Ειδήσεις

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Καρδίτσα


 Τη διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Καρδίτσα ανακοίνωσε, το μεσημέρι της Τετάρτης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 8 Δεκεμβρίου στη λίμνη Πλαστήρα και αποτελεί μεγάλο εγχείρημα για τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θωμάς Σίμος, ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Παπούλιας, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Βασίλης Γκιζλής και ο Πρόεδρος Συλλόγου Γενικών Οικογενειακών Γιατρών Νομού Καρδίτσας Ιωάννης Χατζούλης.

Ακολουθούν σημεία από τις τοποθετήσεις τους:

Θωμάς Σίμος

Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας αλλά και για τον Νομό μας καθώς ανακοινώνουμε το πρώτο Ιατρικό ‘’Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας’’ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5-8/12/2024 στην πανέμορφη λίμνη Πλαστήρα.

Πρωτοπόροι για ακόμη μία φορά και μετά την ομάδα διαχείρισης καταστροφών – TASKFORCE είμαστε ο πρώτος Ιατρικός Σύλλογος στην Ελλάδα που τολμάει και διοργανώνει Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα στη σύγχρονη ιστορία του Συλλόγου μας. Όλο αυτό το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να γίνει εφικτό χωρίς την πολύτιμη συνεργασία και συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Γενικών οικογενειακών Ιατρών Καρδίτσας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρό τους κ. Ιωάννη Χατζούλη,  που βρίσκεται μαζί μας, όπως και να εκφράσω τον θαυμασμό μου και την ευχαριστία μου για την τεράστια προσπάθεια της οργανωτικής επιτροπής που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό το συνέδριο. Για 4 ημέρες στην λίμνη Πλαστήρα θα παρευρεθούν Πανευρωπαϊκού κύρους συνάδελφοι ομιλητές, δεκάδες καθηγητές πανεπιστημίων από όλη την Ελλάδα όπως επίσης και εκατοντάδες ιατροί επισκέπτες που πέρα από την παρουσία τους στις εργασίες του συνεδρίου θα θαυμάσουν και τις ομορφιές του τόπου μας.

 

Δημήτρης Παπούλιας

Σήμερα όπως ειπώθηκε είναι μια μεγάλη ημέρα για τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας αλλά και για την περιοχή μας καθώς ανακοινώσαμε το πρώτο Ιατρικό ‘’Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας’’ το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως και τις 8 Δεκεμβρίου 2024 στην πανέμορφη, μαγευτική και γεμάτη αξιοθέατα, λίμνη Πλαστήρα.

Το Συνέδριο είναι ένα σημαντικό γεγονός και  πέρα από το  επιστημονικό ενδιαφέρον, για το επιστημονικό πεδίο θα σας μιλήσει αναλυτικά ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου κ. Βασίλης Γκιζλής, ως Σύλλογος  φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός και να αφήνει κάθε φορά μεγάλο αναπτυξιακό αποτύπωμα και πολλά οικονομικά οφέλη στην πολύπαθη περιοχή μας, που έχει ανάγκη τις εξωστρεφείς δράσεις, ιδιαίτερα στην σημερινή πραγματικότητα.

 

Βασίλης Γκιζλής

Το συνέδριο που οραματιστήκαμε και σχεδιάζουμε απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Π.Φ.Υ.. Γνωρίζετε νομίζω όλοι την σημασία που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια από την πολιτεία στην ανασυγκρότηση της ΠΦΥ στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας επιτέλους τη θεμελιώδη σημασία που έχει στην ύπαρξη ενός βιώσιμου συστήματος υγείας στη χώρα μας και στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Σε αυτό το νέο τοπίο λοιπόν που διαμορφώνεται, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και απόκτηση νέων, επικαιροποιημένων γνώσεων και δεξιοτήτων των γιατρών αλλά και όλων των  επαγγελματιών που εργάζονται στην ΠΦΥ είναι επιτακτική ανάγκη.

Η θεματολογία του Συνεδρίου καλύπτει όλη το φάσμα της ΠΦΥ από την πρόληψη, τη διάγνωση και τη διαχείριση των συχνότερων νοσημάτων (ΑΥ, ΣΔ2, δυσλιπιδαιμία κ.α.) που απαντώνται στην Πρωτοβάθμια ως και το κομμάτι της αποκατάστασης των ασθενών. Φυσικά μεγάλο κομμάτι του Συνεδρίου είναι αφιερωμένο στην επείγουσα Ιατρική ενώ εμβαθύνουμε και σε ειδικές ομάδες ασθενών όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, μιας η Γενική Ιατρική παραδοσιακά διαχειρίζεται τα άτομα από την κούνια ως την κουνιστή πολυθρόνα.  Περιλαμβάνει όμως και πρωτότυπα θέματα αιχμής που σπάνια τα συζητάμε σε επιστημονικές συναντήσεις της Π.Φ.Υ.. Όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη και οι δυνητικές εφαρμογές της, η Ιατρική ευθύνη και οι νομικές επεκτάσεις της άσκησης της Ιατρικής, η διαχείριση του πόνου – του πιο κοινού συμπτώματος στην Πρωτοβάθμια, αλλά και η Ιατρική των καταστροφών που μας αφορά ιδιαίτερα στην περιοχή μας.

Στόχος μας είναι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου να μην έχουμε μια στείρα παράθεση πληροφοριών αλλά μια γόνιμη & διαδραστική εκπαιδευτική διαδικασία. Γι’ αυτό πέρα από τις διαλέξεις και τις στρογγυλές τράπεζες το πρόγραμμα περιλαμβάνει και handson κλινικά φροντιστήρια με τη χρήση όπου είναι απαραίτητο σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού και προπλασμάτων. Επίσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και πιστοποιημένο σεμινάριο βασικής υποστήριξης της ζωής και χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (BLS – AED) στο οποίο πέραν των συνέδρων μπορούν να συμμετέχουν και τα συνοδά μέλη τους.

Την πλούσια αυτή θεματολογία θα υποστηρίξουν με την παρουσία τους εμπειρότατοι ομιλητές που θα κοσμήσουν πραγματικά το συνέδριο. Πρόκειται για σεβαστούς Πανεπιστημιακούς δασκάλους από τις περισσότερες Ιατρικές σχολές της χώρας με διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο (Κ. Κωστίκας, Ε. Πικουλής, Ν. Παπάνας, Ε. Αρναούτογλουκ.α), για εξαίρετους κλινικούς γιατρούς είτε του ΕΣΥ είτε του ιδιωτικού τομέα, αυθεντίες στο γνωστικό τους αντικείμενο (Α. Μελιδώνης, Α. Μαριόλης), αλλά και κάποιους επιστήμονες υγείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Καρδίτσας με πλούσια εκπαιδευτική δράση και εμπειρία.

 

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία η διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΒΘΣΕ με θέμα: ESG κριτήρια και πλατφόρμα Synesgy
Επόμενο άρθρο Οι Καρδιτσιώτες απήργησαν για εργασιακά και ακρίβεια