χορευτικό συγκρότημα «Fethiye Gazi Ilkogretim Okulu» Τουρκίας

Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου Νομού Ροδόπης

Χορευτικό συγκρότημα «Balada» Ρουμανίας

Χορευτικό συγκρότημα «U Casteddu» Ιταλίας

Χορευτικό συγκρότημα «Κlobucanek» Τσεχίας

ΤΕΤΑΡΤΗ 26-08-2009

Χορευτικό συγκρότημα «Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία» Ελασσόνας

Χορευτικό συγκρότημα « Ένωση Ποντίων» Ελασσόνας

Χορευτικό συγκρότημα «U Casteddu» Ιταλίας

Χορευτικό συγκρότημα «Βalada» Ρουμανίας

ΠΕΜΠΤΗ 27-08-2009

Χορευτικό συγκρότημα «Μαίρη Ιωαννίδου» Δήμος Καρδίτσας

Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαίωνας Νομού  Φωκίδος

Λαογραφική Εταιρία Μουσικών & Χορευτικών Μελετών «Ν. Πλαστήρας» Καρδίτσα

Χορευτικό συγκρότημα «Klobucanek» Τσεχίας

Χορευτικό συγκρότημα «Fethiye Gazi Ilkogretim Okulu» Τουρκίας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-08-2009

Χορευτικό συγκρότημα «Κlobucanek» Τσεχίας

Χορευτικό συγκρότημα «U Casteddu» Ιταλίας

Χορευτικό συγκρότημα «Βalada» Ρουμανίας

Χορευτικό συγκρότημα «Fethiye Gazi Ilkogretim Okulu» Τουρκίας

Χορευτικό συγκρότημα «Μαίρη Ιωαννίδου» Δήμος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Απονομή πτυχίων και διακριτικών σε 160 Στρατονόμους
Επόμενο άρθρο Περιοδεία του Νομάρχη σε Καρίτσα, Μπελοκομίτη και Νεοχώρι