Ειδήσεις

Οι Καρδιτσιώτες απήργησαν για εργασιακά και ακρίβεια


Μαζικά απήργησαν την Τετάρτη οι Καρδιτσιώτες συμμετέχοντας στην 24ωρη γενική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ με κύρια αιτήματα αυτά που αφορούν στα εργασιακά και την ακρίβεια. Στις 11:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης και ακολούθησε πορεία μέχρι την Εφορία όπου οι συμμετέχοντες έκαψαν τα ΄΄ραβασάκια΄΄ του ΕΝΦΙΑ που έφθασαν σε πλημμυροπαθείς του Νομού.

Όπως τονίζει το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας τον άθλιο μνημονιακό νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε για άλλη μια χρόνια την απαράδεκτη πολιτική της απόφαση να κρατήσει τον κατώτερο ονομαστικό μεικτό μισθό καθηλωμένο στα 830€, επιβάλλοντας με το έτσι θέλω στην πλειοψηφία των εργαζομένων να ζουν με 706€ καθαρά το μήνα.

Και αυτό όταν τα τελευταία χρόνια το κόστος ζωής έχει διπλασιαστεί. Με τεράστιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, στα έλαια και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα βρεφικά ήδη και στα ήδη προσωπικής υγιεινής, στα ενοίκια και στις δόσεις δανείων, στην ενέργεια και στα καύσιμα, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να έχει καταρρεύσει. Με βάση στοιχεία της EUROSTAT οι Έλληνες έκλεισαν το 2022 με αγοραστική δύναμη 18 ,2% χαμηλότερη από το 2000.

Είναι πρόκληση να ισχυρίζεται ο κύριος Μητσοτάκης ότι «αυτά μπορεί να δώσει η κυβέρνηση» για να μη διαταραχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, όταν τα κέρδη προ φόρων των 500 μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων, το 2022 στη χώρα μας, προσέγγισαν το ιστορικό ρεκόρ των 20 δις. Δίπλα στις δεκάδες νομοθετημένες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και στις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, οι καθηλωμένοι μισθοί παραμένουν ως κύριο στοιχείο αναπαραγωγής της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα ψέματα της κυβέρνησης καταρρέουν μπροστά στην ίδια την πραγματικότητα που ζούμε οι εργαζόμενοι. Οι μισθοί δε φτάνουν για να ζήσουμε οι ίδιοι και οι οικογένειές μας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δε θα αλλάξει τίποτα στη ζωή του 67% των εργαζομένων που ήδη αμείβονται με ονομαστικό μεικτό μισθό ίσο και πάνω από το νέο κατώτερο μισθό (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ). Αυτοί οι εργαζόμενοι δε θα δουν καμία αύξηση στο μισθό και σε κάποιο επίδομα τους.

Οι μισθοί μειώνονται. Ο μέσος πραγματικός μεικτός μισθός όλων των εργαζομένων ήταν τα 1.038,23€ το Φλεβάρη του 2023, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ο μέσος πραγματικός μεικτός μισθός όλων των εργαζομένων ήταν τα 1.417,84€, μειωμένος δηλαδή κατά 26,77% (στοιχεία ΕΦΚΑ).

Αυτό συμβαίνει:

Γιατί με τους αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφίσει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν σχεδόν καταργηθεί οι κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κρατά παγωμένες τις τριετίες για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, κλέβοντας τις τριετίες που δούλεψαν οι εργαζόμενοι την περίοδο 2012- 2023. Έτσι ένας εργαζόμενος που μπήκε στην παράγωγη το 2012, θα πάρει την πρώτη του τριετία το 2027. Και αντί η κυβέρνηση να του δώσει προσαύξηση σήμερα τα 249€ των τριών τριετιών που του κλέβει, που είναι δεδουλευμένα μιας δωδεκαετίας, του δίνει προσαύξηση 83€ ευρώ και αυτά το 2027!

Γιατί το 50% των προσλήψεων που γίνονται τα τελευταία χρόνια είναι μερικής απασχόλησης ή με το καθεστώς άλλων μορφών ελαστικής απασχόλησης.

Γιατί με τον άθλιο νόμο της ΝΔ (Χατζηδάκη) οι εργαζόμενοι δουλεύουν έως και 10 ώρες την εβδομάδα απλήρωτες υπερωρίες.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το 33% των χαμηλόμισθων εργαζομένων να  αναγκάζονται να επιβιώνουν με μισθούς των 400€ και 500€. Έτσι 122.375 συνάδελφοί μας έκαναν και δεύτερη δουλειά το 2023 για να τα βγάλουν πέρα, όταν το 2013 ήταν 36.235 (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ), αύξηση δηλαδή 338%!

Η ακρίβεια στο Θεό

Η ακρίβεια δυναμώνει και σαρώνει τους μισθούς, τις συντάξεις και το λαϊκό εισόδημα. Το εισόδημα δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες σε βασικά είδη, σε τρόφιμα, ρεύμα, σε λογαριασμούς και έξοδα που τρέχουν. Από τη μία οι 500 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα εξασφάλισαν κέρδη 25,1 δισ. ευρώ, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Από την άλλη, οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται με το σταγονόμετρο ενώ την ίδια στιγμή από δεκάδες χώρους δουλειάς έρχονται καταγγελίες για μη αναγνώριση των τριετιών των εργαζομένων.

Αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει μείωση του πραγματικού μισθού (-8%) αν συγκρίνουμε το 1ο τρίμηνο του 2020 με το 2 τρίμηνο του 2023. Ενώ ταυτόχρονα το εισόδημα των εργαζομένων και του λαού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μειώθηκε πάνω από 22%, την περίοδο 2011 – 2019. Εδώ και πάνω από 15 χρόνια η μία μετά την άλλη κυβέρνηση ενισχύει το αντεργατικό οπλοστάσιο με νόμους ενάντια στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενισχύοντας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την εργοδοσία, ανοίγοντας τους το δρόμο για μία σειρά επιπλέον περικοπές».

 

Προηγούμενο άρθρο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Βασίλης Γιαννάκος στο Ηχόραμα 100,8: Τα προβλήματα του ΤΟΕΒ Τιτανίου και το βαμβάκι επί τάπητος