26 Ιούνη: Μια ξεχωριστή ημέρα για την Πρόληψη των Εξαρτήσεων στο ν. Καρδίτσας


26η Ιούνη: Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών. Για μας τους εργαζόμενους του Κέντρου Πρόληψης είναι μια συνηθισμένη μέρα μιας και σε καθημερινή βάση ασχολούμαστε με το κομμάτι των Εξαρτήσεων και δεν νιώθουμε την ανάγκη να το … «γιορτάσουμε».

Εξάλλου οι τεράστιες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που ζούμε  είναι τέτοιες που πολλές φορές οι λέξεις δεν είναι αρκετές για να εκφράσουν αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας.

Η αγωνία, ο φόβος και η αναστάτωση είναι πλέον κομμάτια της καθημερινότητάς μας και τα βιώνουμε τόσο εμείς ως εργαζόμενοι στον τομέα της Πρόληψης όσο και οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις δράσεις μας.

Τo Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας , δραστηριοποιείται στην τοπική κοινωνία από το 1996, υπηρετώντας επί 17 χρόνια τους σκοπούς και τους στόχους της Πρωτογενούς Πρόληψης.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αύξηση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, της βίας ( ενδοσχολικής και μη ), της κατάχρησης ουσιών ( νόμιμων και παράνομων ), της υπερβολικής ενασχόλησης με το διαδίκτυο ( με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την ψυχική υγεία των παιδιών ).

Ο ρόλος λοιπόν των Κέντρων Πρόληψης σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός. Κι αυτό γιατί αποτελούν τις μοναδικές ίσως δομές που απευθύνονται στον υγιή πληθυσμό ( παιδιά σχολικής – εφηβικής ηλικίας, γονείς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης ) προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες.

Ωστόσο η συγκεκριμένη ημερομηνία η 26 Ιούνη έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για μας, τα επιστημονικά στελέχη της «Πρότασης Κοινωνικής Παρέμβασης», καθώς την έχουμε συνδέσει με την ολοκλήρωση των δράσεών μας για την περίοδο 2013 – 2014.

Έτσι λοιπόν, παρά τα χρόνια θεσμικά προβλήματα που ταλανίζουν τα Κέντρα Πρόληψης, παρόλο που παραμένουμε απλήρωτοι για μήνες, παρ’ όλες τις δυσκολίες που βιώνουμε, η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας, έδειξε τρομερές αντοχές και κλείσαμε ένα πλούσιο σε έργο έτος.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

– Επικυρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά το καινοτόμο πανελλαδικά ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, με εταίρους την «Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης» και το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

– Συμμετείχαμε  στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό, στα πλαίσια του Δικτύου Πρόληψης στη Σχολική Κοινότητα. Θέμα εισήγησης «Προσεγγίζοντας τη σχολική βία και τον εκφοβισμό, μέσα από τα μάτια της Πρόληψης»

– Ολοκλήρωσαν την τρίμηνη βιωματικού τύπου εκπαίδευσή τους, πέντε (5) ομάδες εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Δυναμική της Ομάδας Τάξης».

– Ολοκλήρωσαν τον 2ο κύκλο βιωματικού τύπου εκπαίδευσης οι παιδαγωγοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχολείων της περιοχής με θέμα: «Σύγχρονοι Παιδαγωγικοί Προβληματισμοί».

Ολοκλήρωσαν τον 2ο κύκλο βιωματικής εκπαίδευσης οι γονείς που είχαν παρακολουθήσει ήδη τις «Τεχνικές επικοινωνίας» στο θέμα «Προσωπική Ανάπτυξη – Επικοινωνία».

Ολοκλήρωσαν την τρίμηνη βιωματικού τύπου εκπαίδευσης οι γονείς του Δήμου Παλαμά. Η ομάδα προέκυψε από την συνεργασία μας με τον Σύλλογο Γυναικών Παλαμά, με θέμα: «Αυτογνωσία».

Ολοκλήρωσαν την τρίμηνη βιωματικού τύπου εκπαίδευση γονείς της πόλης με θέμα: «Οι δυνατότητές μας στην κρίση: Αξιοποιώντας τα θετικά της επικοινωνίας».

Πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά, με την εξαιρετική συνεργασία του Δ/ντή και του συλλόγου εκπαιδευτικών, σχολική παρέμβαση σε εφήβους μαθητές 3ης Λυκείου του Σχολείου Προαστίου με θέμα «Διαχείριση Άγχους».

– Συμμετείχαμε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας με θέμα εισήγησης: «Ο ρόλος της Πρόληψης στη νέα κοινωνική πραγματικότητα» .

– Σε συνεργασία με την Δ/νση και τον σύλλογο εκπαιδευτικών Γυμνασίου-Λυκειακών τάξεων Μητρόπολης, έγινε παρουσίαση του θέματος: «Επιθετικότητα στο σχολικό πλαίσιο» σε μικτό ακροατήριο και συζήτηση με χρήσιμα συμπεράσματα.

– Σε συνεργασία με την Δ/ση και τον σύλλογο γονέων Κηδεμόνων 4ου Λυκείου Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε ομιλία / συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος του γονιού στη νέα κοινωνική πραγματικότητα» .

– Κρατήσαμε ενεργή και ενημερωμένη την Ιστοσελίδα μας

– Ολοκληρώσαμε τις δυο εξαμηνιαίες εκδόσεις του ηλεκτρονικού περιοδικού μας «ΚΟΧΛΙΑΣ»

Παράλληλα:

– Συμπολίτες μας που αντιμετώπιζαν πρόβλημα εξάρτησης αλλά και μέλη των οικογενειών τους, απευθύνθηκαν στο Κέντρο Πρόληψης και μετά από 1-2 συνεδρίες ατομικής συμβουλευτικής παραπέμφθηκαν στο αντίστοιχο θεραπευτικό πλαίσιο.

– Άτομα με δυσλειτουργικές σχέσεις τα οποία είτε αντιμετωπίστηκαν με 2- 3 συναντήσεις ατομικής συμβουλευτικής εντός του Κέντρου Πρόληψης, είτε εντάχθηκαν σε κάποια από τις ομάδες του Κέντρου, είτε παραπέμφθηκαν σε άλλες δομές.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μας εμπιστεύτηκαν…

Ενώ όμως έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση που διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης (συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, της ΚΕΔΕ, του ΟΚΑΝΑ , της ΕΕΤΑΑ ΑΕ και του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης), το Υπουργείο Εσωτερικών δεν προχωράει στην εκταμίευση των χρημάτων ……

Σ΄ αυτές λοιπόν τις δύσκολες συνθήκες, εμείς ως εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης, εξακολουθούμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη που απορρέει από το ρόλο μας και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα, γιατί θεωρούμε ότι οφείλουμε να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο τον υγιή ιστό της κοινωνίας μας που είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, μέσω σας στήριξης των σημαντικών ανθρώπων που βρίσκονται γύρω τους.

Το ίδιο θεωρούμε ότι επιβάλλεται να κάνουν και όλοι οι  εμπλεκόμενοι με τα Κέντρα Πρόληψης, από τα Διοικητικά Συμβούλια και τους  τοπικούς και περιφερειακούς μας άρχοντες μέχρι τα αρμόδια Υπουργεία. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε τέτοιες περιόδους η στήριξη δομών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν αποτελεί μονόδρομο αλλά και υποχρέωση απέναντι στους χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν την ανάγκη των υπηρεσιών μας.

 

Τέλος αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, τους πολίτες του νομού Καρδίτσας ,που σε πείσμα των καιρών και της γενικότερης απαισιοδοξίας που υπάρχει, μας στήριξαν εμπράκτως είτε με τη συμμετοχή τους στις ομάδες εκπαίδευσης του Κέντρου Πρόληψης, είτε με την υπογραφή ψηφισμάτων στήριξης του Κέντρου Πρόληψης. Το ενδιαφέρον τους μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε το δύσκολο αγώνα μας.

 

 

Εκ μέρους της Επιστημονικής ομάδας

Αλογάριαστου Βούλα, Επιστημονικά Υπεύθυνη

του Κέντρου Πρόληψης

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αυλαία για την 47η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώνεται σύντομα η κατασκευή νέας στέγης στο κλειστό γυμναστήριο Μουζακίου