23η Γιορτή Τέχνης και Πολιτισμού «Η Πόλη στα παιδιά»


Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή παιδιών πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα η 23η Γιορτή Τέχνης και Πολιτισμού «Η Πόλη στα Παιδιά».Τις εκδηλώσεις οργάνωσε ο Δήμος Καρδίτσας και οι Παιδικές Βιβλιοθήκες και συμμετείχαν τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου: Εργαστήρια Τέχνης,   Θεοδωρίδειο Κέντρο «Ορίζοντες»,  Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Λ.& Ν. Σακελλαρίου, Κέντρο Γυναικών, Χορευτικό «Μ. Ιωαννίδου» και Δημοτικό Ωδείο.

Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου το πρωί, ένα πανηγύρι χαράς και δημιουργίας στήθηκε στον εσωτερικό χώρο της Δημοτικής Αγοράς και δεκάδες παιδιά από σχολεία της πόλης μας, που με τους δασκάλους τους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, είχαν την ευκαιρία να το απολαύσουν .  

Ο Δήμαρχος κος Δομήνικος Βερίλλης «παρέδωσε» συμβολικά στα παιδιά το κλειδί της πόλης και με τον  πρόεδρο των Παιδικών βιβλιοθηκών κο Θεοφάνη Βότση τους  υποσχέθηκε καλύτερες και αναβαθμισμένες εκδηλώσεις.

Κάθε νομικό πρόσωπο του Δήμου είχε στήσει το δικό του εργαστήρι προσφέροντας στα παιδιά ψυχαγωγία αλλά και εμπειρίες γνωριμίας με ποικίλες δραστηριότητες τέχνης. Τα παιδιά έπαιξαν παραδοσιακά και άλλα παιχνίδια με εμψυχωτές στελέχη του Κέντρου Γυναικών και του Χορευτικού «Μ. Ιωαννίδου. Δημιούργησαν με χρώματα και πηλό, έκαναν κατασκευές με διάφορα υλικά στις γωνιές που είχαν ετοιμάσει τα Εργαστήρια Τέχνης και το Θεοδωρίδειο Κέντρο «Ορίζοντες»,τραγούδησαν και έπαιξαν με τα μουσικά όργανα με τη βοήθεια των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου…. επισκέφτηκαν τον εκπαιδευτικό ιστότοπο για τη ιστορία της Καρδίτσας που επιμελήθηκε το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο «Λ&Ν Σακελλαρίου» και οι «Φίλοι του Μουσείου Της Πόλης».

Οι μικροί μαθητές και οι επισκέπτες ταξίδεψαν στο χρόνο μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την έκθεση παιχνιδιών που επιμελήθηκαν οι Παιδικές Βιβλιοθήκες με τίτλο «Παιχνίδια του χθες και του σήμερα». Μέσα από τέσσερις χρονικές περιόδους: «Το παιχνίδι στην Αρχαία Ελλάδα» «Το παιχνίδι στα χρόνια του παππού και της γιαγιάς»  «Το παιχνίδι του μπαμπά και της μαμάς» αλλά και «Το σύγχρονο παιχνίδι» τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αλλά και να συγκρίνουν τα παιχνίδια που επικράτησαν κάθε εποχή και μαζί  την ιστορία ,τις συνήθειες και την καθημερινότητα  των παιδιών σε κάθε περίοδο… Μέσα από μια ενδιαφέρουσα μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που περιλάμβανε φωτογραφικό υλικό αλλά και αντίγραφα παλιών παιχνιδιών ,οι μικροί  επισκέπτες είδαν πραγματικά τη διαφορά με τα σημερινά παιχνίδια αλλά και τον διαφορετικό τρόπο που έπαιζαν τα παιδιά τότε…Στο τέλος της ξενάγησης συμμετείχαν σε μια ευχάριστη κατασκευή από χαρτί και έντυσαν και αυτά με το δικό τους τρόπο…τους κούκλους και τις κούκλες τους…

Στα παιδιά προσφέρθηκαν νόστιμα εδέσματα ,ευγενική χορηγία των καταστημάτων-βιοτεχνιών: «Βιολάντα», «Διαλεχτό», «Μαντζιάλης», «Σεδίκος»  «Χαντζόπουλος» τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά!

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ,στο Παυσίλυπο, τα παιδιά διασκέδασαν φτιάχνοντας διάφορες μορφές κούκλας με ποικίλα υλικά και τη βοήθεια της ομάδας κουκλοθεάτρου «Τιριτόμπα». Στη συνέχεια τα παιδιά μάγεψε κυριολεκτικά η καταπληκτική ηθοποιός κουκλοθεάτρου Σοφία Φουντζοπούλου με την παράσταση «Τοσοδούλα».

Η ιδιαιτερότητα της παράστασης με τις μεγάλες κούκλες και την ηθοποιό  να εμφανίζεται στη σκηνή μαζί με τις ξεχωριστές κούκλες της καθήλωσε τους  μικρούς θεατές ….

Περιμένουμε όλοι με ενδιαφέρον  το πρώτο Μουσείο Κούκλας που θα εγκαινιάσει ο Δήμος Λάρισας σε λίγες μέρες και θα περιλαμβάνει εκθέματα 20 και πλέον χρόνων δουλειάς και καλλιτεχνικής προσφοράς του κουκλοθίασου «Τιριτόμπα»

Άλλη μια γιορτή τέχνης και πολιτισμού «Η Πόλη στα Παιδιά»ολοκληρώθηκε, με την υπόσχεση ότι  ο Δήμος Καρδίτσας θα συνεχίσει να έχει στις προτεραιότητές του το παιδί και την ποιότητα ζωής του στην πόλη. 

Προηγούμενο άρθρο 21 Οκτώβρη: Μέρα Πανεκπαιδευτικής δράσης για την Παιδεία
Επόμενο άρθρο Εθελοντική αιμοδοσία με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών