Ειδήσεις

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD


Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD ολοκληρώθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου με την τελετή βράβευσης των ομάδων, που θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου.

Το Φεστιβάλ διοργάνωσε η Καλλιτεχνική Ομάδα «Δρυάδες Εν Πλω», της οποίας ψυχή είναι η κυρία Μαρία Καραπαναγιώτη, και πολλοί εθελοντές, φορείς και παράγοντες που ασχολούνται με την εκπαίδευση, την υποστήριξη και την απασχόληση ατόμων με αναπηρία. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Τουρισμού και της ΕΣΑμεΑ και με την ευγενική υποστήριξη της Π.Ε. Καρδίτσας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του Δήμου Καρδίτσας, του Δήμου Μουζακίου, της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Η διοργάνωση στηρίζεται, επίσης, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Θεσσαλίας.

Στις παραστάσεις του Φεστιβάλ την Παρασκευή 17/5, στο γεμάτο από κόσμο κάθε ηλικίας Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας, παρέστησαν ο κος Γιάννης Μαρίνος, Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η κα Δήμητρα Ριζούλη Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο κος Κωνσταντίνος Παπαλός πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας, ο κος Αριστοτέλης Σπάνιας Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, ο κος Μανώλης Στεργιόπουλος Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, η κα Δώρα Γαρίτου Πρόεδρος του Παραρτήματος Καρδίτσας του Συλλόγου Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια ‘Η Φλόγα’ και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Οι θεατές έμειναν εντυπωσιασμένοι από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των χορογραφιών και χειροκροτούσαν συνεχώς τις προσπάθειες των χορευτών.

Πέρα από τις παραστάσεις, η 7η Διεπιστημονική Ημερίδα Θεραπειών μέσω Τέχνης και τα βιωματικά εργαστήρια, που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του Φεστιβάλ, στέφθηκαν με επιτυχία. Η Ημερίδα έλαβε χώρα στο Παυσίλυπο την Παρασκευή το πρωί και περιλάμβανε εργαστήρια χοροθεραπείας, μουσικοθεραπείας, δραματοθεραπείας και θεραπείας με τη χρήση των εικαστικών τεχνών (π.χ. της ζωγραφικής). Τα εργαστήρια πλαισιώθηκαν από τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ και σε αυτά παρουσιάστηκαν σύγχρονες βιωματικές μέθοδοι και πρακτικές ψυχοθεραπείας από αναγνωρισμένους και καταξιωμένους επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την καθηγήτρια – χοροθεραπεύτρια France Schott Billmann από τη Γαλλία, τη μουσικοθεραπεύτρια κ. Ντόρα Ψαλτοπούλου από τη Θεσσαλονίκη, την ψυχολόγο κ. Αναστασία Βαλσαμοπούλου, επίσης από τη Θεσσαλονίκη, τη χοροθεραπεύτρια κ. Μαρία Καραπαναγιώτη και τον ψυχίατρο κ. Στέλιο Κρασανάκη, από την Αθήνα. Την εισαγωγική επιστημονική εισήγηση στην ημερίδα έκαμε ο καθηγητής Ψυχοπαιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Δημήτρης Γουδήρας, ο οποίος επισήμανε τα σημαντικά θετικά αποτελέσματα που έχει στον ψυχισμό των ατόμων με αναπηρία, την ενίσχυση της αυτοαντίληψης και της αυτοεκτίμησης (του συναισθήματος) η χρήση των Τεχνών στην εκπαίδευση και την ψυχολογική υποστήριξη αυτών των ατόμων.

Προηγούμενο άρθρο Βασίλης Τσιάκος: Με οργανωμένη και συστηματική δουλειά θα αλλάξουμε το Δήμο μας
Επόμενο άρθρο Ο κ. Αλεξάκος καταρρέει και ο «υπασπιστής» του τον στηρίζει