Ειδήσεις

2η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής για νέους


To 2022 ξεκίνησε ένας νέος διεθνής μαθητικός διαγωνισμός για μαθητές Γυμνασίου, που προάγει την αριστεία στην επιστήμη της Αστρονομίας-Αστροφυσικής. Αν πριν ένα χρόνο, που δεχτήκαμε να διοργανώσουμε την 2η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής Νέων, μας έλεγαν ότι μετά από 365 ημέρες θα άνοιγαν οι ουρανοί και θα έριχνε μέσα σε διάστημα 20 ημερών τόσο νερό όσο σε ένα ολόκληρο χρόνο, και θα γινόντουσαν πάρα πολλές καταστροφές στο Βόλο, σίγουρα δεν θα δεχόμασταν να διοργανώσουμε μια τόσο σημαντική Ολυμπιάδα. Και επειδή κάτι τέτοιο δεν πιστεύαμε ότι θα συμβεί, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες να την πραγματοποιήσουμε. Στις αρχές του Σεπτέμβρη όμως τα σύννεφα πυκνώσανε και η θεομηνία έπληξε τον Βόλο και όλη την Θεσσαλία. Έτσι, τελικά βρεθήκαμε στο δίλημμα της αναβολής (ή ακόμη και της ακύρωσης) της Ολυμπιάδας. Παρ’ όλα αυτά, μετά από μερικές ημέρες (που τα πράγματα είχαν αρχίσει να βελτιώνονται) η πλάστιγγα έγειρε στην μεριά του να την κάνουμε… Δεν φανταστήκαμε όμως ποτέ ότι την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στη μέση ακριβώς της Ολυμπιάδας, ο εφιάλτης θα ξαναζωντάνευε με δεύτερη θεομηνία! Παρ’ όλα αυτά, συνεχίσαμε την προσπάθεια μας, και οι ουρανοί άνοιξαν μεν αλλά δεν έριξαν μόνο νερό, αλλά και μετάλλια! Το 10 στα 10 των Ελλήνων μαθητών, με 3 ασημένια και 7 χάλκινα, μας έκαναν να ξεχάσουμε όλη την κούραση της υπερπροσπάθειας για την ολοκλήρωση αυτήςτηςδιοργάνωσης.

Οι μαθητές, Μελίστας Γιώργος από το 1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου, Κουστουμπάρδης Νικόλας από το Πειραματικό Γυμνάσιο Παν. Πατρών και ο Γκίκας Θεόδωρος από το Γυμνάσιο Νέας Καρβάλης Καβάλας απέσπασανασημένιαμετάλλια, ενώ οιΗλιάδης Αλέξανδρος από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση της Αθήνας, Τερζόπουλος Ιωάννης από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, Κουστουμπάρδης Διονύσης από τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη Πατρών, Παντελής Φίλιππος από το Pierce-Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών, Θεοχάρης Αδάμος από το 1ο Γυμνάσιο Φαρσάλων, Τσολάκη Ιωάννα από το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου και Καραγιαννόπουλος Ανδρέας από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων κατέκτησαν χάλκινα μετάλλια.

Της αποστολής ηγήθηκαν οιΧρίστος Ξενάκης, Επίτιμος Σύμβουλος Φυσικών και ο Ολυμπιονίκης του 2010 και 2011,Γιώργος Λιούτας (νυν μεταδιδακτορικός φοιτητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Darmstadt).

Στην2η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής Νέων συμμετείχαν 13 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική, με 53 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα.Η φετινή Ολυμπιάδα είχε μια αύξηση πάνω από 50% σε συμμετοχές, γεγονός που σηματοδοτεί την διαρκώς αυξανόμενη αποδοχή της Ολυμπιάδας Αστρονομίας-Αστροφυσικής Νέων, παρ’ ότι το μάθημα της Αστρονομίας εκλείπει από το εκπαιδευτικό σύστημα της Δευτεροβάθμιας στην πλειονότητα των χωρών του πλανήτη. Ο πρώτος χρυσός μαθητής – από την Ταϊλάνδη – επέλυσετο 98% των θεμάτων, που σημαίνει ότι τα φετινά θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας.

Η προετοιμασία της αποστολής έγινε διαδικτυακά επί 3 μήνες του καλοκαιριού, καθώς και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από μια ομάδα επίλεκτων εκπαιδευτών που έχουν διατελέσει μέλη των Ολυμπιακών Ομάδων Αστρονομίας, έχουν κατακτήσει μετάλλια και είναι φοιτητές τμημάτων Φυσικής της χώρας μας, και είναι οι Βασιλείου Ευτυχία, Ξυλόπορτας Κωνσταντίνος, Μπατσέλα Παναγιώτα, Γιάνι Σπύρος, Πουλτουρτζίδης Θέμης και Γάκης Διονύσης.

Η μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τρεις φάσεις του 28ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Να τονίσουμε ότι το Ίδρυμα John S. Fafalios αναγνωρίζοντας τη σημασία της διοργάνωσης από την χώρα μας μιας τόσο σημαντικής Ολυμπιάδας, ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος των εξόδων με μια σημαντική χορηγία και του οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες για την συνεχή υποστήριξή του τα τρία τελευταία χρόνια.Να ευχαριστήσουμε, ξεκινώντας, από την υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή που ενήργησε άμεσα ώστε να πάρει ο μαθητικός διαγωνισμός την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και οι ξένες αποστολές ανήλικων μαθητών να πάρουν εγκαίρως εκπαιδευτική βίζα. Την Περιφέρεια Θεσσαλίας (αντιπεριφερειάρχη κα Κολυνδρίνη Δ.), τον Δήμο Βόλου και το ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ που παραχώρησε το Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, την ΑΓΕΤ Ηρακλής-Lafarge (χορηγός εθνικής ομάδας), το Λύκειο Ελληνίδων, τους εκπαιδευτικούς του 2ου Πρότυπου ΓΕΛ Βόλου, τον Διευθυντή του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, την Διευθύντρια του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ.κ. Ιγνάτιο, την Ελληνογαλλική Σχολή SaintJoseph, το ξενοδοχείο ΠΑΡΚ και ιδιαίτερα τον διευθυντή του κ. Μουστακαλή Α., το φροντιστήριο ΠΑΙΔΕΙΑ του κ. Σαρακατσάνου Σπ., την κα Μποντού-Τοκαλή Γ. και το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Δήμου Βόλου, τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα», Το Οινοποιείο – Αποσταγματοποιείο της οικογένειας Τοκαλή -ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ και την οικογένεια Βολιώτη με το Ελαιόλαδο Πηλίου.

Η Ολυμπιάδα δεν θα είχε επιτύχει αν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (θερμές ευχαριστίες στον Πρύτανη κ. Χαράλαμπο Μπιλίνη) με τις υποδομές (κυρίως το κτίριο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών) και το ανθρώπινο δυναμικό του δεν συνέβαλαν καθοριστικά στην ολοκλήρωση των διεργασιών την Ολυμπιάδας. Να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον ακαδημαϊκό κ. Στ. Κριμιζή για την καταπληκτική ομιλία του σχετικά με τα δυο Voyager, την κα Χατζηαγαπίου Α. για τους όμορφους πίνακες ζωγραφικής που διακόσμησαν τις Τελετές Έναρξης και Λήξης, αλλά και την ένθερμη υποστηρίκτρια όλης της προσπάθειας από την έναρξη του εγχειρήματος, την δημοσιογράφο κα Ροσσάνα Πώποτα.

Τέλος, οφείλουμε να τονίσουμε ότι μια επιστημονική διοργάνωση μπορεί να έχει επιτυχία μόνο αν η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή και η Επιστημονική Επιτροπή συνεργαστούν άψογα για να επιλύουν τα καθημερινά προβλήματα (ειδικά μέσα σε συνθήκες θεομηνίας). Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Παν. Πατρών, κ. Γουργουλιάτο Κωνσταντίνο που με την συνεργασία του Ορφέα Βουτυρά (παλιού Ολυμπιονίκη και νυν διδάκτορα του ΕΜΠ) και του Μένιου Τσιγάνη, Καθηγητή Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, επιλέξανε με πολλή προσοχή τα θέματα του Θεωρητικού και Παρατηρησιακού Μέρους.Ευχαριστίες οφείλουμε ακόμη στα Μέλη της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής, κα Κονταξή Μαρία, Ζαχείλα Ιωάννη και Ζαχείλα Λουκά, καθώς και στους ηρωικούς εθελοντές – φοιτητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Παν. Θεσσαλίας, Ανδρέα Μαργαριτόπουλο, Κώστα Γεωργούλη, Γεωργία Αναγνώστου, Αλέξη Καραβαριώτη, Αποστολία Γιαννοπούλου, Ειρήνη Χονδρού, Εύα Αυλογιάρη, Γιάννη Καντόλα, Καλουδίτσα Αναστασοπούλου, Κατερίνα Φλώρου, Νίκο Ανδρέογλου, Νίκο Τσιμπρίδη, Ιουλία Κορδολαίμη, και την Παναγιώτα Ντόβα (παλιά μαθήτρια των διαγωνισμών Αστρονομίας). Τέλος δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τον εμπνευστή των μαθητικών διαγωνισμών και ακούραστο συμπαραστάτη επίτιμο πρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, κ. Κωνσταντίνο Μαυρομμάτη.

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Βρούτση-Κωτσού για ζητήματα που αφορούν τον αθλητικό κόσμο της Καρδίτσας