68.000 στρέμ. επλήγησαν από τη λειψυδρία και τον καύσωνα


Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών.

Τα αποτελέσματα της καταγραφής θα σταλούν στον πρωθυπουργό, τον Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και τους βουλευτές του Νομού.

Τους Νομαρχιακούς Συμβούλους ενημέρωσε ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος στην τακτική συνεδρίαση του σώματος.

Ολοκληρώθηκε σήμερα η αντικειμενική καταγραφή και εκτίμηση των περιοχών του Νομού μας που έχουν υποστεί ζημιές από την ξηρασία τον καύσωνα και τη λειψυδρία,  με τη συνεργασία Δημάρχων, ΤΟΕΒ και των γεωπόνων της Νομαρχίας και των Δήμων, όπως είχε αποφασιστεί στην σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στο Νομαρχιακό κατάστημα με τη συμμετοχή του Νομάρχη, αντινομαρχών, των Δημάρχων πεδινών περιοχών και υπηρεσιακών παραγόντων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταγραφής το μέγεθος της ζημιάς στην περιοχή μας άγγιξε τον αριθμό των 68.000 στρεμμάτων και το ποσοστό της ζημιάς ανέρχεται από το 40% και σε αρκετές περιπτώσεις έφτασε μέχρι και το 100% των καλλιεργειών. Η τελική εκτίμηση όπως έχει διαμορφωθεί θα αποσταλεί άμεσα στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τους βουλευτές του Νομού  μαζί με το αίτημα για άμεση εκτίμηση των ζημιών από γεωπόνους του ΕΛΓΑ ώστε να συντομευτεί, όσο είναι δυνατόν, η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στους παραγωγούς. Σήμερα συνεδρίασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας στο οποίο ο Νομάρχης κ. Αλεξάκος ενημέρωσε το σώμα για την παραπάνω εξέλιξη.

Ερωτήσεις συμβούλων

Με το έργο Ι.Μ. Ρεντίνας – όρια νομού από τον πρώην Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αναγνωστόπουλο, άρχισε ο κύκλος των ερωτήσεων προς τον κ. Αλεξάκο. Ο πρώην Νομάρχης υποστήριξε ότι έχει δημιουργηθεί κάποιο θέμα με τους εργολάβους, στο οποίο εμπλέκετε και το δικό του όνομα. Σημείωσε δε, ότι κάποιοι θέλουν να ακυρώσουν τη μεγαλύτερη προσφορά και ουσιαστικά ο τέταρτος να αναδειχθεί πρώτος. Ο κ. Αλεξάκος ανέφερε ότι διάφορα σενάρια έχουν έρθει και στα δικά του αφτιά, ενώ έχει δοθεί εντολή στην υπηρεσία να αλλαχθούν οι κλειδαριές και να αλλάξει ο χώρος συνεδριάσεως της Επιτροπής Αξιολόγησης ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα που δεν θα ήθελε κανείς. Στη συνέχεια, ο κ. Αναγνωστόπους εξέφρασε την αγωνία του για το δρόμο Γεφύρια – Καππαδοκικό – Αχλαδιά το οποίο εάν δεν τελειώσει μέχρι 31/12 υπάρχει κίνδυνος να απενταχθεί. Ο κ. Αλεξάκος τόνισε ότι ο δρόμος καλύπτει 16 χιλιόμετρα τα οποία είναι δύσκολο να τελειώσουν μέσα σε 1,5 χρόνο. Ωστόσο ο εργολάβος του έργου δουλεύει εντατικά και με περισσότερα μηχανήματα ώστε το αργότερο μέχρι 30 Οκτωβρίου το έργο να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Τέλος, ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στις απορροφήσεις από το Γ’ ΚΠΣ. Υπογράμμισε ότι υπάρχει υστέρηση της τάξεως του 1.100.000 ευρώ, όταν άλλες πόλεις όπως τα Τρίκαλα έχουν απορρόφηση της τάξεως του 1.900.000 ευρώ. Ο Νομάρχης Καρδίτσας απάντησε ότι κανένα έργο δεν εντάχθηκε μετά την 31η/12/06 εκτός του δρόμου Γεφύρια – Καππαδοκικό – Αχλαδιά, παρ’ ότι η Ν.Α. Καρδίτσας ζήτησε πολλά έργα, είτε νέα είτε «έτοιμα», αλλά δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα από το νόμο. Αυτό όμως που συμβαίνει με τις άλλες πόλεις είναι ακριβώς το ανάποδο. Κάποια έργα που κινδύνευαν να απενταχθούν δεν τα έβαλαν καθόλου ώστε να τα εντάξουν στο Δ’ ΚΠΣ.

Ενημέρωση για το Διοικητήριο

Μετά την πρόσφατη έγκριση της οριστικής μελέτης των στατικών, της οριστικής μελέτης των ηλεκτρομηχανολογικών, της  μελέτης  εφαρμογής των αρχιτεκτονικών, της μελέτης εφαρμογής των στατικών και της μελέτης εφαρμογής των ηλεκτρομηχανολογικών καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου «Διοικητήριο Καρδίτσας» προϋπολογισμού 16 εκ €. από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Έργων Υποδομής, ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος ενημέρωσε το σώμα για το έργο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

1. Υπάρχει το αναγκαίο οικόπεδο έκτασης 11.579,61 μ2 που έχει χαρακτηρισθεί χώρος ανέγερσης Διοικητηρίου.

2. Υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής των αρχιτεκτονικών, εφαρμογής των στατικών και μελέτη εφαρμογής των ηλεκτρομηχανολογικών καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου «Διοικητήριο Καρδίτσας» προϋπολογισμού 16.000.000,00€ που συντάχθηκαν από τα συνεργαζόμενα γραφεία μελετών:

  • Μελετητική-Γραφείο μελετών Α. Ν. Τομπάζη ΕΠΕ,
  • Ι. Μυλωνάς-Σ. Τζιβανάκης και ΣΙΑ ΟΕ,
  • ΛΔΚ-Σύμβουλοι Τεχνικών και Αναπτυξιακών έργων ΕΠΕ, με κοινό εκπρόσωπο τον κ. Αλέξανδρο Τομπάζη.

3. Η έκδοση της οικοδομικής άδειας βρίσκεται στο τελικό στάδιο αφού έχουν ελεγχθεί τα αρχιτεκτονικά (έχουν εγκριθεί και από αρχιτεκτονική επιτροπή) έγινε ο έλεγχος των στατικών και αναμένεται μόνο ο έλεγχος των ηλεκτρομηχανολογικών.

4. Η Περιβαλλοντική αδειδότηση εγκρίθηκε με την αριθμ. 3953/47323/17-06-2008 απόφαση του Τμήματος Περιβαλλοντικού & Χωροταξικού Σχεδιασμού της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

5. Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση κατασκευής του έργου που θα γίνει ως εξής:

από ΕΑΠΝΑ-2                    10.896.398,00€

από ΚΑΠ                             5.103.602,00€

Σύνολο                             16.000.000,00€

Σημειώνεται εδώ ότι οι πιστώσεις από το ΕΑΠΝΑ-2 είναι ήδη γραμμένες στο πρόγραμμα ενώ οι πιστώσεις από ΚΑΠ αφορούν τα έσοδα από τις μεταβιβάσεις των αυτοκινήτων που μέχρι τώρα ανέρχονται στα 2.500.000,00€ και βρίσκονται σε ειδικό κωδικό και από τις πιστώσεις των ΚΑΠ για δημόσιες επενδύσεις.

Τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί η άδεια δημοπράτησης από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας και στην συνέχεια θα γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Προηγούμενο άρθρο Ιδρύεται Επαγγελματική Σχολή στην Καρδίτσα (ΕΠΑ.Σ)
Επόμενο άρθρο 6ο Φεστιβάλ Παυσιλύπου